Mérkőzés

Beszámoló: DAC 1904 - Besztercebánya 1:0 (1:0)

Beszámoló: DAC 1904 - Besztercebánya 1:0 (1:0)

A-CSAPAT
|
Mérkőzés
| szo 20.5.2023, Kiss Balázs
article_banner
article_banner
article_banner

Öröm a pályán, öröm a lelátón! Egy góllal legyőztük a Besztercebányát, de ez a találkozó nemcsak a fociról szólt. Annál sokkal többről: Eric Davisről, Nikola Krstovićról, a csapategységről, érzelmekről, búcsúzásról, köszönetről, ünneplésről! A szezon véget ért, ezüsttel a nyakunkban zárjuk, de az az érzés, amit a több mint 9 ezer ember hazavisz a MOL Arénából, örök!

Egy szezonzáró előtt általában különös érzések kerítik hatalmába a szurkolót. Mérleget von, bosszankodik az elhullajtott pontokon, örül az emlékezetes győzelmeknek, majd bizakodva tekint a jövőbe. A MOL Aréna idei utolsó bajnoki mérkőzésére érkező DAC-drukkerek arcáról is valami hasonlót lehetett leolvasni. Az előző fordulóban végérvényesen is eldőlt, hogy a második helyen zárjuk az idényt, de a csapat így is energikusan és sikerre éhesen várta a búcsúmeccset, amely nem szűkölködött az érzelemdús pillanatokban.

A kezdőrúgás előtt lezajlott a második helyezésért járó ezüstérmek ünnepélyes átadása, de az igazi fieszta a lefújás utánig váratott magára. Azt ugyanis még megelőzte egy futballmérkőzés, amelyre ezúttal a közel 8 év után klubunktól távozó Eric Davis csapatkapitányként vezette fel a csapatot. Adrian Guľa nem számolhatott a Brunetti, Gavrić, Risvanis, Szánthó és Ramadan alkotta kvintettel, akik sérülés miatt nem tudták vállalni a játékot, de a többiek mind bevetésre készen álltak.

Az első pillanattól kezdve óriási energia áradt a lelátóról a pályára, a B-közép ismét tetszetős koreográfiával rukkolt elő, az utolsó meccsét játszó Davis éltetésébe pedig többször is belekezdett a közönség. Igazi futballhangulat uralkodott a MOL Arénában, ahol a 7. percben egy ártatlannak tűnő akcióból kis híján vezetést szerzett a Dukla. Veszelinov azonban jól jött ki a kapujából, és sarokra tolta a labdát. Nem maradtunk soká adósak a válasszal: szögletrúgás után Andzouana előtt adódott lehetőség, de végül Hruškáé lett a labda.

Kapuja elé szegeztük az ellenfelet, érkeztek a labdák jobbról is, balról is, de jól tartották a frontot a katonák. Aztán azért ők is eljutottak egy veszélyes lövésig: a 15. percben Hanes labdáját kellett fognia Veszelinovnak. Egy perc múlva Káčerík próbálkozott, de fölé célzott. A másik oldalon azonban volt egy játékos, aki a 22. percben mértani pontossággal gurította a hosszú sarokba a labdát: Krstović, a Fortuna Liga legjobb góllövője, aki szezonbeli 18. gólját megszerezve vezetéshez juttatta csapatunkat – 1:0. Ekkor már az is biztossá vált, hogy montenegrói támadónktól senki sem veheti el a gólkirályi címet!

Dimun mesteri átadásából alakult ki a gólhelyzet, s ha már a gólpassz összejött neki, megpróbálkozott a góllövéssel is, ám végül a túloldali kapufa mellé gurított. Ügyelni kellett azért hátul is, mert Franko csúsztatott fejese a 28. percben veszélyes volt, de Veszelinov tette a feladatát. A 31. perc leteltével talpra állt az egész stadion. A 31-es számú Davis kapott óriási tapsot. A B-középben pedig görögtüzek gyúltak az elköszönő játékos tiszteletére.

