Mrkzs

Beszmol: DAC 1904 - Besztercebnya 1:0 (1:0)

Beszmol: DAC 1904 - Besztercebnya 1:0 (1:0)

A-CSAPAT
|
Mrkzs
| szo 20.5.2023, Kiss Balzs
article_bannerarticle_banner

rm a plyn, rm a leltn! Egy gllal legyztk a Besztercebnyt, de ez a tallkoz nemcsak a focirl szlt. Annl sokkal tbbrl: Eric Davisrl, Nikola Krstovirl, a csapategysgrl, rzelmekrl, bcszsrl, ksznetrl, nneplsrl! A szezon vget rt, ezsttel a nyakunkban zrjuk, de az az rzs, amit a tbb mint 9 ezer ember hazavisz a MOL Arnbl, rk!

Egy szezonzr eltt ltalban klns rzsek kertik hatalmba a szurkolt. Mrleget von, bosszankodik az elhullajtott pontokon, rl az emlkezetes gyzelmeknek, majd bizakodva tekint a jvbe. A MOL Arna idei utols bajnoki mrkzsre rkez DAC-drukkerek arcrl is valami hasonlt lehetett leolvasni. Az elz fordulban vgrvnyesen is eldlt, hogy a msodik helyen zrjuk az idnyt, de a csapat gy is energikusan s sikerre hesen vrta a bcsmeccset, amely nem szklkdtt az rzelemds pillanatokban.

A kezdrgs eltt lezajlott a msodik helyezsrt jr ezstrmek nneplyes tadsa, de az igazi fieszta a lefjs utnig vratott magra. Azt ugyanis mg megelzte egy futballmrkzs, amelyre ezttal a kzel 8 v utn klubunktl tvoz Eric Davis csapatkapitnyknt vezette fel a csapatot. Adrian Gua nem szmolhatott a Brunetti, Gavri, Risvanis, Sznth s Ramadan alkotta kvintettel, akik srls miatt nem tudtk vllalni a jtkot, de a tbbiek mind bevetsre kszen lltak.

Az els pillanattl kezdve risi energia radt a leltrl a plyra, a B-kzp ismt tetszets koreogrfival rukkolt el, az utols meccst jtsz Davis ltetsbe pedig tbbszr is belekezdett a kznsg. Igazi futballhangulat uralkodott a MOL Arnban, ahol a 7. percben egy rtatlannak tn akcibl kis hjn vezetst szerzett a Dukla. Veszelinov azonban jl jtt ki a kapujbl, s sarokra tolta a labdt. Nem maradtunk sok adsak a vlasszal: szgletrgs utn Andzouana eltt addott lehetsg, de vgl Hruk lett a labda.

Kapuja el szegeztk az ellenfelet, rkeztek a labdk jobbrl is, balrl is, de jl tartottk a frontot a katonk. Aztn azrt k is eljutottak egy veszlyes lvsig: a 15. percben Hanes labdjt kellett fognia Veszelinovnak. Egy perc mlva Kerk prblkozott, de fl clzott. A msik oldalon azonban volt egy jtkos, aki a 22. percben mrtani pontossggal gurtotta a hossz sarokba a labdt: Krstovi, a Fortuna Liga legjobb gllvje, aki szezonbeli 18. gljt megszerezve vezetshez juttatta csapatunkat 1:0. Ekkor mr az is biztoss vlt, hogy montenegri tmadnktl senki sem veheti el a glkirlyi cmet!

Dimun mesteri tadsbl alakult ki a glhelyzet, s ha mr a glpassz sszejtt neki, megprblkozott a gllvssel is, m vgl a tloldali kapufa mell gurtott. gyelni kellett azrt htul is, mert Franko cssztatott fejese a 28. percben veszlyes volt, de Veszelinov tette a feladatt. A 31. perc leteltvel talpra llt az egsz stadion. A 31-es szm Davis kapott risi tapsot. A B-kzpben pedig grgtzek gyltak az elkszn jtkos tiszteletre.

