Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Aranyosmarót 1:3 (1:2)

Egész évben jók voltunk, mégis virgácsot kaptunk a Mikulástól. A nem várt verést az az Aranyosmarót mérte ránk, akitől az utolsó tíz egymás elleni meccsünkön nem kaptunk ki. A lehetőségeink megvoltak, a góljaink viszont elmaradtak. A vereség ellenére továbbra is másodikok vagyunk.

Egyhónapos távollét után tértünk vissza a MOL Arénába. Négy nappal korábban épp az Aranyosmarót otthonában szenvedtük el idei második vereségünket a Szered csapatától. Ennek a botlásnak volt némi köze a ViOn Aréna szinte betonná fagyott gyepszőnyegéhez is. Nos, a mi stadionunkban sokkal jobb talajú pálya fogadta a csapatokat. Hazai részről volt némi változás a legutóbbi kezdőhöz képest. Kružliak letöltötte sárga lapos büntetését, így ismét a kezdőben számított rá Bernd Storck, aki első ízben Andzouanának is bizalmat szavazott a mérkőzést megkezdők között.

Sajnos szurkolóink ezúttal is csak otthonról, a tévé képernyőjén keresztül követhették, ahogy egymásnak feszül a két csapat. Az első próbálkozás a miénk volt: Divković egy lapos, kapufa mellé helyezett lövéssel kísérletezett. Némi szépséghiba, hogy a kapufa rossz oldalára helyezte a labdát. A ViOn viszont ennél sokkal szerencsésebben kezdett, hiszen Hrnčár a 7. percben vezetéshez juttatta a vendégeket – 0:1. Elméláztunk hátul, ezt használta ki a fiatal aranyosmaróti.

És, hogy még nagyobb nyomatékot adjanak pontszerzési szándékuknak a vendégek, a 17. percben kétgólosra növelték az előnyüket. Hrnčár 16 méterről megeresztett lövése a jobb kapufáról pont Kyziridis elé pattant, akinek már nem volt nehéz dolga – 0:2.

Nem a mi forgatókönyvünk szerint alakult a meccs, de szerencsére sikerült idejében rendeznünk a sorainkat, és viszonylag gyorsan szépítenünk. A 24. percben Moško szabálytalanul akasztotta el Kalmárt a büntetőterületen belül, Gezmický játékvezető pedig habozás nélkül a mészpontra mutatott. A tizenegyest maga a sértett Kalmár végezte el, és a jobb sarokba mért lövéssel egyre csökkentette a hátrányunkat – 1:2.

Jó tempóban folytatódott tovább az összecsapás, mi pedig egyre inkább átvettük az irányítást, de a ViOn nagyon masszívan védekezett. Volt, hogy kilenc mezőnyjátékossal fedték le a saját tizenhatosukat. Ennyi láb között nem csoda, hogy rendre elakadtak a lövéseink. Ha pedig eljutott a labda a kapuig, akkor Chovan állta útját a gólnak. Így történt ez a 32. percben egy Divković-féle lapos lövésnél.

Kicsivel később egy hasonlóan szép támadás végén maradt el a gólöröm: Ramirez középről kipasszolta Blackmannek a labdát, aki Kalmárt kereste a továbbítással. Csapatkapitányunk három emberen is áthámozta magát, mielőtt a hosszú sarok felé ívelt volna, de ott már takarítottak a vendégek. A félidő hajrájában pedig teljesen beszorítottuk a marótiakat. Előbb Divković lőtt laposan mellé, majd Ramirez közeli próbálkozását védte Chovan. Utána Blackman közeli lövését blokkolták a védők, majd Andzouana előtt adódott egyenlítési lehetőség, de Divković remek passzát nem sikerült gólra váltania.

A folytatásban is ugyanazok a játékosok futottak ki az öltözőből mindkét oldalon, mint a meccs elején. Aktívabbak voltunk a támadásépítésben, de néha talán túlkombináltunk egy-egy akciót. Míg a szezon elején a tizenhatoson kívülről rugdostuk a szépségdíjas gólokat, addig most a távoli lövés helyett rendre a passzt választottuk. Kalmár, Divković, Ramirez, Balić, Davis – egyikük sem zúzta rá messziről a labdát, ahogy azt az idén elején többször is megtették.

De mint tudjuk, a focit nem szép passzokra vagy szögletekre játszák, hanem gólra. Ebből pedig ismét az Aranyosmarót rúgott egyett. Hrnčár szélről érkező labdáját vágta Jedlička hálójába Ďubek – 1:3. Bernd Storck cserével reagált az ismét kétgólossá nőtt különbségre: levette Kalmárt, helyén pedig Nicolaescu állt játékba. 25 perc volt hátra a meccsből, nekünk pedig három gól kellett volna a győzelemhez, de legalább kettő a döntetlenhez. De egy sem akart bepottyanni: Divković lövése fölé szállt, Nicolaescu próbálkozása pedig a kapusban kötött ki, és még lesen is állt, mikor ellőtte a labdát.