A tisztelettapsot követően Kalmár cselsorozatának örült a több mint 9 ezer fős nézősereg, kár, hogy a lövés előtt elpiszkálták előle a labdát. A félidő hajrájához érkeztünk, amikor Káčer buktatása miatt kiváló szögből és távolságról végezhettünk el egy szabadrúgást. A B-közép Davist követelte, végül ő rúgott a labdába, de az fennakadt a sorfalon. Ezt követően a Dukla került helyzetbe: Hanes lökete jelentett veszélyt a kapunkra, de szerencsénk volt, mert léc fölött elsuhanva csak a labdafogó háló rezdült. Volt még rá idő, hogy Kalmár jobb lába is „elsüljön”, újabb gól azonban az első félidőben már nem született.

Michal Ščasný egyet cserélt a szünetben, Adrian Guľa viszont még nem szánta el magát hasonló lépésre. Ugyanabban a támadó szellemben kezdtük a második félidőt, mint ahogy az elsőt abbahagytuk. Elsőként Veselovský lába lendült lövésre, próbálkozása azonban fennakadt a védőkön. Az 52. percben már mi is változtattunk: Andzouana hagyta el a pályát, helyére pedig a kisebb sérülését maga mögött tudó Blackman érkezett.

Kružliak fejesénél már-már gólt kiáltott a MOL Aréna, Hruška azonban megakadályozta őt ebbéli szándékában. Az 58. percben valóban jött a gólkiáltás, csak az volt a gond, hogy Krstović találatát érvénytelenítette Micheľ játékvezető, mert a gólpasszt lesállás előzte meg. A Dukla nem volt gyakori vendég a kapunk előtt, de amikor ott járt, akkor figyelnünk kellett, nehogy ajtóstul rontson a házba. Franko fejese például a lécről pattant vissza a mezőnybe. Megúsztuk.

A hangulat egészen elképesztő volt a MOL Arénában, nemcsak a B-közép, hanem az A, a C és a D lelátón helyet foglalók is ütemes tapssal, énekkel buzdították a fiúkat, akik igyekeztek játékukkal meghálálni a bizalmat. Talán már mondani sem kell: Davis a második játékrészben is kiemelt figyelmet kapott a szurkolóktól. Közben azért helyzetekből is volt bőven: mindenekelőtt Krstović adott munkát a besztercebányai védelemnek, de Muhamedbegović is közel állt a gólszerzéshez, Kružliak bólintásánál pedig megint Hruška javította a saját statisztikai adatait.

Nyomás alatt volt a Besztercebánya, de csak nem akart jönni a második gól. Jött azonban egy olyan momentum, ami ismét felállított mindenkit a helyéről: a 86. percben elhagyta a pályát a legenda, Eric Davis. Társai sorfalat álltak neki, mikor könnyeivel küszködve lejött. Megható, mégis felemelő pillanatok voltak. Emlékezetes volt az is, amikor a panamai játékos a kispadhoz ért, s ugyanabban a momentumban Kachút személyében egy fiatal újonc debütált klubunk színeiben. A végeredmény innentől kezdve másodlagossá vált, noha Krstovićnak és Nebylának is volt még lehetősége a gólszerzésre. A lefújást követően pedig elkezdődött az önfeledt ünneplés, s mindaz, ami miatt érdemes minden egyes alkalommal ellátogatni a MOL Arénába.

20 győzelem, 7 döntetlen, 5 vereség, 54 rúgott és a legkevesebb, mindössze 29 kapott gól, 67 pont, második hely – ezek azonban csak számok. A mögöttük rejlő csalódott, néha bosszús pillanatoknak, de ugyanúgy a gólörömöknek és a közös ünnepléseknek azonban nincs fokmérője. Ezek olyan érzések, melyek mind-mind összekovácsoltak bennünket ebben a szezonban. Erőt adtak, kitartást és bizodalmat abban, hogy jövőre még sikeréhesebben fussunk neki az előttünk álló szezonnak! Most ugyan jön egy kis szünet, de a várakozás a folytatásra egyikünkben sem szünetel. Találkozzunk hamarosan, legelőször az UEFA Európa Konferencia Ligában!

