Előzetes

A DAC 1904 - Slovan mérkőzés előtt: Erősebbnek lenni

A DAC 1904 - Slovan mérkőzés előtt: Erősebbnek lenni

A-CSAPAT
|
Előzetes
| szo 16.9.2023, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

A válogatott mérkőzések miatti szünet után jön az ősz egyik csúcspontja, amelyen a tavalyi idény első két helyezettje mérkőzik meg egymással. A DAC-Slovan találkozó vasárnap 17:30 órakor kezdődik.

Az első válogatott szünet után rögtön rangadó

Teltházas MOL Aréna, nemzetközi szintű futball, érzelmek, maximális küzdőszellem, ideges hangulat, öt gól, fordulatok, a hosszabbításban mindent eldöntő büntető, kiállítás. A bajnoki cím sorsáról döntő májusi DAC-Slovan találkozó óriási drámát hozott, amelyek lefújását követően végül ellenfelünk örülhetett.

Négy hónappal később újra összecsap a legutóbbi bajnok és az ezüstérmes, a célunk pedig egyértelmű – a pályán visszavágni a májusi vereségért. Akárcsak akkor, most is tabellaszomszédok találkoznak, még ha a csapatok jelenleg a felső hatos mezőnyének alján tanyáznak is.

A DAC a nagymihályi és rózsahegyi döntetlenek alkalmával veszített pontokat, a válogatott szünet előtt pedig odahaza a Besztercebányától, majd idegenben a Trencséntől szenvedtek vereséget a sárga-kékek. A szünetet a topolyai felkészülési találkozó töltötte ki: a szerb első liga éllovasa – amely idén ünnepli megalakulásának 110. évfordulóját – 4:1-es győzelmet aratott.

A TSC elleni mérkőzésen már az elefántcsontparti Fernand Gouré is pályára lépett, aki a válogatott szünet alatt érkező négy erősítésünk egyike. A belga élvonalbeli Westerlo csapatától szerződtetett 21 éves támadón kívül a magyar szélső, Redzic Damir (20) a Ferencvárostól, a venezuelai középpályás, Andrés Romero (20) és a Dinamo Zágrábtól elcsábított horvát ék, Bartol Barišić (20) érkezett Dunaszerdahelyre. Utóbbin kívül (ő 4 évre írt alá nálunk) a többek az idény végéig kölcsönben szerepelnek a DAC-nál.

„Amikor nem sikerül győzni, a játékosok és mi, edzők is a legszívesebben azonnal játszanánk, hogy helyrehozhassuk a kisiklást. Viszont el kellett fogadnunk a tényt, hogy jött a válogatott meccsek miatti szünet, amely segíthet a csapat konszolidációjában és az új játékosok a csapatba való mihamarabbi beillesztésében. Bízom benne, hogy ennek köszönhetően is sokkal erősebben vágunk neki csapatszinten a Slovan elleni rangadónak és azt fogjuk mutatni, amit a legutóbbi idényben saját magunktól megszokhattunk. Ez pedig a csapatszellem, a küzdeni tudás, a szív, a lelkesedés és a minőségi játék, mindez megtámogatva a csodálatos közönséggel. Jó lenne ismét győztes meccset ünnepelni a szurkolóinkkal” – nyilatkozta Adrian Guľa a Hazai pályán műsor csütörtöki adásában, ahol kiemelte: „azután, amit májusban átéltünk, nem beszélhetünk egy átlagos mérkőzésről, mert az a vibráló hangulat mindenkit beszippant. Már nagyon várom.”

„Egy olyan összecsapás következik, amelyen meg kell mutatni, mi van bennünk, nemcsak az erősségeinket kell előhúzni, hanem olyan dolgokat is, amelyekről talán nem is tudjuk, hogy bennünk vannak és meglepődünk, hogy erre is képesek vagyunk. Óriási a motivációnk, hogy legyőzzük a Slovant az arénánkban. Két minőségi csapat találkozójára számítok, amelyen kiváló játékosok néznek farkasszemet. Bízom benne, hogy sikerül megtalálunk azokat a réseket, amelyeket a tavalyi idény egymás elleni meccsein már felfedeztünk. Nemcsak a küzdőszellemünkkel, a lelkesedésünkkel és a minőségi teljesítményünkkel akarunk magunknak és a szurkolóknak örömet okozni, hanem a jó eredménnyel is” – tette hozzá a DAC trénere, aki ma a MOL Arénában tartotta meg a meccs előtti utolsó edzést. Az edzői stáb holnap nem számíthat Spyros Risvanis játékára, a görög középső védő ugyanis a trencséni kiállítása miatt kétmeccses eltiltást kapott.