A tisztelettapsot kveten Kalmr cselsorozatnak rlt a tbb mint 9 ezer fs nzsereg, kr, hogy a lvs eltt elpiszkltk elle a labdt. A flid hajrjhoz rkeztnk, amikor Ker buktatsa miatt kivl szgbl s tvolsgrl vgezhettnk el egy szabadrgst. A B-kzp Davist kvetelte, vgl rgott a labdba, de az fennakadt a sorfalon. Ezt kveten a Dukla kerlt helyzetbe: Hanes lkete jelentett veszlyt a kapunkra, de szerencsnk volt, mert lc fltt elsuhanva csak a labdafog hl rezdlt. Volt mg r id, hogy Kalmr jobb lba is elsljn, jabb gl azonban az els flidben mr nem szletett.

Michal asn egyet cserlt a sznetben, Adrian Gua viszont mg nem sznta el magt hasonl lpsre. Ugyanabban a tmad szellemben kezdtk a msodik flidt, mint ahogy az elst abbahagytuk. Elsknt Veselovsk lba lendlt lvsre, prblkozsa azonban fennakadt a vdkn. Az 52. percben mr mi is vltoztattunk: Andzouana hagyta el a plyt, helyre pedig a kisebb srlst maga mgtt tud Blackman rkezett.

Kruliak fejesnl mr-mr glt kiltott a MOL Arna, Hruka azonban megakadlyozta t ebbli szndkban. Az 58. percben valban jtt a glkilts, csak az volt a gond, hogy Krstovi tallatt rvnytelentette Miche jtkvezet, mert a glpasszt leslls elzte meg. A Dukla nem volt gyakori vendg a kapunk eltt, de amikor ott jrt, akkor figyelnnk kellett, nehogy ajtstul rontson a hzba. Franko fejese pldul a lcrl pattant vissza a meznybe. Megsztuk.

A hangulat egszen elkpeszt volt a MOL Arnban, nemcsak a B-kzp, hanem az A, a C s a D leltn helyet foglalk is temes tapssal, nekkel buzdtottk a fikat, akik igyekeztek jtkukkal meghllni a bizalmat. Taln mr mondani sem kell: Davis a msodik jtkrszben is kiemelt figyelmet kapott a szurkolktl. Kzben azrt helyzetekbl is volt bven: mindenekeltt Krstovi adott munkt a besztercebnyai vdelemnek, de Muhamedbegovi is kzel llt a glszerzshez, Kruliak blintsnl pedig megint Hruka javtotta a sajt statisztikai adatait.

Nyoms alatt volt a Besztercebnya, de csak nem akart jnni a msodik gl. Jtt azonban egy olyan momentum, ami ismt fellltott mindenkit a helyrl: a 86. percben elhagyta a plyt a legenda, Eric Davis. Trsai sorfalat lltak neki, mikor knnyeivel kszkdve lejtt. Meghat, mgis felemel pillanatok voltak. Emlkezetes volt az is, amikor a panamai jtkos a kispadhoz rt, s ugyanabban a momentumban Kacht szemlyben egy fiatal jonc debtlt klubunk szneiben. A vgeredmny innentl kezdve msodlagoss vlt, noha Krstovinak s Nebylnak is volt mg lehetsge a glszerzsre. A lefjst kveten pedig elkezddtt az nfeledt nnepls, s mindaz, ami miatt rdemes minden egyes alkalommal elltogatni a MOL Arnba.

20 gyzelem, 7 dntetlen, 5 veresg, 54 rgott s a legkevesebb, mindssze 29 kapott gl, 67 pont, msodik hely ezek azonban csak szmok. A mgttk rejl csaldott, nha bosszs pillanatoknak, de ugyangy a glrmknek s a kzs nneplseknek azonban nincs fokmrje. Ezek olyan rzsek, melyek mind-mind sszekovcsoltak bennnket ebben a szezonban. Ert adtak, kitartst s bizodalmat abban, hogy jvre mg sikerhesebben fussunk neki az elttnk ll szezonnak! Most ugyan jn egy kis sznet, de a vrakozs a folytatsra egyiknkben sem sznetel. Tallkozzunk hamarosan, legelszr az UEFA Eurpa Konferencia Ligban!