Edzői értékelés:

Adrian Guľa (DAC 1904): „Olyan érzelmeket éltünk ma át, melyeket nagyon nehéz szavakba önteni. Nehéz elmondani, hogy mit érzek azzal kapcsolatban, ahogy a szurkolók megköszönték Eric Davisnek a nyolc itt töltött évet, ahogy ünnepelték Krstović gólkirályi címét. Nagyon örülök, hogy ennek részese lehettem, és átélhettem ezt ebben a nagyszerű klubban. A meccs előtti célunk az volt, hogy győzelemmel köszönjük meg a szurkolók támogatását – ez sikerült. Hogy jó teljesítményt nyújtsunk emellett – részben ez is sikerült. Hogy Krstović gólkirályi címet ünnepelhessen – ez is összejött. A klub történetében eddig elért legtöbb győzelmet és pontot is megszereztük. Kapott gól nélkül hoztuk le a mérkőzést. Eric Davistől pedig sikerült nagyon szépen elbúcsúzniuk a szurkolóinknak. Minden meccs előtti célunkat elértünk, és ez óriási dolog. Rengeteg pozitív érzelem volt ebben a mai mérkőzésben. Bízom benne, hogy a következő szezonban még erősebbek leszünk, és minimum ezt a célt megugorjuk, de szeretnénk meg magasabb helyen végezni. Minden létező klubrekordot megdöntöttünk, mégis volt idén egy csapat, amelyik megelőzött bennünket. Nem tehetünk mást, csak gratulálhatunk nekik. Úgy érzem, hogy mi a saját lehetőségeink maximumát nyújtottuk. Külön örülök annak, hogy sikerült a szurkolókkal újrateremteni egy jól működő kapcsolatot. Azt az energiát és erőt, amit tőlük kaptunk, át tudtuk vinni a mindennapi munkánkba, a sikeréhségünkbe. Nagyra értékeljük, hogy másodikok lettünk, hogy mi adjuk a gólkirályt, de nagyon keményen és kitartóan fogunk dolgozni a következő időszakban is, hogy a csapat, a stáb és az egész klub a szurkolókkal együtt egy irányba húzzon. Még egyszer köszönjük a szenzációs támogatást. A szurkolóink jelentették a különbséget, és reméljük, hogy miattuk is sikerül teljesíteni azt, amiről mind álmodunk.”

Michal Ščasný (Besztercebánya): „Azzal a céllal és azzal a tudattal érkeztünk a mérkőzésre, hogy kedden az Európa Konferencia Ligáért vívott play-offban játszunk. Hét játékosunkat ezért el sem hoztunk, Balićot pedig a szünetben lecseréltük, de még így is sok pozitívumot láttam a mai mérkőzésen.Migaľa és Kupčík is nagyszerűen játszott, és az erős ellenféllel szemben azok a játékosok is kitettek magukért, akiknek nincs sok tapasztalatuk ezen a szinten. A srácok megmutatták, hogy számíthatok rájuk, és teljes értékű tagjai lehetnek a kezdőcsapatnak.”


ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS


DAC 1904 - MFK DUKLA BANSKÁ BYSTRICA 1:0 (1:0)
Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2023.05.20., 18:00
Játékvezetők: Micheľ - Ferenc, Straka
Nézőszám: 9155
Gólszerző: 22. Krstović
Sárga lap: 64. Krstović
DAC 1904: Veszelinov - Pinto (86. Kachút), Kružliak, Muhamedbegovic, Davis (K) (86. Mendez)- Káčer, Dimun, Kalmár (74. Nebyla) - Veselovský (74. Niarchos), Krstović, Andzouana (52. Blackman)
Besztercebánya: Hruška - Pišoja (60. Jackuliak), Červeň, Kupčík (K), Migaľa, Kačerík - Richtárech - Köröš, Balić (46. Svetlík) - Hanes, Franko (79. Franko)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 65% : 35%
Lövések: kapura: 5:5, mellé: 6:2 
Szöglet: 11:4