Hr

A DAC nyilvnos levele

A DAC nyilvnos levele

A-CSAPAT
|
Hr
| sze 10.5.2023, DAC 1904
article_bannerarticle_banner

A DAC 1904 futballklub nyilvnos levele a SZLSZ (Szlovk Labdarg-szvetsg), az LKU (Ligs Klubok Unija) s a Jtkvezeti Bizottsg rszre.

Elszr is szeretnnk alhzni, hogy elsknt s a legkritikusabban mi magunk rtkeljk a sajt teljestmnynket. Erre mindegyik futballklubnak oda kellene figyelnie: az ellenrzsk alatt tartani, amit a klubban dolgoz emberek az ellenrzsk alatt tarthatnak s bzni abban, hogy a professzionlis labdargs vilgnak mindegyik szereplje a kpessgeihez mrten a lehet legjobban igyekszik a munkjt vgezni. Elemezd ki a hibidat, javts rajtuk s trj vissza ersebben, jobban.

A vasrnapi mrkzs uthatsaknt szeretnnk nhny szrevtelt megosztani s cselekvsre krni a szlovkiai labdargs szervezsrt s fejldsrt felels szervezeteket.

Ha a rads perceiben nagyjbl 40 szemly (stbtagok, jtkosok, biztonsgi emberek) egymst kergetik egy telthzas stadionban az v mrkzsnek kikiltott sszecsapson, akkor valami nem a tervek szerint alakult. gy gondoljuk, hogy nk figyelembe vve a szervezeteik kldetst s clkitzst ktelesek reaglni a fentebb emltett trtnsekre s megtenni a szksges intzkedseket a jvbeli hasonl helyzetek megelzsnek rdekben.

Klubunk az etikai kdexben mindegyik tagjtl elvrja a viselkeds magas kvetelmnyeinek teljestst. gy gondoljuk, hogy a jtkosaink s a stbtagok a sportg nagykvetei, akik hozzjrultak a labdargs npszerstshez a Fortuna Liga izgalmas szezonja sorn, tiszteletet mutatva az ellenfeleknek s a jtkvezetk irnyba is. A szurkolink pldamutatan s fradhatatlanul tmogattk csapatunkat az otthoni s idegenbeli tallkozkon egyarnt. Ennek ez eredmnyekppen mink a bajnoksg csapatai kzl a legnagyobb ltogatottsg, ami nagyon bszkv s hlss tesz minket a szurkolink irnyba.

Ennek ellenre a Besztercebnya elleni sszecsapst kveten a klubunkat negatv sznben tntettk fel az olyan trtnsek miatt, amelyekre nem volt kihatsunk. A Jtkvezeti Bizottsg intzkedsei pedig csak olajat ntttek a tzre. Jogosan mondhatjuk, hogy ezen intzkedsek sorozata megkrostotta klubunkat s csorbt ejtett annak hrnevn.

Vasrnap, a Slovan elleni mrkzst kveten a vezetedznk Dohl r az Alcatrazba val szmzetsrl beszlt s nyilvnosan megkrdezte, mit reagl majd a Jtkvezeti Bizottsg Glova r teljestmnynek az elemzst kveten, amelyet az emltett vasrnapi tallkozn nyjtott. Rszben arra a szitucira hivatkozunk, amelynl Glova urat kihvtk a VAR kpernyhz, hogy nzzen meg egy bntetgyans helyzetet a 60. percben. Kvncsian vrjuk az okokat, amelyek miatt gy dnttt, hogy az eset rszletbemen tnyeinek s az rvnyben lev szablyok a fnyben sem tl bntett.Visszautalnnk Rubarsk r a Jtkvezeti Bizottsg elnkeknt a televziban tett kijelentsre 2023. mjus 8-rl s mjus 9-rl, amellyel hozzjrult ahhoz a nzponthoz, amely szerint a Slovan els gljt tvesen rvnytelentettk. Ez az llspont s annak idztse egy megvetend ksrlet arra vonatkozan, hogy elfedje a sajt s a mkdskptelen bizottsga hinyossgait, mikzben ktsgbeesetten prblja megtartani pozcijt.

