Hír

A DAC nyilvános levele

A DAC nyilvános levele

A-CSAPAT
|
Hír
| sze 10.5.2023, DAC 1904
article_banner
article_banner
article_banner

A DAC 1904 futballklub nyilvános levele a SZLSZ (Szlovák Labdarúgó-szövetség), az LKU (Ligás Klubok Uniója) és a Játékvezetői Bizottság részére.

Először is szeretnénk aláhúzni, hogy elsőként és a legkritikusabban mi magunk értékeljük a saját teljesítményünket. Erre mindegyik futballklubnak oda kellene figyelnie: az ellenőrzésük alatt tartani, amit a klubban dolgozó emberek az ellenőrzésük alatt tarthatnak és bízni abban, hogy a professzionális labdarúgás világának mindegyik szereplője a képességeihez mérten a lehető legjobban igyekszik a munkáját végezni. Elemezd ki a hibáidat, javíts rajtuk és térj vissza erősebben, jobban.

A vasárnapi mérkőzés utóhatásaként szeretnénk néhány észrevételt megosztani és cselekvésre kérni a szlovákiai labdarúgás szervezéséért és fejlődéséért felelős szervezeteket.

Ha a ráadás perceiben nagyjából 40 személy (stábtagok, játékosok, biztonsági emberek) egymást kergetik egy teltházas stadionban az év mérkőzésének kikiáltott összecsapáson, akkor valami nem a tervek szerint alakult. Úgy gondoljuk, hogy önök – figyelembe véve a szervezeteik küldetését és célkitűzését – kötelesek reagálni a fentebb említett történésekre és megtenni a szükséges intézkedéseket a jövőbeli hasonló helyzetek megelőzésének érdekében.

Klubunk az etikai kódexében mindegyik tagjától elvárja a viselkedés magas követelményeinek teljesítését. Úgy gondoljuk, hogy a játékosaink és a stábtagok a sportág nagykövetei, akik hozzájárultak a labdarúgás népszerűsítéséhez a Fortuna Liga izgalmas szezonja során, tiszteletet mutatva az ellenfeleknek és a játékvezetők irányába is. A szurkolóink példamutatóan és fáradhatatlanul támogatták csapatunkat az otthoni és idegenbeli találkozókon egyaránt. Ennek ez eredményeképpen miénk a bajnokság csapatai közül a legnagyobb látogatottság, ami nagyon büszkévé és hálássá tesz minket a szurkolóink irányába.

Ennek ellenére a Besztercebánya elleni összecsapást követően a klubunkat negatív színben tüntették fel az olyan történések miatt, amelyekre nem volt kihatásunk. A Játékvezetői Bizottság intézkedései pedig csak olajat öntöttek a tűzre. Jogosan mondhatjuk, hogy ezen intézkedések sorozata megkárosította klubunkat és csorbát ejtett annak hírnevén.

Vasárnap, a Slovan elleni mérkőzést követően a vezetőedzőnk Dohál úr az Alcatrazba való száműzetéséről beszélt és nyilvánosan megkérdezte, mit reagál majd a Játékvezetői Bizottság Glova úr teljesítményének az elemzését követően, amelyet az említett vasárnapi találkozón nyújtott. Részben arra a szituációra hivatkozunk, amelynél Glova urat kihívták a VAR képernyőhöz, hogy nézzen meg egy büntetőgyanús helyzetet a 60. percben. Kíváncsian várjuk az okokat, amelyek miatt úgy döntött, hogy az eset részletbemenő tényeinek és az érvényben levő szabályok a fényében sem ítél büntetőt.Visszautalnánk Ružbarský úr a Játékvezetői Bizottság elnökeként a televízióban tett kijelentésére 2023. május 8-ról és május 9-ről, amellyel hozzájárult ahhoz a nézőponthoz, amely szerint a Slovan első gólját tévesen érvénytelenítették. Ez az álláspont és annak időzítése egy megvetendő kísérlet arra vonatkozóan, hogy elfedje a saját és a működésképtelen bizottsága hiányosságait, miközben kétségbeesetten próbálja megtartani pozícióját.

