Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Trencsén 3:1 (1:1)

Három a magyar igazság! Csapatunk három magyarja, Vida Kristopher, Kalmár Zsolt és Vida Máté szállították a góljainkat, a győzelemmel pedig egyet előbbre lépve a tabellán feljöttünk a második helyre. A Trencsént pont annyi éve sikerült legyőznünk idehaza, mint ahányszor megzörgettük a hálójukat.

„Nem egy vagy másfél, hanem két jó félidőt kell játszanunk” – adta ki az ukázt Peter Hyballa a meccs előtti videóüzenetben. A múlt heti, Szered elleni pontveszteség okozta csalódottságot szerette volna feledtetni a csapat, amelynek kezdőjében most helyet kapott Oravec és Fábry, Vida Máté és Ramirez ellenben a kispadra szorult. Meglepetésre Kalmárt befejező csatárként küldte harcba az edzőnk, aki tudta, ha legyőzzük a Trencsént, feljövünk a dobogó második fokára. A három órával korábban lejátszott meccsen a Zsolna ugyanis odahaza kikapott a Rózsehegytől. 

Az összecsapás számunkra álomszerűen kezdődött, mert már a 3. percben megszereztük a vezetést. Divković remek cseleket bemutatva két emberen is áthámozta magát, majd meglódult, és Vida Kristopherhez passzolt, aki előbb mellre vette, majd tüzelt – 1:0. A kezdő lendületet meglovagolva akár két újabb gólt is bevághattunk volt a Csák Máté vára alól érkező ellenfélnek, de a védők ekkor már nem méláztak annyira, mint a gólnál. 

A 10. percben Čatakovič egy gyenge gurítással próbálkozott – ilyeneket Jedlička álmában, csukott szemmel is képes megfogni. Még ugyanabban a percben labdát csentünk, majd villámléptekkel meglódultunk a kapu felé, ahol Divković kissé kisodródva próbált meg középre adni, de olyan szerencsétlenül találta el Fábryt, hogy kirúgás lett a vége gólhelyzet helyett. Mi voltunk a kezdeményezőbbek, mégis sikerült egyenlítenie a vendégeknek. A 16. percben egyszerűen elbambultunk. Beskorovainyi mellett simán elfutott Van Kessel, aki az alapvonalról tette be a labdát Koolwijk elé, őt pedig Kružliak sem tudta feltartóztatni – 1:1.

Megfogott bennünket a piros mezesek egyenlítő találata. Bukari lövésénél Jedlička mentette meg góltól a csapatot. Mindez a 22. percben történt, amit a másik oldalon Kalmár, Vida Krisz és Blackman pontatlan kísérletei követtek. Az elsőből csak sarokrúgás lett, a második mellé, a harmadik fölé szállt. A 29. percben a 100. bajnoki meccsét játszó Davis tette Divković fejére a labdát, de ugyancsak pontatlan volt a bólintás. Egy perccel a szünetet jelző sípszó előtt még Fábry végezhetett el jó szögből egy szabadot, de lövése fennakadt a sorfalban. Az első félidő megmutatta, hogy a rutinos róka hírében álló Norbert Hrnčár jól felkészítette ellenünk a csapatát.

Csere nélkül, de az első játékrészben látott tempóban folytatódott a szünet után a játék. Először a csékánk veszélyeztetett, de Kalmár lövése szögletre pattant. Öt perccel később Chudý jött ki győztesen egy kapu előtti tömörülésből, amely során kis szerencsével a vezetést is megszerezhettük volna.

Ellenfelünk nem tudta felvenni igazán a ritmust, erről pedig Hrnčár időnként bemutatott dührohamai is tanúskodtak. A vendégedző mindössze egy pulóverben izgulta, ugrálta, kiabálta végig szinte az egész mérkőzést, de ez sem segített igazán a védenceinek, akiket nem tüzelt fel kellőképp mesterük impulzív megnyilvánulása. Mi viszont igazán tűzbe jöttünk attól, amit az 57. percben láttunk! Divković kísérlete még felpörgött egy közbelépő lábról, a lehulló labdát viszont már Kalmár ollózta parádésan Chudý háta mögé – 2:1. Zsolti a meccs előtt állítólag megígérte, hogy betalál. Az ígéret szép szó, a 7027 néző pedig odavolt a boldogságtól, hogy Zsolti állta a szavát. Na jó, a vendégeket elkísérő mintegy harminc fős legénység nem ugrált az egekbe örömében, de az ollózós gól szépségét ők sem vitathatják.

A 63. percben már a B és a C lelátó is játszott egymással: ekkor hangzott fel a „Ki a jobb? – Dé-Á-Cé!“ – kérdezz-felelek. Vették is a lapot a srácok, mert a 66. percben majdnem összejött a harmadik. Ehhez csak az kellett volna, hogy egy precízen kijátszott helyzet végén Blackman ne Chudýt vegye célba, hanem a kapu bármely más pontját. Azért hátul is résen kellett lennünk, mert Čatakovič fejesét követően akár nagyobb is lehetett volna a baj, de szerencsénkre Jedlička tette a dolgát.