ŠK Slovan: három fronton

Míg a DAC holnap az idény 10. tétmérkőzésén lép pályára, a Slovan számára ez már a 14. lesz. Az égszínkékek ugyanis nyolc összecsapást abszolváltak az európai kupaporondon, ahol sikerrel vették a Bajnokok Ligája első két selejtezőkörét (Hesper, Zrinjski Mostar), majd a BL 3. selejtezőjében (Maccabi Haifa) és az Európa-liga play-offjában (Arisz Limaszol) is alulmaradtak, így ősszel az Európa Konferencia Liga csoportkörében szerepelhetnek. Itt Vladimír Weiss védencei a Lille, az Olimpija Ljubljana és a Klaksvík csapataival mérkőznek, vagyis reális a továbbjutási esélyük. A csoportkör első összecsapása, amelyet a feröeri bajnok ellen abszolválnak, már jövő hét csütörtökön kerül megrendezésre.

A Niké Ligában eddig 4 meccset játszott a Slovan és ők maradtak az egyetlen veretlen csapat. A pozsonyiak a honi kupasorozat első akadályát is sikerrel vették: a 2. forduló keretében szerdán az ötödik ligás Szentgyörgy (Svätý Jur) ellen rendeztek gólfesztivált a 7:0-s sikerük alkalmával.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése a Fortuna Ligában:
2022.04.24. – DAC-Slovan 2:0, gólszerzők: Balogh, Krstović, 6290 néző
2022.08.31. – Slovan-DAC 1:1, gólszerzők: Ramirez (11 m) – Krstović, 5201 néző
2023.02.12. – DAC-Slovan 1:1, gólszerzők: Blackman – Kucka, 9161 néző
2023.04.09. – Slovan-DAC 2:1, gólszerzők: Čavrić, Abubakari – Kalmár, 10 590 néző
2023.05.07. – DAC-Slovan 2:3, gólszerzők: Krstović, Ramadan – Lovat, Green, Weiss (11 m), 12 211 néző

Történelem

Eddig 73 alkalommal csaptunk össze az égszínkékekkel az élvonalban (ez rekord; ugyanennyi mérkőzésünk van a Nagyszombat ellen is), ebből 38-szor Dunaszerdahelyen. A tavalyi szezon alapszakaszában két döntetlen született, a rájátszásban mindkét alkalommal a Slovan örülhetett. A MOL Arénában legutóbb a 2022/23-as idényben, három fordulóval a vége előtt csaptunk össze, a mérkőzés pedig továbbra is élénken él az emlékezetünkben. A teltházas arénánk a bajnoki címért zajló drámai és a végletekig kiélezett csatát láthatott, amelyet a hosszabbításban a vendégek számára megítélt, majd értékesített büntető döntött el.

A MOL Aréna megnyitása óta 13 alkalommal láttuk itt vendégül a Slovant: ezeken a mérkőzéseken 5 DAC-siker született, 4 alkalommal a Slovan vitte el a három pontot, a fennmaradó 4 találkozó pedig pontosztozkodással ért véget. Ezen a 13 összecsapáson a sárga-kékek 19 gólt szereztek, ebből 7 is fejest követően, 6-6 pedig bal és jobb lábbal született. Az égszínkékek ellen legutóbb 2022 áprilisában voltunk képesek győzedelmeskedni.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Slovan ellen:
4 - Diňa, Ürge, Ramirez
3 - Bari, Kalmár, Krstović
2 - Kašpar, Jančula, Radványi, Gašparík, Delarge, Gajan, Štepanovský, Pačinda, Davis, Vida K., Divković
1 - Simon, Takáč, Mičinec, Fieber, Mašek, Hrabáč, Čorić, Copa, Zsákovics, Rimanovský, Kweuke, Fodrek, Krišto, Szabó, Kwin, Šabala, Šafranko, Bayo, Herc, A. Fábry, Balić, Schäfer, Sharani, Balogh, Blackman, Ramadan
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornákon követheti figyelemmel:
- M4 Sport+ televízió
- Dajto televízió
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 882 mérkőzés: 325-218-339, gólarány 1099:1214
Slovan: 77. idény, 2206 mérkőzés: 1105-511-590, gólarány 3878:2528

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 73 14-18-41, gólarány 69:129
Stadionunkban: 38 11-12-15, 44:54

A Niké Liga 7. fordulójának műsora:
Péntek, 2023. szeptember 15., 17:30 ó: Podbrezová-Skalica (1:0)
Szombat, 2023. augusztus 16., 18:00 ó: Žilina-Banská Bystrica, Michalovce-Trnava, Ružomberok-Košice
Vasárnap, 2023. szeptember 17., 17:30 ó: DAC-Slovan, 18:00 ó: Zlaté Moravce-Trenčín

A DAC-Slovan bajnoki mérkőzés holnap 17:30-kor kezdődik, játékvezetők Gemzický - Hancko, Poláček.