Továbbá mélységesen sajnáljuk Glova úr tiszteletlen viselkedését a mérkőzés ideje alatt, amelynek egy potenciálisan veszélyes és robbanásközeli állapot lett a következménye a hosszabbítás perceiben és amelyért ő viseli a legfőbb felelősséget.

A játékvezetőknek ismerniük kell a sportág szabályait és ezeket sportszerűen kell alkalmazniuk. Az ő felelősségük a játék szabályainak és szellemiségének a betartása. A játékvezetőknek tiszteletet kellene mutatniuk a futballisták, az edzők, a szurkolók és maga a játék irányába is. A játékvezetőktől elvárt, hogy mindig fenntartsák a sportág iránti legmélyebb tiszteletet.

Úgy gondoljuk, hogy szerkezeti reformok szükségesek a játékvezetőink teljesítményeinek fejlesztésére és a tőlük elvártak fenntartására. Ezennel felszólítjuk Ružbarský urat, hogy vállaljon felelősséget a sajnálatos történtekért és mondjon le a Játékvezetői Bizottság elnöki posztjáról. Mi, a klub egy kereskedelmi vállalat vagyunk és így sok forog kockán a kockázatok egyensúlyozása és a fenntartható növekedés biztosításának szempontjából. Klubunk ma betöltött pozíciója több száz ember kemény és szisztematikus munkájának, továbbá a sok ezernyi szurkoló szenvedélyének gyümölcse, akik nagyon szeretik a klubunkat és annak értékeit: a kemény munkát, a büszkeséget és a kivételességet. A szlovákiai labdarúgás szervezéséért és fejlesztéséért felelős szervezetektől is ugyanezt az elkötelezettséget és magas színvonalat várjuk el. A játékvezetők és a játékvezetői testület által mutatott hozzá nem értés romboló hatású a futballunk számára és azt okozza, hogy a szurkolók – akik a legnagyobb részvényesei a labdarúgás világának – elveszítik a labdarúgásunk becsületességébe vetett bizalmukat.

A Ligás Klubok Uniójának az a küldetése, hogy sporttechnikai és marketingszempontból felügyelje a legmagasabb szintű szlovákiai bajnokság menedzsmentjét. Ami a marketinget illeti, szeretnénk felhívni a figyelmet az önök szociális médiaplatformjain megtalálható rendszeres rasszizmusra és kirekesztésre a klubunk márkájának felhasználásával kapcsolatban. A SZLSZ is közvetlenül felelős a FIFA és az UEFA célkitűzéseinek megvalósításáért és mint ilyen, önök viselik a legnagyobb felelősséget a FIFA és az UEFA azon küldetéséhez való hozzájárulásban, amelynek célja a rasszizmus és a diszkrimináció kiirtása. Az UEFA-t, mint kompetens szervezetet ugyancsak értesíteni fogjuk arról, hogy a SZLSZ keveset tett meg annak érdekében, hogy kiirtsa a rasszizmust és a diszkriminációt az országunk stadionjaiból.

Szeretnénk továbbá a FIFA alapértékeit az önök szíves figyelmébe ajánlani:

FELELŐSSÉGRE VONHATÓSÁG: a tettekért való felelősség elismerése és azok vállalása.
BECSÜLETESSÉG: az egyén cselekedeteinek őszintesége, valódisága, pontossága. A becsületesség szemben állhat a képmutatással.
SZOLIDARITÁS: a cél vagy az összetartozás egysége.

Összesítve, kérjük a következő szervezeteket, hogy tegyenek lépéseket a következők irányába:

SZLSZ
- reformálják meg a professzionális játékvezetők fejlődéséért és felügyeletéért felelő bizottságot a FIFA értékrendjének (felelősségre vonhatóság, becsületesség és szolidaritás) figyelembe vételével
- irtsa ki a rendszerszintű rasszizmust és diszkriminációt az országunk futballistadionjaiból az ezzel arányos intézkedéseknek megfelelően

LKU
- irtsák ki az önök szociális hálózati platformjaikon megjelenő rendszerszintű rasszizmust és gyűlöletet a klubunk márkájának felhasználásával kapcsolatban és szükség esetén tegyék meg a megfelelő jogi lépéseket

article_bannerarticle_banner