Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Szenice 0:0

Döntetlennel mutatkozott be Hélder Cristovao és csapata. A második volt az erősebb a két félidő közül. A találkozón kétszer is rezdült a kapufa, gól azonban egyik oldalon sem esett.

Új tavasz, új stáb, új remények – 71 napos szünet után megkezdődött a Fortuna Liga tavaszi szezonja, amelyre már Hélder Cristovao vezényelte ki a fiúkat. Noha a téli alapozás nem sikerült a legfényesebbre, portugál edzőnk és játékosaink idény eleji nyilatkozatain egyáltalán nem érződött a félsz, sokkal inkább az optimizmussal teli várakozás jött át a mondataikból. 

A télen történt játékosmozgás miatt teljesen új összetételben léptünk pályára a komoly gondokkal küzdő Szenice ellen. Nálunk sérülés miatt nem léphetett pályára Šimčák, Blackman pedig eltiltását töltötte, de kettejükön kívül mindenki bevethető volt. Kalmár Zsolt felépülve bokasérüléséből máris a kezdőben kapott helyet, akárcsak korábban a combizmával bajlódó Vida Máté. A kapuban ezúttal Száraz kapott lehetőséget az új mestertől, és két újonc is bekerült a kezdőbe: Šimić és Phillips. 

A kezdet mégis a régiekről szólt: a bevonuláskor egy hatalmas drapival, rajta „Danke” felirattal köszönte meg a B-közép Peter Hyballának és stábjának az itt elvégzett munkát. Hogy Hyballa követte-e élőben a találkozót, arról nincs információnk, de Davis 10. percben elvégzett szabadrúgását ő is megtapsolta volna. Kár, hogy a vendégek cseh kapusa, Vorel fogta a bal vinklibe tartó labdát. 

Szívesen láttunk volna még hasonló jeleneteket, de az első félidőben sajnos ez volt az egyetlen kaput eltaláló próbálkozásunk. A Szenice sem vitézkedett elől, mégis maximális összpontosításra ösztönözték a védelmünket. Yenne, Eneji, az egykor nálunk próbálkozó Baumgartner, majd Totka és Akinyoola kísérletei szerencsénkre eredménytelennek bizonyultak. Az viszont nem kérdéses, hogy minden egyes vendégakció feltartott mutatóujjként lebegett felettünk. Ezt a szurkolótábor is látta és érezte, mert a félidőnek véget vető bírói sípszót követően szórványos füttyel kísérték a kabinba a csapatot.

A szünetben nem volt változás egyik csapatnál sem. A játékrész elején előbb Fábry ívelt balról, majd Davis jobbról egy szabadrúgást a tizenhatosba, de mindkét alkalommal menteni tudott a vendégek kapitánya, Didiba. Az 50. percben lekontráztak bennünket az erdőhátiak, négy a kettő ellen vezettek ostromot, szerencsénkre azonban Vida Máté jó várvédőnek bizonyult, és kiváló ütemmel menteni tudott. 

A következő percben már előttünk, pontosabban Fábry előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, de néhány milliméter mégis hiányzott a gólhoz, a labda ugyanis a kapufán csattant. Még ugyanabban a percben Totka is megtette ugyanazt, amit Fábry – lövése szintén a kapufáról pattant vissza a mezőnybe – a lepattanót pedig a veszélyesen mozgó Akinyoola küldte meg, de Száraz rajta volt a lövésen. Egy perc, két kapufa, nulla gól – ilyen volt ekkor a matek. 

A folytatásban újoncot újonc váltott: Phillips helyére Schäfer András érkezett, aki leginkább harciasságával hívta fel magára a figyelmet, de ő is kevés volt ahhoz, hogy a 63. percben megakassza az ellenfél egyik legveszélyesebb ellentámadását. Történt ugyanis, hogy pontrúgás után labdát vesztettünk, és az emberfölénybe került vendégcsapat ajtó-ablak helyzetbe került. Enejit a felezővonalról kapott labdával senki nem érte utol a mieink közül, s már csak Száraz állt vele szemben, amikor a kapu mellé gurított. Maradt a 0:0. 

