Hr

Az EKL harmadik kirsa is DAC-rszvtellel

Az EKL harmadik kirsa is DAC-rszvtellel

A-CSAPAT
|
Hr
| va 4.6.2023, Nagy Krisztin, foto: Lelkes Ern
article_bannerarticle_banner

Az j idny els ttmrkzst 2023. jlius 13-n, cstrtkn abszolvljk a srga-kkek az Eurpa Konferencia Liga 1. elselejtezjben.

A bajnoki tblzat msodik helye zsinrban a hatodik eurpai kupaszerepls lehetsgt biztostotta szmunkra, sszessgben pedig a kilencedik alkalommal jutottunk ki a nemzetkzi porondra. Az UEFA ranglistjnak a 30. helyezettjeknt Szlovkia a Bajnokok Ligjban (BL) egy, mg az Eurpa Konferencia Ligban (EKL) hrom hellyel rendelkezik.

A Slovan mr a BL 1. selejtezkrben bekapcsoldik a kzdelmekbe, ami a DAC, Zsolna (a play-off gyztese) prosra is igaz az EKL-ben. Ez all csak a Nagyszombat jelent kivtelt: a Spartak kupagyztesknt csak az EKL 2. selejtezkrben kezd. Arrl, hogy melyik klub mikor csatlakozik be a kupasorozatba, az UEFA versenysorozataira vonatkoz jelenlegi menetrendje dnt.

Az EKL jliustl mr a harmadik fejezett rja, a DAC pedig ismt a sorozat rszese lesz. Tavalyeltt a 2. selejtezkrtl indultunk, ahol ketts veresget szenvedtnk a Partizan Belgrd egyttestl. A mlt idnyben az 1. s a 2. selejtezkr mind a ngy sszecsapsn diadalmaskodtunk: elszr az szakr Cliftonville FC-t, majd a fereri Vkingurt bcsztattuk. A 3. selejtezkrben aztn a romn FCSB kt 0:1-es gyzelemmel jutott tovbb.

Az EKL-ben ezttal is ngy selejtezkrt rendeznek (1., 2., 3., play-off; mindegyiket oda-visszavgs rendszerben), amelyek utn jn a 32 csapatos csoportkr (nyolc ngycsapatos csoport). Az elselejtezkben/play-offban val kiess azt jelenti, hogy az adott csapat befejezi szereplst az aktulis eurpai kupaszezonban.

A DAC 8.500-as UEFA-egytthatval (tavaly 6.500) vg neki az eurpai kupaszereplsnek, aminek ksznheten az 1. selejtezkrben a kiemelt csapatok kztt lesznk. Ez rvnyes a 2. selejtezkrbe val jutsunk esetn is, mg a 3. elselejtezben valsznleg mr nem lennnk kiemeltek.

Az 1. selejtezkr prostsainak sorsolsra 2023. jnius 20-n, kedden kerl sor. A lehetsges ellenfelek listjt itt talljk lsd az ECL-Q1: 1st Qualifying Round; nem kiemelt csapatok (Unseeded clubs) a jobboldali oszlopban.

Az EKL idpontjai 2023 sze:

Jnius 20.: az 1. elselejtez prostsainak sorsolsa
Jnius 21.: a 2. elselejtez prostsainak sorsolsa
Jlius 13. s 20.: az 1. elselejtez oda-s visszavgi
Jlius 24.: a 3. elselejtez prostsainak sorsolsa
Jlius 27. s augusztus 3.: a 2. elselejtez oda-s visszavgi
Augusztus 7.: a 4. elselejtez prostsainak (play-off) sorsolsa
Augusztus 10. s 17.: a 3. elselejtez oda-s visszavgi
Augusztus 24. s 31.: a 4. elselejtez (play-off) oda-s visszavgi
Szeptember 1.: a csoportkr sorsolsa
Szeptember 21., oktber 5. s 26., november 9. s 30., december 14.: a csoportkr mrkzsei
December 18.: a kiesses szakasz elselejtezjnek sorsolsa

Mivel a honi lvonal j szezonja csak jlius utols htvgjn rajtol el, az idny els kt ttmrkzst bizonyosan az EKL 1. elselejtezjnek a keretn bell abszolvlja a DAC. A 2. selejtezkrbe val bejutsunk esetn jn annak az els felvonsa, majd az 1. bajnoki fordul, azt pedig rgtn a kvetkez hten az EKL 2. selejtezkrnek a visszavgja kveti.