Előzetes

A DAC 1904 - Besztercebánya mérkőzés előtt: Győzelemre éhesen

A DAC 1904 - Besztercebánya mérkőzés előtt: Győzelemre éhesen

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 25.8.2023, Nagy Krisztián, foto: Fekete Nándor
article_bannerarticle_banner

Három hét után nyitja meg újra kapuit a MOL Aréna, az 5. bajnoki fordulóban a tavalyi idény ötödik helyezettjét fogadják a sárga-kékek. A DAC-Dukla összecsapás szombaton 18:00 órakor kezdődik.

Három hét után otthon

Holnap a szezon nyolcadik tétmérkőzésén lép pályára a DAC: az eddigi hétből mindössze kettőt abszolváltunk odahaza. A MOL Aréna kapui három hét elteltével nyílnak meg újra, legutóbb odahaza a kassai újoncot győztük le 5:2 arányban. Azt a meccset az 1:1-es rózsahegyi döntetlen, múlt vasárnap a 2:0-s aranyosmaróti siker, szerdán pedig a Bős otthonában aratott 5:1-es kupagyőzelem követte.

A tavalyi szezon ötödik helyezettje, a besztercebányai Dukla elleni találkozó tehát hét alap alatt már a harmadik meccsünk lesz. „Nagyon várjuk már az arénánkban megrendezett összecsapást, hiszen az utóbbi időben rendre idegenben léptünk pályára. Bízom benne, hogy sikeréhséget, erős mentalitást, jó csapatszellemet mutatunk és a szurkolóinkkal közösen győzelemnek örülhetünk. Természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy a Besztercebánya egy kellemetlen játékstílusú gárda, amely érdekes támadójátékosokkal rendelkezik. Ezt már a saját bőrünkön tapasztalhattuk, ezért fontos, hogy jól felkészüljünk, majd ezt a pályára is át kell vinnünk. Remélhetőleg sikeresek, összetartóak, aktívak, a védekezésben szilárdak, a támadásban pedig hatékonyak leszünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy győzelmet ünnepelhessünk a saját szurkolóink előtt” – nyilatkozta Adrian Guľa vezetőedző.

A legutóbbi szezonban az akkori újonc elleni mind a négy találkozónkat sikerrel vettük, de az első kivételével mindegyik szoros végeredményt hozott. „Tudjuk, nagyjából mit várhatunk a saját és az ellenfél játékosaitól. Dolgozunk a részleteken, hogy miképp lepjük meg őket, hogyan nyissuk meg és használjuk ki a területeket, amelyeket az ellenfél felkínál nekünk és hogy mely módon kényszerítsük őket arra, hogy ténylegesen fel is kínálja azokat a területeket. Bízom benne, hogy pontrúgásból és főleg a szervezettségünkkel, a jó és éles intenzitásunkkal is meglepjük őket. A taktika egy dolog, az egyéni tudás a másik. Védekezésben a Dukla az egy egy elleni játékra összpontosít, ezért remélem, hogy azokban a szituációkban bizonyítjuk a játékosaink egyéni képességeit” – tette hozzá együttesünk trénere, aki továbbra sem számolhat a három sérült középső védő játékával. „Kaša térdartroszkópiás beavatkozás után lábadozik, remélhetőleg a válogatott szünetet követően már a rendelkezésünkre áll majd. Urblík állapota is folyamatosan javul, de nem olyan mértékben, hogy holnap pályára léphessen. Brunetti Rózshegyen elszenvedett esése olyan kellemetlen és erős volt, hogy az ő esetében hosszabb időre szóló türelemre lesz szükség” – árulta el Adrian Guľa, aki holnap 49. alkalommal ül tétmérkőzésen együttesünk kispadján.

MFK Dukla Besztercebánya: a tabellaszomszéd

A Dukla a tavalyi szezonban, újoncként elért ötödik helyezése egyértelmű siker volt, ugyanakkor a kulcsemberek teljesítménye más klubok figyelmét is felkeltette. Néhány meghatározó játékos távozott, többek között Andrija Balić is, aki pont a DAC-tól szerepelt kölcsönben a katonáknál. A legutóbbi szezonban 15 gólig jutó válogatott támadó, Róbert Polievka jövőjéről szinte végeláthatatlan tárgyalások zajlottak, de egykori játékosunk végül maradt Besztercebányán, ahol új szerződést írt alá. A nyáron Martin Rymarenko érkezése is véglegessé vált: a DAC-ból egy év kölcsönjátékra érkező futballista végleg a Dukla labdarúgója lett.

