Hír

Bemutatjuk az Európa-ligás ellenfelünket: LASK Linz

Az Európa-liga 3. selejtezőkörébe való történelmi bejutásunkat követően a kupasorozat fázisának tekintetében a klub legfontosabb európai mérkőzése vár ránk. Az osztrák LASK Linz otthonában, amely a tizenkettedik európai ellenfelünk, szeptember 24-én, csütörtökön 20:30 órától lépünk pályára. A továbbjutó kilétéről ismét egyetlen összecsapás dönt.

Hova utazunk?

Linz, Ausztria harmadik legnagyobb városa 320 kilométerre található Dunaszerdahelytől. A város valószínűleg leghíresebb lakosa a csillagász, fizikus, matematikus és a Kepler-törvények megalkotója, Johannes Kepler volt, ám egyúttal itt töltötte gyermekkorát Adolf Hitler is. Dunaszerdahellyel a Duna folyó köti össze a várost, amely minden oldalról körülhatárol minket. Linz 2009-ben a kultúra európai fővárosa volt, és a világhírű Linzer torta is hírnevet szerzett a városnak.

Alapinformációk az ellenfélről:
Név: LASK Linz
UEFA ranglistahelyezés: 106.
Alapítás éve: 1908
A klub színei: fekete és fehér
Stadion: Linzer stadion – befogadóképesség: 21 005 néző
Város: Linz (200 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 1x bajnok az osztrák élvonalban (1964/65); 2x második helyezés az osztrák élvonalban (1961/62, 2018/19); 1x osztrák kupagyőztes (1964/65); 4x osztrák kupadöntős; 1x nyolcaddöntő az Európa-ligában (2019/20).

A legnagyobb siker

A LASK, vagy másképpen a Linzer Athletic-Sport-Club immár több mint 100 éves múlttal rendelkezik. A klub legnagyobb sikerét és egyben legsikeresebb szezonját az 1964/65-ös idényben futotta, amikor is eddigi egyetlen osztrák élvonalbeli bajnoki címüket és kupagyőzelmüket szerezték. Ami az európai kupasorozatokat illeti, a legkomolyabb sikerük még egészen friss.

Európai parádé

Az osztrák klub tavaly remekül vette a csoportkört, ahol olyan ellenfelekkel találkoztak, mint az Eindhoven, a Rosenborg vagy a Sporting Lisszabon, és a legjobb 32 közé jutottak, ahol az Alkmaar együttesét búcsúztatták. Főleg a hazai pályán elért kiváló eredményekre alapozták a menetelésüket, ami számunkra is figyelmeztető jelleggel bírhat, de ezúttal a hűséges szurkolóik nem segíthetnek nekik. Ellenfelünk csak a Manchester United elleni nyolcaddöntős párharcban vérzett el.

Balszerencsés „koronaügy”

A 2019/20-as szezon azonban különleges, ám egyúttal más okból kifolyólag szomorú is volt. Még a „koronaszünet” előtt a LASK öles léptekkel haladt története második bajnoki címe felé, hat ponttal megelőzve a Salzburgot. A Valérien Ismael által vezetett gárda azonban még a tomboló koronavírus-járvány miatti bizonytalan időszakban is edzett, holott ez tiltott volt. Egészen a 2. ligába való visszasorolás veszélye is lebegett a fejük felett, ám megúszták „mindössze” négypontnyi büntetéssel. Ez azonban alaposan visszavetette a csapatot, amelynek nem sikerült a bajnokság újraindítása, a negyedik helyen végzett, amivel elvesztették a Bajnokok Ligájában való szereplés esélyét, ennek pedig a vezetőedző itta meg a levét: Ismaelt Dominik Thalhammer váltotta. A 2012-es csőd, majd az ezt követő, 3. ligában való szereplés és az élvonalba való ismételt visszajutás után egy negyedik és egy második helyezést követően felérhettek volna a csúcsra, de a 4. helyig estek vissza.

A jelenbe való átmenet

A Manchester United ellen elszenvedett 1:2-es vereséggel az új vezetőedző irányítása alatt ellenfelünknek sikerült méltóságteljesen elbúcsúzni az Európa-ligától. Elvesztették viszont a legeredményesebb játékosukat, a 12 gólos Klausst, továbbá az új szezonra való felkészülés sem a legjobban sikerült egy döntetlennel és négy vereséggel. Az elsőt a Szenice ellen szenvedték el 0:2 arányban. Az új bajnoki idényt azonban megfelelően indították az Austria felett aratott 1:0-s sikerrel és a WSG Tirol otthonában elért döntetlennel. Utóbbi találkozón domináns csapat benyomását keltette a LASK. A gárda pszichikai ereje azonban csak csütörtökön mutatkozik meg igazán.

Játékoskeret egy érdekességgel

Ellenfelünk keretét szimpatikus módon túlnyomórészt osztrák labdarúgók alkotják, a csapatból öten válogatottak: Alexander Schlager, Reinhold Ranftl, Thomas Goiginger (Ausztria), Yevgen Cheberko (Ukrajna), továbbá Davis és Blackman társa a panamai válogatottból, Andrés Andrade. A transfermarkt szerint ellenfelünk keretének összértéke 31,45 millió euró, míg a DAC értékét 8,80 millió euróra taksálja a honlap.

A 3. előselejtező győztesére a Sporting Lisszabon-Aberdeen párharc továbbjutója vár.  

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Videó
Fotók

Fotók: Linz - DAC (7:0)

csütörtök 24.9.