Előzetes

A DAC 1904 - Szakolca mérkőzés előtt: 62 nap után otthon

A DAC 1904 - Szakolca mérkőzés előtt: 62 nap után otthon

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 9.2.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner

Itt a tavasz! A sárga-kékek a tabella kilencedik helyezettje elleni hazai összecsapással indítják a szezon második felét. A DAC-Szakolca találkozó szombaton 15:00 órakor kezdődik.

Két hónap bajnokság nélkül

A jubileumi év, amely során klubunk a 120. születésnapját ünnepli, szombaton az első élvonalbeli menüt kínálja a MOL Arénában. A DAC a tavaszi nyitófordulóban odahaza lép pályára, ellenfele pedig a Niké Liga tabellájának a 9. helyezettje lesz. A meteorológusok előrejelzése alapján igazi tavaszi időben kerülhet megrendezésre a meccs.

Legutóbb december 10-én, a Trencsén elleni gólnélküli döntetlen alkalmával léptünk pályára a saját közönségünk előtt. Egy héttel később jött a Slovan elleni pozsonyi rangadó, amely lezárta a bajnoki őszt. Így tehát 55 nap után játszunk újra tétmérkőzést, ami a klubtörténet valaha volt legrövidebb téli szünetét jelenti. Az eddigi minimum a 2021/22-es szezon 58 napja volt. Pontosan két hónap után szerepelünk hazai pályán, napokban kifejezve ez 62.

A sárga-kékek felkészülése kizárólag hazai környezetben, a MOL Akadémián zajlott, ahol minden szükséges dolog a csapat rendelkezésére áll. A játékoskeret egészen jelentős átalakuláson ment át, a négy előkészületi találkozónk kiegyenlített mérleget hozott (2-0-2, 5:5-ös gólarány). „Fizikailag megterhelő időszakon vagyunk túl, de a labdarúgók minden egyes nap nagyon keményen dolgoztak, aminek örülök. Előre léptünk. Fokozatosan ismerjük meg az új igazolásokat, intenzíven dolgozunk velük, hogy jobban megértsék a taktikánkat és az értékeinket. A beilleszkedésüket az egész öltöző segíti. Viszont muszáj türelmesnek lennünk velük, mert néhányuk csak pár napja érkezett. A felkészülés során elért eredmények nem a legjobbak, de a mérkőzések megmutatták, miben kell javulnunk, hogy képesek legyünk teljesíteni a klub ambícióit. Kezdődik a bajnokság, ott már nincs lehetőség a hibázásra” – figyelmeztetett Xisco Muñoz vezetőedző, aki számára fontos, hogy a keret mihamarabb teljes létszámban legyen. Ehhez még hiányzik Gavrić, Goure és Csinger sérülés utáni visszatérése.

„Közeledik ennek a napja is, meglátjuk, mikor küldhetjük őket pályára. A játékosok és az egész klub azon dolgozik, hogy mihamarabb a rendelkezésünkre álljanak. Pozitívum, hogy Ramadan egészségesen és fitten tért vissza a számára sikeres Ázsia-kupáról. Természetesen nem jó dolog, hogy nem abszolválta velünk a felkészülést, de bízom benne, hogy a segítségünkre lesz. A támadóharmadban képes váratlant húzni, erre az egész tavasz során építeni fogunk” – tette hozzá a 43 éves szakvezető.

MFK Szakolca: nyomás nélkül a 9. helyen

A sikeres őszt követően, amelyet az erdőhátiak a táblázat 9. helyén zártak, 17 pontos előnnyel az utolsó helyhez, 15 pontossal pedig a selejtezőt érő 11. pozícióhoz viszonyítva, nem volt ok a keret komolyabb átalakítására. Olyan játékosok távoztak, akik nem voltak vezéregyéniségek és csak a Thompson, Hradecký páros érkezett. Az angol támadó és a szlovák gyökerekkel rendelkező finn középső védő az első fordulótól akár a kezdőcsapatban is helyet kaphat.

