Előzetes

A DAC-Jablonec mérkőzés előtt: egy (újabb) kis döntő

A jubileumi 20. európai kupatalálkozónkon ismét történelmet írhat a csapat. Az Európa-liga 2. előselejtezőjének DAC-Jablonec összecsapása csütörtökön 20:45 órakor kezdődik.

Az izlandi FH Hafnarfjördur otthonában aratott győzelemmel (2:0) a DAC bejutott az Európa-liga 2. selejtezőkörébe, amely során a cseh élvonal tavalyi 4. helyezettjével, az FK Jablonec gárdájával csap össze.

A sárga-kékek eddig százszázalékosak a szezon elején, immár hét mérkőzésből álló, kiváló győzelmi sorozatot tudhatnak magukénak, (6 a bajnokságban, 1 a már említett El-ben) és amennyiben holnap képesek lesznek legyőzni a zöld-fehéreket is, átírják a klub európai kupatörténelmét.

A Jablonec elleni lesz a jubileumi 20. európai kupatalálkozónk. Az ezt megelőző öt európai kupaindulásunk során egyszer sem voltunk képesek egy szezonban két ellenfelet is búcsúztatni – négyszer jutottunk túl az első akadályon, ám a második már túl nagy falat volt:

1987/88, Kupagyőztesek Európa-kupája:
Előselejtező: DAC-AEL Limaszol 1:0 (idegenben) és 5:1 (otthon)
1. forduló: DAC-Young Boys Bern 2:1 (o) a 1:3 (i)
1988/89, UEFA-kupa:
1. forduló: DAC-Östers Växjö 0:2 (i) a 6:0 (o)
2. forduló: DAC-Bayern München 1:3 (i) a 0:2 (o)
1993/94, UEFA-kupa
1. forduló: DAC-Casino Salzburg 0:2 (i) a 0:2 (o)
2018/19, Európa-liga
1. előselejtező: DAC-Dinamo Tbiliszi 1:1 (o) a 2:1 (i)
2. előselejtező: DAC-Dinamo Minszk 1:3 (o) a 1:4 (i)
2019/20, Európa-liga:
1. előselejtező: DAC-Cracovia Krakkó 1:1 (o) a 2:2 hu. (i)
2. előselejtező: DAC-Atromitosz Athén 1:2 (o) a 2:3 (i)
2020/21, Európa-liga:
1. előselejtező: Hafnarfjördur-DAC 0:2
2. előselejtező: DAC-Jablonec ???

Tegnap a játékosok, az edzői és a szélesebb stáb egy újabb koronavírus-tesztelésen esett át, amely szerencsére jól végződött, hiszen most is negatív lett az összes minta. Ma a MOL Arénában edzett a csapat, amelyet megelőzően Bernd Storck vezetőedző és Kalmár Zsolt csapatkapitány tartott sajtótájékoztatót.

„Boldogok vagyunk, amiért teljesült a kívánságunk, hogy otthon abszolválhassuk a 2. előselejtező mérkőzését. Egy nagyon jó csapat ellen lépünk pályára, amelynek keretében sok tapasztalt futballista található. Közülük többen is emlékezhetnek a két évvel ezelőtti csoportkörre. A Jablonec hozzánk hasonlóan remekül kezdte a bajnokságot, ők a párharc esélyesei, de búcsúztatni akarjuk őket. Nekünk is minőségi csapatunk van, és nagyon szeretnénk továbbjutni a 3. selejtezőkörbe” – nyilatkozta a DAC vezetőedzője.

Az FK Jablonec a tizenegyedik országból jövő tizenegyedik európai kupaellenfelünk. Petr Rada védencei ma Prágából repülőgéppel érkeztek Szlovákiába. Ellenfelünk Somorján szállásolta el magát és este 20 órakor a stadionunkban fog edzeni.

Eddigi mérlegünk az európai kupamérkőzéseken (Európa-liga, illetve annak elődjei – KEK/UEFA-kupa):
DAC: 19 6-3-10, 29:33-as gólarány
Jablonec: 30 9-8-13, 41:41-es gólarány

Az európai kupaszíntéren az 1997/98-as szezonban debütáló Jablonec számára az idei a tizedik európai kupakaland. Két éve bejutottak az Európa-liga csoportkörébe, tavaly pedig rögtön az első akadályon elbuktak, amikor is meglepetésre már a 2. előselejtezőben búcsúztatta őket az örmény Pyunik Jereván.

A cseh Fortuna Liga három fordulón van túl, amelyek során a Jablonec fokozatosan legyőzte a Pardubicet (otthon 1:0), döntetlent játszott a Slovácko otthonában (1:1), a múlt hétvégén pedig ez Ostrava ellen is otthon tartotta a három pontot (2:0). Így hét ponttal a tabella 4. helyén állnak, csak rosszabb gólarányuknak köszönhetően szorulnak a Slavia és a Slovácko mögé.

A holnapi egy különleges mérkőzés lesz Andrej Fábry számára, aki tavaly pont a Jablonec együttesétől érkezett a DAC-hoz. „Az egykori klubom ellen pályára lépni különleges motivációt jelent számomra. Több volt csapattársammal is írogattunk közvetlenül a sorsolást követően, rögtön megtörténtek az első csipkelődések. Storck vezetőedző már rákérdezett néhány játékosukra. Ha képesek leszünk ugyanolyan teljesítményt nyújtani, mint eddig, akkor bízom benne, hogy sikerül továbbjutnunk. Abban is különleges a holnapi találkozó, hogy csak egy meccsen dől el a továbbjutás, így egyfajta kis döntőre készülhetünk.”

Olasz játékvezetők

Az UEFA olasz játékvezetőket nevezett a holnapi összecsapásra. A főbíró a 39 éves Marco di Bello lesz, akinek ez lesz a hetedik európai kupatalálkozója. A vonalon Alberto Tegoni és Salvatore Longo segítik a munkáját, míg a negyedik játékvezető a szintén olasz Federico La Penna lesz. Az UEFA ellenőrének szerepében a sokszoros magyar válogatottat és az 1986-os vb résztvevőjét, Esterházy Mártont láthatjuk, míg a játékvezetők megfigyelője az egykori kiváló sípmester, a norvég Terje Hauge lesz.

Az Európa-liga 2. előselejtezőjének a DAC 1904 – FK Jablonec mérkőzése holnap 20:45 órakor kezdődik. A találkozót az RTVS második csatornája élőben közvetíti.

Az Európa-liga 2020/21-es kiírásának az összes előselejtezőjén egy zártkapus mérkőzésen dől el a továbbjutás. A pályaválasztóról a sorsolás dönt. Döntetlen esetén 2x15 perces hosszabbítás, majd esetlegesen tizenegyespárbaj következik. A holnapi összecsapás továbbjutója az osztrák LASK Linz otthonában lép majd pályára a 3. előselejtezőben.

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Fotók