Interjú

Bernd Storck: Továbbra is sikeresek akarunk maradni, és ezért meg is teszünk mindent

Bernd Storck: Továbbra is sikeresek akarunk maradni, és ezért meg is teszünk mindent

Interjú
| sze 30.12.2020, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

„Szeretnénk folytatni a megkezdett sikeres utunkat, de természetesen immár a szurkolók segítségével, támogatásával.” Szezonértékelő interjú a DAC vezetőedzőjével.

Egy nagyon sikeres év van mögöttünk, amely során több klub- és bajnoki rekordot is felállítottunk. Összességében hogyan értékelné a Dunaszerdahelyen eltöltött első hét hónapját?
„Nagyon fontos volt, hogy június 1-jén állhattam munkába, hiszen így volt időm felmérni a csapatot, a klub helyzetét, az akadémiát és az infrastruktúrát is. Az, hogy korábban átvehettem a csapat irányítását, volt annak a kulcsa, hogy kiválóan kezdtük a 2020/21-es szezont. Sikerült remekül felmérnünk a gárdát, sok érdekes és tehetséges futballistát hoztunk, a mérkőzéseken pedig ezek a dolgok meglátszottak a teljesítményen. A 39 megszerzett pont csodálatos teljesítmény, a klub történetének a legjobb őszi szereplése. A mérkőzésekkel is elégedettek lehetünk, sőt sikerült eljutnunk az Európa-liga 3. előselejtezőjéig, ahol egy nagyon erős ellenféllel találkoztunk. Sok tapasztalattal gazdagodtunk a vereség ellenére is. Összességében elégedett vagyok a látottakkal és az eredményekkel is. Az ősz vége fele tulajdonképpen egy majdhogynem várható hullámvölgybe kerültünk – a fiatal csapatokkal gyakran megesik az ilyen. Ráadásul komoly fluktuáció is volt a gárdán belül, de ebből is tanulnunk kell és megtalálni a kiutat. A következő évre is magunkkal kell vinnünk ennek az időszaknak a tapasztalatát és azt gondolom, hogy ez sokat fog majd segíteni.”

Mi volt az ön számára az ősz legemlékezetesebb pillanata?
„A Fortuna Ligából a Rózsahegy elleni összecsapás, amikor még lehettek szurkolók a stadionban. 1:0-s hátrányban voltunk a félidei szünetben, ráadásul egy kiállítás után csak tízen futballoztunk. Ennek ellenére mégis sikerült megváltoztatnunk a mérkőzés képét és a csodálatos szurkolók segítségével végül győztünk. Kiváló meccs volt, parádés gólokat szereztünk és az egy hatalmas siker volt az egész csapat és a szurkolók számára is. Az ősz másik kiemelkedő találkozója a Jablonec elleni volt a MOL Arénában. A hosszabbításba torkolló összecsapáson kiválóan futballoztunk, mindenki hitt a sikerben és csodálatosan működött a csapatmunka. Az egy nagy győzelem volt, amellyel bejutottunk az Európa-liga 3. selejtezőkörébe. Számomra ez a két meccs volt a legérdekesebb és legizgalmasabb ősszel.”

Mindig azt hangsúlyozza, hogy önnél a csapat az első és nem szeret egyénileg kiemelni olyan játékosokat, aki vezéregyéniségei a gárdának. Mégis, kik azok a futballisták, akikre a leginkább támaszkodhat?
„A lényeg, hogy sok labdarúgónk van. Az ideérkezésemkor arról beszéltünk, hogy a csatároknak több gólt kellene szerezniük és hogy a védelemnek kevesebbszer kellene kapitulálnia – rengeteg fejlődési dolog szóba került. Ha megnézzük a gólkülönbségünket, ami szintén új klubrekordnak számít, elmondható, hogy mindannyian kiváló munkát végeztünk. Viszont a gárda egyértelmű vezére a csapatkapitány, Kalmár Zsolt, aki a bajnokság góllövőlistáját is vezeti 11 találattal. Emellett sok gólpasszt is kiosztott és remek teljesítményt nyújtott, ezáltal stabil tagja lett a magyar válogatottnak. Ő egyértelműen kulcsjátékos számunkra, de a körülötte levők között is sok a tehetséges labdarúgó: Ramirez, Divković, Balić, Schäfer, Blackman és még sorolhatnám. Rengeteg tehetséges fiatallal rendelkezünk. A legnagyobb kihívásunk az lesz a jövő évre nézve, hogy segítsünk nekik megtartani a jelenlegi színvonalat, és ha lehet, akkor még emelni is rajta. Ez nagyon boldoggá tesz engem. Az ideérkezésemkor beszélgettünk a csapat, de természetesen a játékosok egyéni fejlesztéséről is. Azt gondolom, jó úton haladunk, ami az eredményekben és például a lőtt gólok számában is megmutatkozik.”