Lesz-e újabb gól? – írtuk az online közvetítés 73. percében, és a válasz szerencsére nem váratott soká magára. Öt perc eltelével a csereként beálló Vida Máté gyönyörű találatot szerezve 3:1-re módosította az állást. Máté három hete szerezte első bajnoki gólját az Aranyosmarót ellen, s akkor azt mondta, reméli, hogy innentől már beindul a gólgyártással. Nos, találatával most ő is nyomatékot adott az ígéretének. A gólpasszt Divkovićtól kapta, aki remekül vette észre a tizenhatosban szabadon cirkáló Vidát. Máté szépen kicentizve rakta a léc alá. A folytatásban csupán egy igazán nagy helyzet akadt, de az valóban akkora volt, mint a ház. Már a meccs végi ünneplésre készült a stadion, amikor Kleščík óriási hibát vétett. Ronan egyedül tört kapura, és már csak Chudý volt vele szemben, de csúnyán mellé gurított ahelyett, hogy belőtte volna a negyediket. Három a magyar igazság és egy a ráadás, ami elmaradt, de így sem távozott senki sem szomorúan az arénából.

Kedves Gereth Bale, láttad a góljainkat? Mert ha nem, akkor üzenjük, hogy a három magyarunk közül kettővel találkozhatsz bő egy hét múlva a Wales-Magyarország Eb-selejtezőn. Jó lesz, ha odafigyelsz rájuk! Marco Rossi pedig ismét odafigyelhet majd Vida Kristopherre is, aki hetedik gólját szerezte ebben az idényben. Jövő héten nincs bajnoki, helyette pénteken megnézhetjük az új Puskás Ferenc Stadion nyitómeccsét, ahol Uruguay lesz Kalmárék ellenfele egy barátságos meccsen, utána pedig jön Wales, meg a többi selejtezőmeccs. A következő ligameccsre két hetet kell várnunk, akkor Nagymihályba utazunk, immár úgy, hogy másodikok vagyunk a tabellán.

Edzői értékelés:

Peter Hyballa (DAC): „A legtöbbet az utolsó három perc mondta el számomra a meccsből, amikor hosszú labdákkal próbálkozott a Trencsén, mi pedig keményen letámadtuk őket. Ez a pressing az igazi stílusunk. Játszani akartak ellenünk, és ez jó, mert a betömörülő csapatokkal általában meggyűlik a bajunk. Fábry és Kalmár ma gyakran helyet cserélt, Divković és Vida Kristopher jól játszott a széleken. Sok meccset láttam már a Fortuna Ligában, és van köztük unalmas is, de ez nem volt az egyik oldalról sem. Nagyon, nagyon jó mérkőzést játszottunk. A felkészülés során kritikát is megfogalmaztunk, mivel az utóbbi két tétmeccsen nem lőttünk gót. Sokat videóztunk, és ma szerepeket is cseréltünk, ez volt a taktikánk. Azt vártam el a játékosaimtól, hogy többet fussanak fel mélységből, és második vonalból is tüzeljenek. Erre megvannak az olyan embereink, mint Kalmár, Ronan vagy a két Vida. Divkovićcsal is elbeszélgettem a héten, aki remek támadó, de gyermeklelkű és néha olyan a személyisége, mint Mickey Mouse-nak. Azt akartam, hogy adjon ki magából mindent. Vida Mátét stratégiai okokból hagytam a padon. Čatakovič ellen a konzervatívabb stílusban futballozó Oravecet akartam játszatni. Mátéval is elbeszélgettem, és elfogadta a döntésemet. Ronan egy pressingelő gép, aki rengeteget fut. Pont az a típusú játékos, aki beleillik a játékstílusunkba. Nem vagyunk sztárklub, egyszerű, sokat melózó játékosokból áll a csapatunk, pont, mint az itteni emberek. Ilyen mentalitásra van szükségünk a klubban.”

Norbert Hrnčár (Trencsén): „Érdekes meccset vívtunk. Az első félidőben fel-le folyt a játék, a másodikban viszont a támadásaink nem működtek, és könnyen elvesztettük a labdákat. Ezt a hazaiak ki is használták. Minden kapott gól bosszantó. Hiányzott belőlünk a győzelem utáni nagyobb vágy.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - AS TRENCSÉN 3:1 (1:1)
Fortuna Liga, 15. forduló, MOL Aréna, 2019.11.9., 17:00
Játékvezetők: Ziemba - Hrčka, Galo
Góllövők: 3. Vida Kristopher, 57. Kalmár, 78. Vida Máté, ill. 16. Koolwijk
Nézőszám: 7027
Sárga lap: 23. Davis, 39. Blackman, ill. 42. Skovajsa
DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak, Beskorovainyi, Davis - Oravec, Ronan (90+4. Veselovský) - Vida Kristopher (65. Koštrna), Fábry (69. Vida Máté), Divković - Kalmár (K)
Trencsén: Chudý - Ligeon, Kleščík (K), Skovajsa, Julien - Zubairu, Koolwijk, Roguljič (74. El Mahdioui) - Bukari, Čatakovič (69. Comvalius), Van Kessel (82. Depetris)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 55% : 45%
Lövések: kapura: 5:5, mellé: 9:1
Szabadrúgás: 20:16
Szöglet: 8:7
Les: 1:6

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Interjú
Interjú
Interjú
Fotók
Szurkolók
Szurkolók