Hír

DAC-Jablonec az El 2. selejtezőkörében

Az EL második selejtezőkörében a cseh Jablonec csapatát fogadjuk a MOL Arénában

A 11. európai ellenfelünk cseh lesz. Az AEL Limassol, Young Boys Bern, Östers Växjö, Bayern München, Casino Salzburg, Dinamo Tbiliszi, Dinamo Minszk, Cracovia Krakkó, Atromitosz Athén és HF Hafnarfjördur után az FK Jablonec gárdája következik. Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, és az UEFA mai sorsolása arról is döntött, hogy a találkozót a MOL Arénában rendezik.

A koronavírus miatt a 2020/21-es idényben az Európa-liga selejtezőköreit egy mérkőzésre játsszák. Arról, az egyes párosoknál melyik csapat játszhat hazai pályán, a mai sorsolás döntött. A 2. selejtezőkör hivatalos játéknapja 2020. szeptember 17., csütörtök. A kezdési időről később döntenek.

Alapinformációk az ellenfélről:
Név: Fotbalový Klub Jablonec
Az alapítás éve: 1945
A klub színei: zöld és fehér
Stadion: Stadion Střelnice – befogadóképesség: 6108 néző
Város: Jablonec nad Nisou (45 800 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 2x cseh kupagyőztes (1998, 2013), 1x cseh Szuperkupa-győztes (2013), 2. hely a cseh élvonalban (2009/10)
Legutóbbi európai kupaszereplés: Európa-liga 2019/20 (2. selejtezőkör: Jablonec-Pyunik Jereván 0:0 és 1:2)
UEFA-együttható: 7.000

A Jablonec 1974-ben jutott fel első alkalommal az élvonalba, amikor is 2 idényre kapaszkodtak meg a legjobbak között. A második feljutást 1994-ben vívták ki, azóta folyamatosan az első ligában szerepelnek. Hatszor végeztek a dobogón – 1 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek. 1998-ban és 2013-ban a Cseh Kupát is elhódították.

A tavalyi idényben a 4. helyen végeztek a zöld-fehérek, amely az Európa-liga 2. selejtezőkörébe repítette őket. Egy éve ugyanebben a fázisban csatlakoztak a kupasorozathoz, ám az örmény Pjunik Jereván rögtön búcsúztatta is őket.

2018 őszén az észak-csehországi gárda az Európa-liga csoportkörében is megmutathatta magát. A bajnokságban elért harmadik helyüknek és Csehország kiváló UEFA-klasszifikációs együtthatójának köszönhetően egyenesen a csoportkörbe jutottak, nem kellett selejtezőket játszaniuk. A Rennes, a Dinamo Kijev és az Asztana mellett öt ponttal a csoport utolsó helyén végeztek.

Összességében 1997-től immár a tizedik alkalommal szerepel a Jablonec az európai kupaporondon. A legnagyobb skalpjukat valószínűleg öt évvel ezelőtt gyűjtötték be, amikor is az Európa-liga 3. előselejtezőjében az FC Koppenhágát búcsúztatták (otthon 0:1, idegenben 3:2). A play-offban azonban az amszterdami Ajax elleni párharcban kiestek (idegenben 0:1, otthon 0:0). Ugyancsak értékes eredmény a Dinamo Kijev otthonában elért 1:0-s siker a már említett tavalyelőtti El-csoportkörbeli szereplés során.

2017 decemberétől a sokszoros csehszlovák válogatott, a 62 éves Petr Rada a gárda vezetőedzője, aki 2008 júliusától 2009 áprilisáig a cseh nemzeti együttest is irányította. Rada második alkalommal dolgozik a Jablonec trénereként: az első korszaka 2003 és 2007 közé datálódik.

A Transfermarkt honlap által 11,35 millióra taksált csapat játékoskeretét túlnyomó többségben cseh futballisták alkotják, akik közül a legnagyobb név a néhány nap múlva 39 esztendős TomᚠHübschman. A mindössze három idegenlégiósból kettő is szlovák: Jakub Považanec és a friss válogatott kerettag Ivan Schranz.

Az új bajnoki idényt az újonc Pardubice elleni 1:0-s hazai győzelemmel és a Slovácko otthonában elért 1:1-es döntetlennel kezdte a Jablonec. A dunaszerdahelyi látogatásuk előtt még az Ostrava elleni hazai összecsapás vár leendő ellenfelünkre.

A Jablonec együttesével eddig egyetlen alkalommal találkoztunk csak: a két csapat 2016-os januári felkészülési mérkőzése a cseh gárda 1:0-s hazai győzelmével végződött. A DAC jelenlegi játékoskeretéből Andrej Fábry rendelkezik zöld-fehér múlttal, aki tavaly épp a Jablonectől érkezett a Csallóközbe. A közelmúlt játékosai közül Valerijs Šabala is viselte mindkét gárda mezét.     

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Fotók