Tovbb mlysgesen sajnljuk Glova r tiszteletlen viselkedst a mrkzs ideje alatt, amelynek egy potencilisan veszlyes s robbanskzeli llapot lett a kvetkezmnye a hosszabbts perceiben s amelyrt viseli a legfbb felelssget.

A jtkvezetknek ismernik kell a sportg szablyait s ezeket sportszeren kell alkalmazniuk. Az felelssgk a jtk szablyainak s szellemisgnek a betartsa. A jtkvezetknek tiszteletet kellene mutatniuk a futballistk, az edzk, a szurkolk s maga a jtk irnyba is. A jtkvezetktl elvrt, hogy mindig fenntartsk a sportg irnti legmlyebb tiszteletet.

gy gondoljuk, hogy szerkezeti reformok szksgesek a jtkvezetink teljestmnyeinek fejlesztsre s a tlk elvrtak fenntartsra. Ezennel felszltjuk Rubarsk urat, hogy vllaljon felelssget a sajnlatos trtntekrt s mondjon le a Jtkvezeti Bizottsg elnki posztjrl. Mi, a klub egy kereskedelmi vllalat vagyunk s gy sok forog kockn a kockzatok egyenslyozsa s a fenntarthat nvekeds biztostsnak szempontjbl. Klubunk ma betlttt pozcija tbb szz ember kemny s szisztematikus munkjnak, tovbb a sok ezernyi szurkol szenvedlynek gymlcse, akik nagyon szeretik a klubunkat s annak rtkeit: a kemny munkt, a bszkesget s a kivtelessget. A szlovkiai labdargs szervezsrt s fejlesztsrt felels szervezetektl is ugyanezt az elktelezettsget s magas sznvonalat vrjuk el. A jtkvezetk s a jtkvezeti testlet ltal mutatott hozz nem rts rombol hats a futballunk szmra s azt okozza, hogy a szurkolk akik a legnagyobb rszvnyesei a labdargs vilgnak elvesztik a labdargsunk becsletessgbe vetett bizalmukat.

A Ligs Klubok Unijnak az a kldetse, hogy sporttechnikai s marketingszempontbl felgyelje a legmagasabb szint szlovkiai bajnoksg menedzsmentjt. Ami a marketinget illeti, szeretnnk felhvni a figyelmet az nk szocilis mdiaplatformjain megtallhat rendszeres rasszizmusra s kirekesztsre a klubunk mrkjnak felhasznlsval kapcsolatban. A SZLSZ is kzvetlenl felels a FIFA s az UEFA clkitzseinek megvalstsrt s mint ilyen, nk viselik a legnagyobb felelssget a FIFA s az UEFA azon kldetshez val hozzjrulsban, amelynek clja a rasszizmus s a diszkriminci kiirtsa. Az UEFA-t, mint kompetens szervezetet ugyancsak rtesteni fogjuk arrl, hogy a SZLSZ keveset tett meg annak rdekben, hogy kiirtsa a rasszizmust s a diszkrimincit az orszgunk stadionjaibl.

Szeretnnk tovbb a FIFA alaprtkeit az nk szves figyelmbe ajnlani:

FELELSSGRE VONHATSG: a tettekrt val felelssg elismerse s azok vllalsa.
BECSLETESSG: az egyn cselekedeteinek szintesge, valdisga, pontossga. A becsletessg szemben llhat a kpmutatssal.
SZOLIDARITS: a cl vagy az sszetartozs egysge.

sszestve, krjk a kvetkez szervezeteket, hogy tegyenek lpseket a kvetkezk irnyba:

SZLSZ
- reformljk meg a professzionlis jtkvezetk fejldsrt s felgyeletrt felel bizottsgot a FIFA rtkrendjnek (felelssgre vonhatsg, becsletessg s szolidarits) figyelembe vtelvel
- irtsa ki a rendszerszint rasszizmust s diszkrimincit az orszgunk futballistadionjaibl az ezzel arnyos intzkedseknek megfelelen

LKU
- irtsk ki az nk szocilis hlzati platformjaikon megjelen rendszerszint rasszizmust s gylletet a klubunk mrkjnak felhasznlsval kapcsolatban s szksg esetn tegyk meg a megfelel jogi lpseket