Hr

Az egysges klubfilozfia a cl

Az egysges klubfilozfia a cl

Hr
| cs 29.9.2022, Nagy Krisztin, foto: Lelkes Ern

A felntt grda s az akadmia kztti szorosabb egyttmkds, kzs filozfia, vzik s rtkek. Adrian Gua s a stbja arrl beszlgettek az akadmia edzivel s vezetsvel, hogyan ksztsk fel a jtkosokat az A-csapat szmra. Egy kivl, nylt s konstruktv beszlgets volt, amelyet mindenkppen tovbb folytatunk mondta Gua mester.

article_bannerarticle_banner

A ht elejn kerlt megrendezsre az A-csapat s az akadmia edzinek a tallkozja, amelynek egyfajta alapknt szolgl a kzs vzik, clok s folyamatok fellltsban, melyek segtsgvel a kitztt clok elrhetk. Az egyik dolog, amirl Adrian Guval s a stbjval beszlgettnk a leigazolsuk utn, hogy ltre szeretnnk hozni egy olyan futballfilozfit, amely az egsz klubot tveli, a legmagasabb szinttl lefel egszen az ifjsgi csapatokig. gy gondolom, ez egy nagyon fontos dolog. Gua vezetedz mr bizonytotta, hogy kpest ezt megcsinlni, de termszetesen ehhez id kell magyarzta kezdskppen Jan Van Daele, a DAC sportigazgatja.

Ez volt az els kzs tallkoznk az akadmia edzivel s menedzsmentjvel. Elmagyarztuk az j struktrt s azt a mdot, ahogyan dolgozni szeretnnk. Az ifjsg felptsnek a bemutatsa is megtrtnt, s tbeszltk az els csapattal kapcsolatos elvrsokat is. Ezt kveten Nmeth Krisztin kapott szt, aki bemutatta a klubrtkekre alapul sajt vzijt. Erre kapcsoldtunk r mi az els csapat szemszgt bemutatva, elmondtuk, mire sszpontostunk nemcsak technikai-taktikai szempontbl, hanem az rtkek s a tovbbi fontos rszletek szempontjbl is. Pldaknt felhoztam az azzal kapcsolatos elvrsokat, mennyire felkszlten kellene egy jtkosnak csatlakoznia az els csapathoz. Egy kivl, nylt s konstruktv beszlgets volt, amelyet mindenkppen tovbb folytatunk osztotta meg vlemnyt az A-csapat vezetedzje, Adrian Gua s hozztette: Most az a fontos, hogy inkbb a rszletekre, az edzsfolyamat felptsre s arra sszpontostsunk, milyen mdon szeretnnk az ifjsgi csapatokat is mkdtetni s sszektni mindegyik alkotelemet, hogy ne csak a felnttcsapat tagjai, hanem az akadmistk is rezzk: van eslyk odarni a felntt els ligba, majd a nemzetkzi szintre. Mindent meg kell tenni annak rdekben, hogy a jtkosok s az edzk is folyamatosan fejldjenek. Azt is megmutattuk, mely labdargk voltak az akadmink nvendkei, akik jelenleg a felntt labdargs vilgban szerepelnek, ami szintn nagyon fontos. Nem mindenki jtszhat csak a DAC szneiben. Szmunkra azonban fontos mindent megtenni annak rdekben, hogy a lehet legtbb futballista legyen annyira felkszlt s eltklt, hogy bekerljenek az els csapatba s hogy a sajt szurkolik eltt szerepelhessenek fontos s gyztes meccseken a DAC szneiben.

Az j szezontl Nmeth Krisztin irnytja az akadminkat, aki nemcsak a klubunk neveltje, hanem az egsz edzi s menedzseri plyafutst is a DAC-cal kttte ssze. Ennek sorn a felntt grda s klnfle korosztlyos egyttesek mellett gyjttte a tapasztalatot. Rendelkezik teht ttekintssel, ismeri a jtkosok a felntt futballra val felksztsnek mindegyik aspektust. Klubunk vezetsge Adrian Gua s Borbly Balzs szerzdtetsvel risi lpst tett afel, hogy kzelebb hozza egymshoz az akadmit s az A-csapatot. A kt szakember tapasztalata, tudsa, hozzllsa s filozfija szabad teret biztost az akadmia tehetsgeinek. Ez nem csak szavakban mrhet, hiszen a mlt hnapokban jra jtklehetsget kapott Veselovsk, aki lt is ezzel. Tovbb Szolgai Mt, Szolgai Blint s Damin Kacht is bemutatkozhatott ttmrkzsen a felnttek kztt. Elkezddtt egy folyamat, amelynek keretn bell az akadmia jtkosai ltogathatjk az A-csapat edzseit, errl pedig visszajelzseket kapunk, hogy miben kell mg fejldnik. Msrszt a somorjai farmcsapatunk szerepe nagyon fontos ebben a trtnetben, egyre tbb fiatal futballistnk szerepel nagyon sikeresen a msodosztly grdban, amelyre a jvben is kulcsszerep hrul. A htfi gylsnkn a tovbbi tennivalkrl s a rszletekrl egyeztettnk a klubfilozfia a jvbeli fejlds keretn bell. j dimenziba szeretnnk helyezni az ernlti kpzst s a jtkosaink mentlis felksztst. Az egysges klubfilozfia mentn akarjuk felkszteni a futballistkat az A-csapat szmra. A klub vezetsge bemutatta Mao Mikuliot, aki az egyni kpzsnk s az adatelemzsnk vezetje lesz. Rla azt kell tudni, hogy egy egykori lvonalbeli labdargrl van sz, aki a Testnevelsi Egyetemen oktat, emellett pedig televzis szakkommenttorknt is tevkenykedik. gy rzem, egy nagyon rdekes s izgalmas idszak ll elttnk, ami egy nagy elrelps a DAC szmra llaptotta meg Nmeth Krisztin.