További helyzeteket a meccs záró negyedórájában láthatott a MOL Arénába kilátogató 7056 néző. Kár, hogy ezekből kettő az erdőhátiak statisztikáit gyarapítja. A 75. percben Száraznak köszönhettünk, hogy nem rezdülta hálónk, négy perccel később pedig mellégurítottak a vendégek. Utána Fábry lőtte közvetlen közelről Vorelbe a labdát, miután Divković kulcspasszát váltotta gólhelyzetre. A hajrára Divkovićnak és Šimićnek is volt egy-egy góllal kecsegtető fejese. Mindkét esetben az irányzékkal adódtak problémák. A hármas sípszóig már ezen kívül nem történt semmi, így meg kellett elégednünk az egy ponttal.

Helyzetekig eljutottunk, de nem sikerült kapitulációra kényszeríteni a Szenicét. Ez a rossz hír. A jobb, hogy Száraz sem kapott ma gólt, így a 0:0 mindkét csapatnak egy pontot hozott a konyhára. A tabellán két pontra meglógott tőlünk a Zsolna, de a Slovan előnye nem nőtt, mi pedig maradtunk a képzeletbeli dobogó harmadik fokán. Jövő héten szombaton tabellaszomszédok csatájára kerül sor, a bennünket tíz pontos hátrányból követő Rózsahegyre látogatunk.

Edzői értékelés:

Hélder Cristovao (DAC): „Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű találkozó. A játékunk nem olyan volt, ahogy azt elképzeltük, helyzetbe engedtük az ellenfelet, akiknek nagyon gyors játékosaik vannak, és nagyon jól védekeztek. Az első félidő elején éreztük a nyomást, nem teljesen éreztük azt, mintha hazai környezetben játszanánk. A télen öt játékost cseréltünk ki a keretben. A 0:0-t megérdemelt eredménynek tartom, egyik csapat sem szolgált rá a győzelemre vagy a vereségre. Újként vagyok itt a csapatnál, próbálok új elképzelést meghonosítani. A játékosaim minden tőlük telhetőt megtettek a sikerért, amely ma nem jött össze. A szurkolók reakcióját megértem, de az új rendszer elsajátítására idő kell. El kell felejtenünk a múltat, és csak a jövőre kell koncentrálnunk. Azt tudom ígérni, hogy ennél jobbak leszünk.”

Eduard Pagáč (Szenice): „Egészen röviden csak annyit tudok mondani, hogy a játékosaim hősként viselkedtek a pályán. Pénteken este dőlt el, hogy ma én irányítom a csapatot. Nincs könnyű helyzetben a klubunk, de ezek olyan dolgok, melyekhez nem sok közöm van. Most még nem tudom megmondani, mi lesz holnap vagy a jövő héten.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - FK SZENICE 0:0
Fortuna Liga, 19. forduló, MOL Aréna, 2020.02.16., 15:00
Játékvezetők: Pavlík - Hancko, Žákech 
Nézőszám: 7056
Sárga lap: 58. Kružliak, 66. Šimić, 80. Davis, 85. Schäfer, ill. 9. Meliš, 54. Yenne, 58. Didiba, 73. Totka, 85. Baumgartner
DAC: Száraz - Kružliak, Šimić, Beskorovainyi, Davis - Vida M. - Divković, Kalmár (K), Fábry, Vida K. (82. Ramirez) - Phillips (56. Schäfer)
Szenice
: Vorel - Addo, Didiba (K), Mihál - Cascardo, Totka, Baumgartner, Yenne, Eneji - Meliš (90. Buchel), Akinyoola

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 53% : 47%
Lövések: kapura: 5:5, mellé: 5:9
Szabadrúgás: 20:17
Szöglet: 6:5
Les: 2:1

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Hír

Három újonc

szerda 19.2.
Hír
Fotók

Fotók: DAC - Senica (0:0)

vasárnap 16.2.
Videó

Videó: DAC - Szenice 0:0

vasárnap 16.2.
Szurkolók
Hír
Szurkolók

DAC-Szenice: jegyinfó

hétfo 10.2.