Hír

Szombati ellenfelünkről: NK Maribor

A szerb bajnok után következik a szlovén! A teli felkészülés erőltetett menete során a szlovén labdarúgás legsikeresebb csapata, az NK Maribor ellen abszolválja a Fortuna Liga tavaszi idényének a főpróbáját a DAC. A mérkőzés február 8-án, szombaton hazai idő szerint 16:00 órakor kerül megrendezésre, amelyet a YouTube csatornánkon ismét élőben tekinthetnek meg.

Alapinformációk az ellenfélről:
Név: Nogometni Klub Maribor
Becenevek: Vijoličasti (Lilák), Vijolice (Ibolyák), Štajerski ponos (Stájerország büszkesége)
Alapítás éve: 1960
A klub színei: lila
Stadion: Ljudski vrt Stadion – befogadóképesség: 12 702 néző
Város: Maribor (majdnem 100 000 lakos)

A klub legnagyobb sikerei: 15x szlovén bajnok9x szlovén kupagyőztes; 4x szlovén szuperkupa-győztes; a jugoszláv második liga győztese (1966/67); 13x Szlovén Köztársaság Kupa-győztes (Jugoszlávia ideje alatt a nemzeti kupa); 3x résztvevője a Bajnokok Ligája csoportkörének (1999/00, 2014/15, 2017/18); 3x résztvevője az Európa-liga csoportkörének (2011/12, 2012/13, 2013/14)

A Fortuna Liga idényének tavaszi felére és a Szenice elleni összecsapásra való főpróbát megelőzően az átalakulófélben levő csapatunk felkészülési mérlege 1 győzelem, 1 hosszabbítás utáni győzelem és 4 vereség. Bízunk azonban abban, hogy elég tapasztalatot gyűjtött az együttes, amelyet már a szlovén bajnok NK Maribor ellen meg is mutat.

A Szlovénia második legnagyobb városában székelő klub csak 1960-ban alakult, ám ennek ellenére az ország legsikeresebbje. A három szlovén klub egyikeként képesek voltak felküzdeni magukat a jugoszláv élvonalba. A komolyabb sikerekre azonban az önálló szlovén bajnokság létrejöttéig várniuk kellett, amelyben a legtöbb bajnoki és kupagyőzelemmel büszkélkedhetnek. A Lilák egyúttal egyetlen szlovén klubként bejutottak a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe is, azonban a legjobb tizenhat közé jutást még nem sikerült elérniük.

Az osztrák határ melletti csapat az egykori nemzeti, az érdekes nevű Ljudsi vrt stadionban játssza a hazai mérkőzéseit, amely Emberi kertet jelent. A legnagyobb riválisuk a fővárosi Olimpija Ljubljana. További érdekesség, hogy ez a derbi ugyanazt a nevet („Örökrangadó”) viseli, mint a Crvena zvezda és a Partizán Belgrád összecsapásai.

Jelenleg azonban Stájerország büszkesége nem a legjobb formáját mutatja. A hazai bajnokságban a harmadik helyen telelt, 4 pontos hátránnyal a listavezető Ljubljana mögött (a tavaszi szezon első meccsén csapnak össze a felek) és a hazai kupában sem termett nekik sok babér, hiszen már a nyolcaddöntőben búcsúztak.

A téli felkészülés során az NK Maribor hat barátságos mérkőzést abszolvált: a második ligás Dravograd ellen 18:0-s győzelem, a kilencedik Bravo ellen 1:0-s siker született, a másodosztályú Beltinci ellen 0:0-t ért el, a lengyel első ligás Lech Poznań 0:3-ra verte őket, a szerb első ligás újvidéki Novi Sad ellen 3:2-re győztek, legutóbb pedig 0:2 arányban maradtak alul a bécsi Rapiddal szemben.

A Darko Milanič által irányított Ibolyák játékoskeretét többek között a szlovén válogatott Martin Milec, Nemanja Mitrović és Luka Zahović, a bosnyák válogatott Kenan Pirić, a bosnyák 21 éven alatti válogatott Nardin Mulahusejnović alkotja, emellett a további bosnyák válogatott Dino Hotić a Cercle Brugge együtteséhez távozott. A szlovén bajnokcsapat keretének összértéke a transfermarkt szerint 12,58 millió euró, míg a DAC-é 8,18 millió euró.

Kapcsolódó hírek

Fotók