Előzetes

A DAC 1904 - FCSB mérkőzés előtt: Megmutatni a tudásunkat

A DAC 1904 - FCSB mérkőzés előtt: Megmutatni a tudásunkat

A-CSAPAT
|
Előzetes
| ke 2.8.2022, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

A MOL Aréna első alkalommal ad otthont egy európai kupasorozat 3. előselejtezőjének. A DAC-FCSB összecsapás szerdán 20:30 órakor kezdődik.

„Örülünk a saját stadionunkban játszott találkozónak, kellemes időben egy jó ellenféllel csapunk össze. Bízom benne, hogy alaposan felkészültünk, hogy a lehető legtöbbet tegyük a csapatért, a klubért és a szurkolókért. Egy olyan eredmény elérése a célunk, amellyel a visszavágóra is megőrizzük a továbbjutás esélyét” – nyilatkozta a mai hivatalos mérkőzéselőtti sajtótájékoztatón Adrian Guľa vezetőedző.

A DAC eddig remek eredményeket ért el az új tréner irányítása alatt, a bajnokságban három fordulót követően vezeti a tabellát, az EKL 3. selejtezőkörébe pedig az északír Cliftonville és a feröeri Víkingur ellen aratott kettős győzelmek után jutott be. Holnap azonban a szezon eddigi legkomolyabb akadálya vár együttesünkre. „Logikus, hogy a továbbjutásokkal az ellenfelek minősége is folyamatosan nő. Az FCSB-re egy komoly múlttal rendelkező, erős csapatként tekintünk, de remélhetőleg a fantasztikus szurkolóink támogatásával mi is megvillantjuk a tudásunkat. Az biztos, hogy az elsőtől az utolsó percig küzdünk majd a sikerért. Összetartást, küzdőszellemet és eltökéltséget kell mutatnunk” –tette hozzá a DAC 47 esztendős vezetőedzője.

Már az EKL 3. előselejtező körébe való bejutással beállítottuk az eddigi legjobb eredményünket. Az európai kupasorozatokban csak egy alkalommal jutottunk ilyen messzire, méghozzá 2020 őszén (akkor az Európa-ligában). Akkor ez az eredmény a koronavírus-járvánnyal súlyosbított szezonban jött össze, amikor egy meccs döntött a továbbjutó kilétéről. A sorsolás alapján a LASK Linz otthonában léptünk pályára. Ez pedig ezt jelenti, hogy a MOL Arénában először rendeznek harmadik selejtezőkörös összecsapást az európai kupaporondon. Máshogy fogalmazva, a dunaszerdahelyi közönség először láthat egy kupaidényen belül három hazai találkozót is. Abban bízunk, hogy lesz még több is.

További érdekesség, hogy mindössze második alkalommal látogat hozzánk egy olyan csapat, amely elhódította az Bajnokok Európa-kupájának (a Bajnokok Ligája elődje) serlegét. Az első ilyen klub a müncheni Bayern volt 1988 őszén.

Az eddigi mérleg az európai kupasorozatokban (Bajnokok Ligája, EKL, Európa-liga, illetve annak elődjei – KEK/UEFA-kupa):
DAC: 27 11-3-13, 43:47-es gólarány
FCSB: 333 128-90-115, 455:427-es gólarány

Szlovén játékvezetők

Az UEFA szlovén játékvezetői négyest nevezett a DAC-FCSB összecsapásra. Főbíróként az a 31 éves Rade Obrenovič tevékenykedik majd, aki számára nem lesz ismeretlen a MOL Aréna, mivel 2019 júliusában ő vezette a DAC-Cracovia Krakkó mérkőzést. Tavaly ősszel az EKL csoportkörében is szerepet kapott, 2016 óta fújja a sípot nemzetközi meccseken. Hahn János a 2022-es világbajnoki selejtezősorozat Magyarország-Andorra találkozójáról emlékezhet rá. A vonalakon honfitársai, Jure Praprotnik és Grega Kordež segítik a munkáját, míg a tartalék játékvezető Asmir Sagrković lesz. Tegyük hozzá, hogy Grega Kordež egy másik szlovén négyes tagjaként a két héttel ezelőtti Feröer-szigeteki összecsapásunkon is szerepet kapott.

Az UEFA ellenőri pozícióját az angol Jonathan Leese tölti be, míg a játékvezetők tevékenységét a francia Stéphane Laurent Armel Lannoy követi figyelemmel.

Az Európa Konferencia Liga 3. előselejtezős DAC 1904 – FCSB párharcának az első felvonása szerdán 20:30 órakor kezdődik.

Az UEFA központjában megrendezésre került mai sorsolás arról döntött, hogy a párosunk sikeresebbje a norvég-ír Viking FC-Sligo Rovers továbbjutójával csap össze a play-offban. 

article_bannerarticle_banner