A 45 esztendős Pavol Majerník második esztendejét kezdi meg a csapat vezetőedzőjeként, azelőtt hosszú évekig játékosként és asszisztensként is szolgálta az MFK-t (ikertestvére, Peter 2013 és 2015 között a DAC-ban futballozott, sőt csapatkapitány is volt). Abban történt csak változás, hogy asszisztensével, Roman Hudeccel (a változatosság kedvéért ő az akadémiánkon dolgozott) néhány napja megszerezték a legfelső edzői képesítést.

A szakolcaiak hazai környezetben abszolválták a téli felkészülést, amely során cseh és szlovák csapatokkal mérkőztek meg, a téli liga keretén belül is. A hat találkozóból kettőt megnyertek, de ezeken gólfesztivált rendeztek: a Brno és a Puhó kapuját egyaránt hatszor vették be. Múlt héten a bajnoki főpróbán odahaza 1:2-es vereséget szenvedtek a Karviná együttesétől.

Ősszel a Szakolca összecsapásain esett a legkevesebb gól, mindössze 38 (17:21-es gólarány). A csapat legeredményesebb futballistája a három találatot szerző Daniel Smékal, míg Martin Junas kapus jegyzi a Niké Liga őszi felének a leghosszabb góltalansági csúcsát, ami 443 perc. Együttesünk hálóőre, Aleksandar Popović a második (301) volt ebben a rangsorban.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:

2016.03.02. – DAC-Szakolca 1:0, gólszerző: Sarr, 1747 néző
2016.05.13. – Szakolca-DAC 2:1, gólszerzők: Masaryk, Piroska – Pačinda, 843 néző
2022.09.10. – Szakolca-DAC 1:1, gólszerzők: Baumgartner – Kalmár, 2405 néző
2023.02.25. – DAC-Szakolca 2:1, gólszerzők: Černek (öngól), Brunetti – Fábry, 3358 néző
2023.09.23. – Szakolca-DAC 0:1, gólszerző: Čermák, 2102 néző

Történelem

Eddig hatszor mérkőztünk a Szakolcával, ebből négy alkalommal idegenben és csak kétszer a mi stadionunkban. Mindannyiszor szoros eredmény született, mindhárom sikerünk egygólos volt.

A legutóbbi idényben először 1:1-es döntetlent értünk el Szakolcán, majd 2:1-es győzelmet arattunk a MOL Arénában. A meccset tavaly februárban rendezték, amikor Fábry a vendégeknek szerzett vezetést, de a második félidőben Černek öngóljával és Brunetti eddigi egyetlen sárga-kék bajnoki találatával sikerült fordítanunk.

A jelenlegi idény 8. fordulójában Čermák a 43. percben szerzett góljával hoztuk el mindhárom pontot Erdőhátról.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Szakolca ellen:
3 - Pačinda
1 - Sarr, Kalmár, Brunetti, Čermák
öngól - Černek
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagja)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 894 mérkőzés: 331-221-342, gólarány 1117:1227
Skalica: 3. idény, 83 mérkőzés: 22-19-42, gólarány 85:121

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 6 3-2-1, gólarány 8:6
Stadionunkban: 2 2-0-0, 3:1

A Niké Liga 19. fordulójának műsora:
Péntek, 2024. február 9., 17:30 ó: Žilina-Slovan
Szombat, 2024. február 23., 15:00 ó: Zlaté Moravce-Banská Bystrica, DAC-Skalica, Podbrezová-Michalovce, Ružomberok-Trnava
Vasárnap, 2024. február 24., 17:30 ó: Trenčín-Košice

A DAC-Szakolca bajnoki mérkőzés holnap 15:00-kor kezdődik, játékvezetők Kráľovič - Pozor, Štofik.

A mérkőzés hivatalos támogatója az Istermeat.

article_bannerarticle_banner