Hír

Az EKL harmadik kiírása is DAC-részvétellel

Az EKL harmadik kiírása is DAC-részvétellel

A-CSAPAT
|
Hír
| va 4.6.2023, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner

Az új idény első tétmérkőzését 2023. július 13-án, csütörtökön abszolválják a sárga-kékek az Európa Konferencia Liga 1. előselejtezőjében.

A bajnoki táblázat második helye zsinórban a hatodik európai kupaszereplés lehetőségét biztosította számunkra, összességében pedig a kilencedik alkalommal jutottunk ki a nemzetközi porondra. Az UEFA ranglistájának a 30. helyezettjeként Szlovákia a Bajnokok Ligájában (BL) egy, míg az Európa Konferencia Ligában (EKL) három hellyel rendelkezik.

A Slovan már a BL 1. selejtezőkörében bekapcsolódik a küzdelmekbe, ami a DAC, Zsolna (a play-off győztese) párosra is igaz az EKL-ben. Ez alól csak a Nagyszombat jelent kivételt: a Spartak kupagyőztesként csak az EKL 2. selejtezőkörében kezd. Arról, hogy melyik klub mikor csatlakozik be a kupasorozatba, az UEFA versenysorozataira vonatkozó jelenlegi menetrendje dönt.

Az EKL júliustól már a harmadik fejezetét írja, a DAC pedig ismét a sorozat részese lesz. Tavalyelőtt a 2. selejtezőkörtől indultunk, ahol kettős vereséget szenvedtünk a Partizan Belgrád együttesétől. A múlt idényben az 1. és a 2. selejtezőkör mind a négy összecsapásán diadalmaskodtunk: először az északír Cliftonville FC-t, majd a feröeri Víkingurt búcsúztattuk. A 3. selejtezőkörben aztán a román FCSB két 0:1-es győzelemmel jutott tovább.

Az EKL-ben ezúttal is négy selejtezőkört rendeznek (1., 2., 3., play-off; mindegyiket oda-visszavágós rendszerben), amelyek után jön a 32 csapatos csoportkör (nyolc négycsapatos csoport). Az előselejtezőkben/play-offban való kiesés azt jelenti, hogy az adott csapat befejezi szereplését az aktuális európai kupaszezonban.

A DAC 8.500-as UEFA-együtthatóval (tavaly 6.500) vág neki az európai kupaszereplésnek, aminek köszönhetően az 1. selejtezőkörben a kiemelt csapatok között leszünk. Ez érvényes a 2. selejtezőkörbe való jutásunk esetén is, míg a 3. előselejtezőben valószínűleg már nem lennénk kiemeltek.

Az 1. selejtezőkör párosításainak sorsolására 2023. június 20-án, kedden kerül sor. A lehetséges ellenfelek listáját itt találják – lásd az ECL-Q1: 1st Qualifying Round; nem kiemelt csapatok (Unseeded clubs) a jobboldali oszlopban.

Az EKL időpontjai – 2023 ősze:

Június 20.: az 1. előselejtező párosításainak sorsolása
Június 21.: a 2. előselejtező párosításainak sorsolása
Július 13. és 20.: az 1. előselejtező oda-és visszavágói
Július 24.: a 3. előselejtező párosításainak sorsolása
Július 27. és augusztus 3.: a 2. előselejtező oda-és visszavágói
Augusztus 7.: a 4. előselejtező párosításainak (play-off) sorsolása
Augusztus 10. és 17.: a 3. előselejtező oda-és visszavágói
Augusztus 24. és 31.: a 4. előselejtező (play-off) oda-és visszavágói
Szeptember 1.: a csoportkör sorsolása
Szeptember 21., október 5. és 26., november 9. és 30., december 14.: a csoportkör mérkőzései
December 18.: a kieséses szakasz előselejtezőjének sorsolása

Mivel a honi élvonal új szezonja csak július utolsó hétvégéjén rajtol el, az idény első két tétmérkőzését bizonyosan az EKL 1. előselejtezőjének a keretén belül abszolválja a DAC. A 2. selejtezőkörbe való bejutásunk esetén jön annak az első felvonása, majd az 1. bajnoki forduló, azt pedig rögtön a következő héten az EKL 2. selejtezőkörének a visszavágója követi.   

article_bannerarticle_banner