Előzetes

Szombati ellenfelünkről: OGC Nice

Szombati ellenfelünkről: OGC Nice

Előzetes
| pé 31.7.2020, Milan Vrábeľ, Krisztián Nagy (text), TASR (foto)

A Marseille elleni nyitóparádét követően gyors egymásutánban jön a 2020/21-es szezon főpróbája, amelyen egy következő sikeres francia klubbal találkozunk. Ellenfelünk, az OGC Nizza a tabella 5. helyén végezve bejutott az Európa-ligába! Ez az újabb nagy meccs is az ausztriai összpontosítás keretén belül kerül megrendezésre, augusztus 1-jén, 17:00 órától Grödigben.

article_bannerarticle_banner

Alapinformációk az ellenfélről:
Név: OGC Nizza
Becenév: Sasok
Az alapítás éve: 1904
A klub színei: piros és fekete
Stadion: Allianz Riviera – befogadóképesség: 36 178 néző
Város: Nizza (340 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: a francia Ligue1 4x bajnoka (1950/51, 1951/52, 1955/45, 1958/59); 3x hazai kupagyőztes (1951/52, 1953/54, 1996/97); a hazai kupa 1x döntőse (1977/78); a Bajnokok Ligájának 2x negyeddöntőse (1956/57, 1959/60).

Az extra rövid nyári felkészülés hamarosan véget is ér. Csapatunk július 19-én kezdte az edzéseket és augusztus 1-jén már jön a Nizza ellen főpróba, amellyel egyúttal a kilencnapos ausztriai összpontosítás is véget ér. Azt követően már csak kizárólag a Szered elleni hazai bajnoki nyitányra fogunk összpontosítani.

Ramirez és Kalmár találataival a DAC parádés 2:1-es győzelmet aratott a Marseille ellen a felkészülési időszak első és ez idáig egyetlen mérkőzésén. Ezzel az eredménnyel nemcsak a Marseille következő ellenfelének, a müncheni Bayernnek figyelmét keltettük fel, hanem legalább a széles francia futballnyilvánosságét is, ugyanis egy újabb, francia ellenféllel megvívandó csata vár ránk. Az OGC Nizza semmiképpen sem akar majd lebecsülni minket.

A Földközi-tenger francia partjának (a Marseille utáni)második legnagyobb városa ugyanabban a varázslatos évben alakult, mint a mi DAC-unk – 1904-ben. A két gárdát ugyanaz a mezgyártó, az olasz Macron látja el. A Nizza az ötvenes években érte el a legnagyobb sikereit, hiszen ebben az időszakban gyűjtötte be mind a 4 franciaélvonalbeli bajnoki címét. A legnagyobb presztízsű európai klubsorozatban, a Bajnokok Ligájában (pontosabban elődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában) két alkalommal a negyeddöntőbe is bejutott.

2019 augusztusától a klub a multimilliárdos Jim Ratcliffe tulajdonában van, aki a svájci Lausanne gárdáját vagy a kerékpáros Ineos csapatot is birtokolja. Rögtön az új tulajdonos alatti első idényben a Nizza három év után visszatért az európai kupaporondra a csonka szezonban elért 5. helyüknek köszönhetően, pedig novemberben még a 15. helyen szerénykedtek. Ellenfelünk támadósora ráadásul a bajnokság harmadik legtermékenyebbje volt. Az utolsó tétmérkőzésükön az AS Monacót győzték le 2:1-re március 7-én.

Az ambiciózus klubot az egykori legendás labdarúgó, Patrick Vieira irányítja vezetőedzőként, aki a jelenlegi dortmundi mestert, Lucien Favret váltotta. Érdekesség, hogy a csapat TOP10 góllövője között megtalálhatjuk Mário Balotelli nevét és Patrice Evra is futballozott Nizzában. Az együttes csapatkapitányi karszalagját egy újabb legenda, a brazil Dante viseli. A legújabb erősítések egyike pedig az a Morgan Schneiderlin, aki 2017-ben az Európa-liga előselejtezőjének Everton-Rózsahegy páros mérkőzésén jelenlegi játékosunkkal, Dominik Kružliakkal is összecsapott.

A nyári felkészülés során immár öt találkozót abszolvált az OGC: a Lyon ellen 0:1-es, a Saint Etienne ellen 1:4-es, míg a Rangers ellen 0:2-es vereséget szenvedtek, a Celtic ellen 1:1-es döntetlen született, legutóbb pedig a Standard Liége gárdáját győzték le 2:1 arányban. A Lens elleni bajnoki rajtig még három barátságos találkozó vár rájuk – a holnapit is beleértve.

A francia bajnokság ötödik helyezettjének keretében három válogatottat is találunk. A transfermarkt szerint ellenfelünk játékoskeretének összértéke 144,70 millió euró, amely nagyságrendileg nagyobb a mi 8,23 millió eurós értékünknél. Ahogy azonban arról a Marseille elleni összecsapáson is meggyőződhettünk, az egyik lehetséges Európa-ligás ellenfelünket is képesek lehetünk legyőzni.

A holnapi találkozó helyszíne a Salzburghoz közeli Grödig (Das.Goldberg-Stadion - Untersberg-Arena). A Marseille elleni összecsapáshoz hasonlóan ezt is zárt kapuk mögött rendezik, de az élő videós közvetítést weboldalunkon követhetik majd.