Az j felptsrl s a klubvezets elvrsairl Jan Van Daele szolglt tbb informcival. A tavalyi szezon rtkelse utn kidolgoztunk egy j stratgit, s most kvetkezik a gyakorlatba val tltetse. A tulajdonossal nagyra rtkeljk az akadmia hozzjrulst a klubhoz s a filozfit, amelyet a Somorjval val egyttmkds ltal fejlesztettnk tovbb. Ez a projekt mr a harmadik ve fut, s idre van szksg ahhoz, hogy be lehessen integrlni a farmcsapatot a klub letbe. gy gondolom, hogy nemcsak az eredmnyek, hanem a jtkstlus s filozfia tekintetben is tbbet nyjt a Somorja az elvrtaknl: a msodosztlyban val szerepls ltal kszti fel a fiatalokat, hogy azok Szlovkia legjobbjaival is felvegyk a versenyt. Nagyon boldogok vagyunk, hogy hrom futballistnk is tagja a vilgbajnoksgra kszl szlovk U20-as vlogatott keretnek. Cska Blint, Szolgai Mt s Damin Kacht is htrl htre lehetsget kap Somorjn.

Adrian Gua nagyon fontos, st egyenesen kulcsszerepet jtszik az egsz folyamatban, akinek a nevhez fzdik a trencsni s fleg a zsolnai klubnl remekl mkd folyamat ltrehozsa, amely sorn a tehetsgeket beptik a felntt labdargs vilgba. Az elmlt hrom hnap sorn a stbjval egytt betekintst nyerhettek a klub kultrjba, megnzhettek sok edzst s mrkzst is. Ezekrl a dolgokrl megalkottk a sajt vlemnyket s a vlogatott sznet alatt megragadtk a lehetsget s bemutattk az tleteiket s megltsaikat. Idkzben a menedzsment a tavalyi szezon utn meghatrozott j stratgia megvalstsnak folyamatnak rszeknt ttekintette a klub struktrjt. gy gondolom, hogy az j stratgival az akadmia pnzgyi tmogatsa is nvekedni fog. j dolgok is szba kerltek, mint pldul az akadmia igazgatjnak a posztja s a menedzsment, amely jelenleg kt rszre van osztva. A technikai s szakmai rszrt Nmeth Krisztin, a mkdsirt pedig Martin Tornyai felel, aki mr sok ve dolgozik velnk. Az adminisztratv, mkdsi s technikai-taktikai terleten teht megvannak a rszlegek, s az akadmink t pillrbl ll. Az els az elemzs Martin Mikuli vezetsvel, amely a megfigyel-hlzat munkjt segti. A msodik maga a megfigyel-hlzat, amelynek hamarosan j vezetje lesz. Fontos szt ejteni a mdszertanrl, vagyis, hogy mik a tervek a gyerekekkel az akadmia hrom kategrijban felksztk, dikok, ifik az U16-tl egszen a somorjai farmcsapatig. A mdszertani rszt Nmeth Krisztin irnytja, s sokat beszlgettnk az edzsek idtartamrl, terhelsrl s arrl, mennyi kapcsolatuk van a gyerekeknek a labdargssal az akadmin, az iskolban s az interntusban. Az akadmia negyedik pillre a sporttudomny, amelyet Michal Lacena vezet s amely a felntt csapathoz is kapcsoldik, mivel Martin Kojnoknak s Gbri Csabnak ugyanabban a felfogsban kell dolgoznia az ernlti felkszts tern az akadmin is, mint a felnttek kztt. Az tdik pillrt az akadmia adminisztrcija, szervezse s mkdtetse teszi ki, amelyet tovbbra is Rajkovics Istvn irnyt. Ide tartoznak az olyan albecslt feladatok, mint a klub kultrjrl s rtkeirl val kommunikci, az egyenruhk krdse, hogy mindenki azonosuljon a DAC filozfijval, de olyan aprsgok is, mint az ltz tisztn tartsa, a manapsg nagyon drga ram lekapcsolsa, s mg felsorolhatnnk sok olyan dolgot, amely az akadmia mkdsbl fakad s rhat az edzk, jtkosok teljestmnyre. Ezek az j stratgia fbb irnyvonalai sorolta az jdonsgokat Jan Van Daele.