Holnap a tabella negyedik és ötödik helyezettje csap össze a MOL Arénában. A Dukla mindössze egyetlen ponttal lemaradva követ minket; az idény eddigi folyamán sorrendben 1:4-es vereséget szenvedett odahaza a Zólyombrézótól, 2:2-es döntetlent ért a Slovan otthonában, majd jött a Nagymihály elleni idegenbeli 3:0-s és a Szakolca elleni hazai 2:1-es siker.

A 45 éves Michal Ščasný védencei szerdán szintén kupamérkőzésen léptek pályára és hozzánk hasonlóan tovább is jutottak: a közeli Cserpatak (Osrblie) V. ligás csapatának otthonában 4:2-re győztek.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2015.05.08. – Dukla-DAC 0:1, gólszerző: Szarka, 616 néző
2022.08.14. – DAC-Dukla 3:0, gólszerzők: Szánthó, Ramadan, Krstović, 4368 néző
2022.10.30. – Dukla-DAC 1:3, gólszerzők: Faško – Andzouana, Kalmár, Gavrić, 3682 néző
2023.03.12. – Dukla-DAC 2:3, gólszerzők: Polievka, Franko – Krstović 3, 2538 néző
2023.05.20. – DAC-Dukla 1:0, gólszerző: Krstović, 9155 néző

Történelem

Bár az MFK Dukla 2017-et adja meg alapítási éveként, az 1965-ben létrehozott katonaklub utódjának számít. Az elődök legnagyobb sikere két szlovák kupagyőzelem (1981, 2005) és a 2003/04-es szezonban elért ezüstérem volt. A csehszlovák ligában a negyedik helyezés volt a Dukla legjobb eredménye (1983/84).

Az egymás elleni meccsek történelme 1985-től íródik, eddig 50 alkalommal csapott össze a két együttes. Az örökmérleg nyelvét a legutóbbi idényben fordítottuk a javunkra, amikor is mind a négy találkozót megnyertük. A legutóbbi a zárófordulóban került megrendezésre és több mint kilencezer néző előtt Nikola Krstović gyönyörű góljának köszönhetően győzelemmel búcsúztunk a klubtörténelem harmadik ezüstérmes idényétől.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Besztercebánya ellen:
5 - Diňa, Krstović
4 - Fieber, Pinte, Radványi
3 - Rimanovský
2 - Majoros, Šoltés, Pavlík, Kianek, Zsákovics, Chytil, Szarka
1 - Michalec, Kašpar, Medgyes, Mičinec, Prokop, Jančula, Slezák, Súkenník, Mašek, Greguška, Erős, Suchánek, Dragičević, Kweuke, Kováč, Koejoe, Zs. Németh, Kordić, Mesanović, Matúš, Gergel, Nguekam, Szánthó, Ramadan, Andzouana, Kalmár, Gavrić
öngól - Baláž, Nosko
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 880 mérkőzés: 325-218-337, gólarány 1098:1211
Banská Bystrica: 36. idény, 1106 mérkőzés: 374-262-468, gólarány 1320:1553

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 5021-12-17, gólarány 68:60
Stadionunkban: 2616-6-4, 48:21

A Niké Liga 5. fordulójának műsora:
Péntek, 2023. augusztus 25., 20:30 ó: Michalovce-Košice
Szombat, 2023. augusztus 26., 18:00 ó: DAC-Banská Bystrica, Podbrezová-Trenčín, Žilina-Zlaté Moravce
Vasárnap, 2023. augusztus 27., 20:30 ó: Skalica-Trnava
Szerda, 2023. szeptember 27., 18:00 ó: Ružomberok-Slovan

A DAC-Besztercebánya bajnoki mérkőzés holnap 18:00-kor kezdődik, játékvezetők Kráľovič - Pozor, Vitko.

article_banner
article_banner