A vendégek kicsivel több szerencsével akár a negyediket is megszerezhették volna. Szép kontrát vezetett a csereként pályára lépő Kovaľ. Előbb Baličot, majd Blackmant is lerázta magáról a bal szélen, beadása azonban már nem volt pontos Hrnčárnak. A 85. percben azonban ennél is nagyobb helyzet adódott a ViOn előtt. A 85. percben Jedlička egészen az oldalvonalig futott ki a kapujából, hogy megakassza a támadást, de ez nem sikerült neki, így viszont teljesen őrizetlenül maradt a kapunk. Kovaľ azonban elkapkodta, és csak a kapufát találta el. Így maradt a végeredmény 1:3, sőt a ráadás perceiben Blackman könyöklés miatt a második sárgáját is begyűjtötte, Gezmický játékvezető pedig villantotta a piros lapot.

Egy hete még azt hittük, ilyenkor akár három ponttal is vezethetünk a Slovan előtt. De hát hinni a Jóistenben kell! Ez foci. Más műfaj. Két gyors góllal előnybe került az Aranyosmarót, melyre érdemben már nem tudtunk válaszolni, csak szépítésig jutottunk. Így most három ponttal vezet előttünk a címvédő. Két meccs van még hátra ebben a naptári évben. Jövő héten Liptóba látogatunk a Rózsahegyhez, majd egy hétközi fordulóval zárul a bajnokság őszi szakasza, amikor a Szenice lesz az ellenfelünk hazai pályán. Ezen a két meccsen kell most annyi pontot gyűjtenünk, hogy biztatóan várhassuk a tavaszi folytatást.

Ezdői vélemények:

Bernd Storck (DAC): „Gratulálok az ellenfélnek az eredményhez. A szerdai vereség után meg akartuk nyerni ezt a meccset. Bíztunk benne, hogy jobb lesz a hangulatunk. Két könnyen elkerülhető hibából kaptunk két gólt, de jól reagáltak a játékosaim, mert hamar összejött a szépítés. Sok helyzetet kidolgoztunk, de nem voltunk képesek betalálni. A második félidő nem úgy alakult, ahogy elterveztük, pedig minden támadószellemű játékosomat pályára küldtem. Mindent megpróbáltunk, de ez nem a mi napunk volt. Az ellenfél nagyon jól megszervezte a védelmét, mi pedig nem tudtunk újabb gólt lőni. Nem érzem úgy, hogy krízisbe kerültünk volna. Gólszerzésben igen, de általában véve nem beszélhetünk krízisről, mert ugyanazt a futballt játsszuk, mint eddig. Helyzeteket dolgozunk ki, a saját játékunkat játsszuk, csak nem találunk a hálóba.”

Ľuboš Benkovský (Aranyosmarót): „Nagyon jól esik ilyenkor az értékelés. Nem gyakran sikerül otthonában legyőzni a DAC-ot. Egy hosszú nyeretlenségi sorozatot szakítottunk most meg, aminek nagyon örülök. A hazaiak óriási játékerőt képviselnek, de mi jól felkészültünk a játékukból. Keményen dolgoztunk, és megtaláltuk a győzelemhez vezető utat. Balaj hiányára is reagálnunk kellett, ezért kicsit változtattunk a taktikánkon, és Ďubek nagyon jól megoldotta a feladatát. Koncentráltan és szervezetten játszottunk. Emelem kalapom a csapat előtt. Elégedett vagyok, remek játékosaim vannak, akik elfogadnak, és akikkel nagyon jó az együttműködés.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - FC VION ARANYOSMARÓT 1:3 (1:2)

Fortuna Liga, 16. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2020.12.06., 15:00
Játékvezetők: Gemzický - Poláček, Ádám
Nézőszám: nézők nélkül
Góllövők: 25. Kalmár (11m), ill. 7. Hrnčár, 17. Kyziridis, 60. Ďubek
Sárga lap: 62., 92. Blackman, ill. 62. Duga, 86. Moško 
Piros lap: 92. Blackman
DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis - Balić (77. Fábry), Schäfer, Kalmár (K) (61. Nicolaescu) - Divković, Ramirez, Andzouana
Aranyosmarót:
Chovan - Čögley, Menich, Moško, Chren - Tóth (94. Haspra), Duga - Hrnčár, Kyziridis (73. Kovaľ), Čonka - Ďubek (K) (89. Orávik)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 65% : 35%
Lövések: kapura: 4:5, mellé: 12:4
Szabadrúgás: 18:11
Szöglet: 6:3
Les: 3:4

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Kapcsolódó hírek

Videó
Fotók