Többször említette, hogy a fő célkitűzése a Slovan előnyének csökkentése és a játékosok fejlesztése volt. Most pedig bajnokságbeli és klubrekordokról beszélgetünk. Mennyire jelent kihívást megtalálni az egyensúlyt a labdarúgók fejlesztése és az eredményesség között?
„Úgy gondolom, hogy mindez egy folyamat, amelyet a futballistának is meg kell tanulnia. El kell sajátítania azt a mentalitást, hogy most egy új szinten futballozunk, ezáltal sikeresebbek vagyunk, mint a múltban és mindenki le akar minket győzni. A játékosokat nem csak erőnlétileg és taktikailag, hanem fejben is fel kell készítenünk az új rendszerre, amiben hinniük kell. Ki kell venniük belőle a pozitívumokat és csak a jelenre és a jövőre szabad összpontosítaniuk, nem pedig a múltra. Ha befejeződik egy meccs, másnap már a következőre koncentrálunk. Ezt meg kell tanulniuk, ha sikeresek akarnak lenni. Azt gondolom, hogy eddig sikerült megtalálnunk a megfelelő egyensúlyt a csapatban, amely hisz magában. Nagyon örültem annak, hogy az ősz utolsó meccsét sikerült megnyernünk, mert így elégedetten és jó érzésekkel vághatunk neki a 2021-es esztendőnek. Nagyon fontos lesz ilyen jó hangulatban kezdeni a munkát jövőre.”

A klub egyik legnagyobb értéke a szurkolótábor. Mennyire nehéz feladat úgy felkészíteni a csapatot a mérkőzésekre, hogy tudjuk: a szurkolók nem lehetnek velünk?
„A szurkolóink csodálatosak. Akkor is képesek voltak parádés hangulatot teremteni, amikor csak 4-5 ezren lehettek kint a stadionban. Ők a tizenkettedik játékosunk. Nagy kár, hogy az idei évi sikereinknek nem lehettek ők is a részesei a stadionban, így a játékosok sem tudják élőben megmutatni a jó teljesítményeiket otthon és idegenben sem, amikor sok gólt szerzünk. Ismerem azt az itteni hangulatot, amikor a szurkolás magával ragadja a csapatot és minél több gólt szeretnének lőni, hogy a szurkolókkal ünnepelhessenek. Nagyon sajnálom, hogy nem lehettek kint velünk a stadionban, de bízom benne, hogy az új évben mihamarabb visszatérhetnek a lelátókra. A magam részéről szeretnék köszönetet mondani nekik, hiszen rengeteg emailt és szurkolói hozzászólást kaptam arról, hogy továbbra is ilyen stílusban szeretnék a csapatot látni futballozni. Nagyon fontos számomra, hogy bár a szurkolók nem lehetnek kint a stadionban, így is támogatnak minket.”

Hogyan néz ki a háromhetes pihenő a játékosok szempontjából, akik egyéni edzésterveket kaptak, illetve a menedzsment szempontjából – milyen mozgásokat várhatunk a játékoskeretben?
„A futballistáknak megvan a maguk házi feladata. 22 nap pihenőjük van, amelyekből tizenegyen edzéseket kell teljesíteniük. Az erőnléti edzőnk jól megszervezte ezt a folyamatot, és mindegyik játékosnak egyéni edzéstervet készített arról, hogy mit kell teljesíteniük a futás, a gimnasztika területén. Sőt, ha lehetőség van rá, akkor akár az edzőterembe is ellátogathatnak. Erről szól a professzionális labdarúgás: nem lehet kizárólag pihenni a szünetben. Még ha 12-13 éve is futballozik valaki, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy fitt maradjon, amikor visszatér a pihenőről. Számomra ez a természetes. Úgy vélem, hogy a játékosok jó szinten vannak erőnlétileg és ezt nem veszítik el, ha teljesítik az egyéni edzéstervben leírtakat. Az alapszakasz utolsó négy mérkőzésére és a rájátszásra való felkészülést január 7-én, délután 4 órakor kezdjük az akadémiánkon. Én otthon, Berlinben töltöm a pihenőmet, hiszem előtte két hónapig nem láttam a családom. Nagyon boldog vagyok, hogy a gyerekeimmel otthon ünnepelhettem a karácsonyt. Sajnos Németországban is lezárás van, a gyerekek nem mehetnek iskolába, de mivel a papa visszatért, így tölthetek velük némi időt. A menedzsmenttel nekünk is van elvégzendő házi feladatunk, mégpedig az, hogy találjunk néhány új játékost. Meg kell néznünk, melyik pozícióba kellene erősítés.”

Mit kíván a 2021-es esztendőre?
„Elsősorban mindenkinek egészséget, hiszen az a legfontosabb. Remélhetőleg mihamarabb lecseng a koronavírus-járvány, és lépésről lépésre visszatérhetünk a normális életünkhöz. Bízom benne, hogy az oltások működni fognak és az egész világon megszüntetik a járványt. Szeretnénk folytatni a megkezdett sikeres utunkat, de természetesen immár a szurkolók segítségével, támogatásával. Meglátjuk majd, mi történik a rájátszásban. Ha lehetőségünk lesz rá, természetesen szeretnénk bajnoki címet nyerni. Ez egy nagy cél, ami bár nem kötelező érvényű, azért jó lenne elérni. Továbbra is sikeresek akarunk maradni, és ezért meg is teszünk mindent. Ezek a következő év legnagyobb célkitűzései és bízom benne, hogy néhány meg is valósul belőlük.”