Edzi rtkels:

Adrian Gua (DAC 1904): Olyan rzelmeket ltnk ma t, melyeket nagyon nehz szavakba nteni. Nehz elmondani, hogy mit rzek azzal kapcsolatban, ahogy a szurkolk megkszntk Eric Davisnek a nyolc itt tlttt vet, ahogy nnepeltk Krstovi glkirlyi cmt. Nagyon rlk, hogy ennek rszese lehettem, s tlhettem ezt ebben a nagyszer klubban. A meccs eltti clunk az volt, hogy gyzelemmel ksznjk meg a szurkolk tmogatst ez sikerlt. Hogy j teljestmnyt nyjtsunk emellett rszben ez is sikerlt. Hogy Krstovi glkirlyi cmet nnepelhessen ez is sszejtt. A klub trtnetben eddig elrt legtbb gyzelmet s pontot is megszereztk. Kapott gl nlkl hoztuk le a mrkzst. Eric Davistl pedig sikerlt nagyon szpen elbcszniuk a szurkolinknak. Minden meccs eltti clunkat elrtnk, s ez risi dolog. Rengeteg pozitv rzelem volt ebben a mai mrkzsben. Bzom benne, hogy a kvetkez szezonban mg ersebbek lesznk, s minimum ezt a clt megugorjuk, de szeretnnk meg magasabb helyen vgezni. Minden ltez klubrekordot megdntttnk, mgis volt idn egy csapat, amelyik megelztt bennnket. Nem tehetnk mst, csak gratullhatunk nekik. gy rzem, hogy mi a sajt lehetsgeink maximumt nyjtottuk. Kln rlk annak, hogy sikerlt a szurkolkkal jrateremteni egy jl mkd kapcsolatot. Azt az energit s ert, amit tlk kaptunk, t tudtuk vinni a mindennapi munknkba, a sikerhsgnkbe. Nagyra rtkeljk, hogy msodikok lettnk, hogy mi adjuk a glkirlyt, de nagyon kemnyen s kitartan fogunk dolgozni a kvetkez idszakban is, hogy a csapat, a stb s az egsz klub a szurkolkkal egytt egy irnyba hzzon. Mg egyszer ksznjk a szenzcis tmogatst. A szurkolink jelentettk a klnbsget, s remljk, hogy miattuk is sikerl teljesteni azt, amirl mind lmodunk.

Michal asn (Besztercebnya): Azzal a cllal s azzal a tudattal rkeztnk a mrkzsre, hogy kedden az Eurpa Konferencia Ligrt vvott play-offban jtszunk. Ht jtkosunkat ezrt el sem hoztunk, Baliot pedig a sznetben lecserltk, de mg gy is sok pozitvumot lttam a mai mrkzsen.Migaa s Kupk is nagyszeren jtszott, s az ers ellenfllel szemben azok a jtkosok is kitettek magukrt, akiknek nincs sok tapasztalatuk ezen a szinten. A srcok megmutattk, hogy szmthatok rjuk, s teljes rtk tagjai lehetnek a kezdcsapatnak.


L SZVEGES KZVETTS


DAC 1904 - MFK DUKLA BANSK BYSTRICA 1:0 (1:0)
Fortuna Liga, rjtszs, 10. fordul, MOL Arna, Dunaszerdahely, 2023.05.20., 18:00
Jtkvezetk: Miche - Ferenc, Straka
Nzszm: 9155
Glszerz: 22. Krstovi
Srga lap: 64. Krstovi
DAC 1904: Veszelinov - Pinto (86. Kacht), Kruliak, Muhamedbegovic, Davis (K) (86. Mendez)- Ker, Dimun, Kalmr (74. Nebyla) - Veselovsk (74. Niarchos), Krstovi, Andzouana (52. Blackman)
Besztercebnya: Hruka - Pioja (60. Jackuliak), erve, Kupk (K), Migaa, Kaerk - Richtrech - Kr, Bali (46. Svetlk) - Hanes, Franko (79. Franko)

A mrkzs statisztikja:

Labdatarts: 65% : 35%
Lvsek: kapura: 5:5, mell: 6:2 
Szglet: 11:4