Hír

A legkedvesebb DAC-gólom: Tibor Mičinec

A klubtörténelem egyik legjobb támadója és a DAC legsikeresebb gólszerzője az európai kupákban rengeteg emlékezetes találatot szerzett sárga-kékben.

Tibor Mičinec két és fél évettöltött a Csallóközben, de ez a viszonylag rövid idő is elég volt neki ahhoz, hogy a klub történelmének legkiemelkedőbb egyéniségei közé kerüljön.

Már maga a prágai Bohemians együttesétől való ideigazolása is több legendás történettel van teletűzdelve. Mičinec az 1987-es év elején érkezett hozzánk és hosszú ideig ő volt a DAC legdrágább igazolása. Emellett nem igazán akaródzott neki Prágát egy ismeretlen vidéki városkára cserélnie, ám a kitartó dunaszerdahelyi klubvezetők végül elérték céljukat. „Benne voltam már a korban és inkább külföldön futballoztam volna tovább. Amikor a Bohemkánál megjelentek a gondok, készen álltam a távozásra. A dunaszerdahelyi közeg és a szurkolók is tetszettek, így sohasem bántam meg a DAC-ba való igazolásom. Mindegyik hazai mérkőzésünk teltházas volt, az emberek ez elsőtől az utolsó percig szurkoltak, mi pedig igyekeztünk a teljesítményünkkel meghálálni ezt. Többnyire ez sikerült is.”

A Bárónak becézett játékos 74 bajnoki találkozón 28 gólt szerzett a DAC színeiben. Ez remek, 0,38 gólos átlagot jelent, ez mellett a klubtörténelem legjobb gólszerzőinek listáján a megosztott (Simon Gyuszival) 6. helyén áll. Azok közé a játékosok közé tartozik, akik rögtön az első tétmeccsükön betaláltak a DAC-ban. Ehhez nem egészen 2 percre volt szüksége. „A csapattársam lövése után a kapufáról hozzám pattant a labda, én pedig fejjel a hálóba juttattam azt. Szép kezdet” – emlékezett vissza a bemutatkozására (a Cheb elleni 2:2 alkalmával), amely mintha előhírnöke lett volna az eljövendő csodálatos időknek.

Az 1987/88-as és az 1988/89-es szezonban is ő lett a csapat legeredményesebb játékosa. A föderális bajnokság találkozóin kívül Mičinec a további versenysorozatokban is segítette góljaival a csapatot. Nagy szerepe volt a Szlovák és a Csehszlovák Kupa elhódításában is (mindkét tizenegyespárbajban a sikeres lövők közé tartozott), 4 találatával a mai napig ő a DAC legjobb gólszerzője az európai kupasorozatokban (3 a KEK-ben és 1 az UEFA-kupában). A rangos Intertotó-kupában további négy találatot szerzett. Pont a nemzetközi színtérhez kapcsolódik a DAC színeiben elért megemlékezetesebb gólja is.

Az AEL Limaszol elleni KEK-visszavágó 5. perce futott, amely a DAC legelső hazai összecsapása volt az európai kupaporondon. Ekkor Tibor Mičinec egy szabadrúgást készült elvégezni közvetlenül a tizenhatos mögül. Támadónk gyönyörűen csavarta be a labdát a bal felső sarokba, megágyazva ezzel az 5:1-es győzelmünknek, ami a ciprusi első meccses 1:0-s sikerünkkel összeadva kényelmes továbbjutást jelentett a következő körbe. „Nem sok szabadrúgást végeztem el a pályafutásom során, de ez a ciprusiak elleni nagyon jól sikerült. Az európai kupában esett, szép volt, tehát nagyra értékelem. Igaz, hogy a DAC színeiben több gólt is lőttem. Ez ugyanúgy a remek csapat érdeme is volt, akárcsak azoké, akik folyamatosan hajtottak mindet előre. Így tehát nagyon jól ment a játék Dunaszerdahelyen, és szívesen emlékszem vissza arra az időszakra.”

Tibor Mičinec nemcsak játékosként, hanem edzőként is szolgálta a klubot. 2006 tavaszán 13 mérkőzésen irányította az együttest a II. ligában. Az edzői szakmát a mai napig űzi, de immár alacsonyabb szinten. „A munkám mellett csinálom. Egy Prágához közeli csapatot vezetek, ahol kiváló a közösség és mindössze félórányira van az otthonomtól. Az aktív futballal már fel kellett hagynom, az éveket nem lehet megállítani. Szívesen irányítanék egy csapatot ismét a legmagasabb szinten is, mert azt gondolom, hogy olyan edzőknek kellene ott dolgozniuk, akik az első ligában futballoztak.”

Ahogyan a DAC szurkolói a mai napig emlékeznek Mičinecre, úgy az egykori közönségkedvenc és hétszeres válogatott is emlékszik rájuk. „Üdvözlöm őket és azokat is, akik akkoriban megfordultak a dunaszerdahelyi labdarúgás világában. Kicsit irigylem a játékosokat, hogy egy olyan csodálatos stadionban futballozhatnak. Figyelem az eredményeket és a csapat meccseit is megnézem. Az egész klubnak szurkolok és azt kívánom, hogy nyerjen bajnokságot a DAC.”

A DAC legjobb góllövői az első ligában:

1 Pavol Diňa 49 gól
2. Radványi Miklós 40
3. Rudolf Pavlík 37
4. Erik Pačinda 32
5. Vida Kristopher 29
6-7. Simon Gyula és Tibor Mičinec 28-28
8. Fieber Péter 23
9. Szarka Ákos 21
10-11. Milan Rimanovský és Kalmár Zsolt 19-19

A DAC legjobb góllövői az európai kupákban:

4 gól – Tibor Mičinec
3 gól – Majoros Byörgy, Vakoun Issouf Bayo
2 gól – Rudolf Pavlík, Marián Takáč, Vida Kristopher, Eric Ramirez
1 gól – Medgyes József, Petr Kašpar, Dušan Liba, Peter Šoltés, Szaban Tibor, Erik Pačinda, Marko Divković, Connor Ronan, Kalmár Zsolt

Kapcsolódó hírek

Hír

Ismét teljes létszámban!

3 nappal ezelőtt
Hír