Hír

Egyértelmű cél: három pont!

A válogatott szünet után a Fortuna liga a 14. fordulójával folytatódik. Csapatunk szombat este a táblázat utolsó előtti helyén levő Rózsahegyet fogadja. 

Az utolsó hazai mérkőzésünkön egy emlékezetes győzelmet arattunk a listavezető Trencsén ellen (3:2), és ezzel a sikerrel tizenháromra növeltük az idei otthoni veretlenségi sorozatunkat. Ezt követően a DAC vereséget szenvedett Nagyszombatban (1:3), és a válogatott szünet alatt két mérkőzést játszott: múlt pénteken egy gólnélküli felkészülésit a Győr ellen, és kedden egy győztes kupameccset a harmadik ligában szereplő Érsekújvár otthonában (3:1).

A holnapi lesz a hetedik otthoni mérkőzésünk ősszel, és a tizennegyedik ebben a kalendáriumi évben. Az ősz során háromszor győztünk, és három döntetlent játszottunk hazai pályán, az egészéves statisztika nyolc győzelem és öt döntetlen. A 13. forduló után 15 ponttal a hetedik helyet foglaljuk el.

A rózsahegyiek történelmük során először 1997-ben jutottak fel az élvonalba, azóta egyetlen szezonban sem hiányoztak. A klubot 1906-ban alapították és legnagyobb sikerét a századik évforduló alkalmával ünnepelte: a 2005/06-os idényben elhódította a bajnoki címet és a szlovák kupát is. Ezt a sikert azóta nem tudta megismételni, bár szinte minden évben a tabella jobbik felében zárt. Tavaly negyedik lett a gárda, majd jött a nyári fiatalítás és az új idényben 13 forduló során csak kétszer nyert a Šimčo-legénység. Jelenleg a 11. helyen állnak, jobb gólaránnyal a sereghajtó Besztercebánya előtt. Ne feledjük azonban, az utóbbi hetekben több tapasztalt labdarúgóval erősített az MFK, köztük a Slovanból kikölcsönzött kapussal, Matúš Putnockýval.

Ami a csapatunkat illeti, sérülés miatt hiányzik Šnirc, míg Tóth a nagyszombati kiállítását követően eltiltását tölti. A keret többi tagja az edzők rendelkezésére áll, és a kezdőcsapatban valószínűleg helyet kap Peter Štepanovský is, akinek helyrejött a vállsérülése. Várható összeállítás: Penksa - Turňa, Kwin, Saláta, Szabó - Krišto, Straka - Ujlaky, Brašeň, Štepanovský - Jurčo.

A Rózsahegy elleni párharcok különlegesek Pavol Penksa kapusnak, aki játszott az MFK-ban, ráadásul az ellenfél kispadján ott ül édesapja, aki a liptói gárda kapusedzője. „Természetesen specifikus meccs ez számomra, máshogy tekintet Rózsahegyre, mint más csapatokra. Ráadásul, a tavasztól eltérően most édesapám is a kispadjukon ül majd. Ennek ellenére próbálom úgy felfogni, mint minden más bajnokit.” Az utóbbi hat mérkőzést nem sikerült kapott gól nélkül megúszni. „Próbálom ezt figyelmen kívül hagyni, nehogy plusz nyomás alá kerüljek. Jó lenne egy új pozitív sorozatot kezdeni holnap, épp a rózsahegyiek ellen.” Rózsahegyre a legutóbbi forduló előtt a Slovantól kölcsönbe érkezett Putnocký kapus. „Puo remek karriert futott be, bár gondolom mostanra már inkább külföldön szeretne lenni. Nagyszerű kapus, még szép jövő áll előtte. Remélem, holnap azért betalálunk ellene és győzünk. Ha mondjuk három vinklit lövünk, akkor bárki állhat a kapuban, még akár Petr Čech és Casillas is együtt…”

Az első egymás elleni mérkőzést az 1997/98-as szezonban vívtuk a legfelső osztályban, a holnapi lesz a 21. Idén Rózsahegy csapatával már negyedszer találkozunk, tavasszal győztünk odahaza 2:0 arányban, a tavalyi szezon záró fordulójában a Čebra alatt 2:1-es vereséget szenvedtünk. Ősszel Rózsahegyen 1:1-es döntetlen született.

Mérleg (a mi szemszögünkből): 20  4-7-9, gólarány 16:23

Stadionunkban: 9  4-3-2, 11:7

A Fortuna liga 14. fordulójának műsora:

Szombat, október 18., 14.30: Podbrezová-Trenčín, 17.30: Zlaté Moravce-Košice, Žilina-Senica, 18.00: Myjava-Banská Bystrica, 19.00: DAC-Ružomberok

A Slovan-Trnava rangadót elhalasztották, mivel a nagyszombati csapatban járvány tört ki.

A DAC-Rózsahegy bajnoki mérkőzés holnap 19.00-kor kezdődik, játékvezetők Vlk - Mikulaj, Hrdlička.

A hétvégi bajnoki forduló a rasszizmus és az intolerancia elleni harc jegyében zajlik, mint a FARE program része, mely az Összeköt a sport (Šport spája) nevű projekt egyik alkotóeleme. Erről több információt a sportspaja.ipmd.sk. honlapon olvashatnak.

Végül még néhány információ: az őszi utolsó két hazai mérkőzésünk kezdési időpontja - november 1. Szenyice ellen és november 22. Besztercebánya ellen - az eredetileg kiírt esti hét óra helyett 16:30-ra változott. Az sem kizárt, hogy megváltozik idei legutolsó bajnokink kezdési időpontja a 19. fordulóban, mivel a Digi Sport a Zsolna-DAC párharcot választotta ki a vasárnap esti élő közvetítésre. Döntés október végéig várható.

Kapcsolódó hírek