Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Trencsén 3:1 (2:1)

Nekünk nyolc! Jó kis meccsel tértünk vissza a bajnokságba, hiszen volt itt minden, mint a búcsúban. Kalmár-bomba szabadrúgásból, két gól Divkovićtól, két kapufa Davistől, valamint kimaradt büntető és piros lap a vendégoldalon. Öröm a tabellára pillantani, hiszen továbbra is pontveszteség nélkül állunk az élen.

„Most már teljesen csak az elkövetkező kihívásokra összpontosítunk, és nem szabad megengednünk, hogy a csütörtöki találkozó után csökkenjen az önbizalmunk” – nyilatkozta középső védőnk, Dominik Kružliak, az Európa-ligás búcsút követően. A Linzben elszenvedett vereség után mindössze két meccsnélküli nap jutott játékosainknak a regenerálódásra. Bernd Storck pedig ismét ugyanazt a kezdőt küldte pályára, amelyet Ausztriában.

Mielőtt Smolák bíró jelt adott volna a játékra, csapatunk egykori legendás hátvédjét, Ján Kapkót köszöntötte a klubvezetés 60. születésnapja alkalmából, utána Ramirez vehette át az augusztusban lőtt legszebb gólért járó díjat. A ceremóniák végeztével már a két csapaté volt a főszerep, s mi voltunk azok, akik bejegyezhettük az első kaput eltaláló próbálkozást. Divković lapos gurítása viszont nem ijesztette meg Šemrinecet. A vendégek két szögletből próbáltak veszélyt teremteni a kapunk előtt. Az elsőnél Jedlička öklözött, a másodiknál a védelmi sor takarított. Utána ismét mi álltunk közelebb a gólszerzéshez, de Ramirezt két ígéretes helyzetben is lesen állította meg a játékvezetői sípszó, Fábry szabadrúgása pedig két méterrel vágódott a kapu mellé.

Az eredményjelző állását negyedórányi játék után kellett először módosítani, a 15. percben ugyanis megszerezte a vezetést a Trencsén. Ligeon robogott el a jobb oldalon, centerbe lőtt labdáját pedig Roguljić pofozta közelről a hálóba – 0:1. Kružliak maradt le az emberéről. A gól jót tett az addig sem élvezhetetlen játéknak, de Ramirez ismét leshelyzetben állt, mikor fejjel egyenlíthetett volna. Majd Roguljić növelhette volna a trencséniek előnyét. Nagyon szabadon hagytuk őt, így két visszafutó védőnket is megtréfálva tüzelhetett, de szerencsénkre rendkívül pontatlanul találta el a labdát.

A 26. percben Kalmár hosszúra ívelt szabadja suhant el a trencséni kapu mellett, utána a másik oldalon Čatakovič lövését blokkolta Davis az utolsó pillanatban. Közben a MOL Aréna mögötti kivetítő előtt szurkolók buzdítása vegyült a bent szóló rigmusokkal, s a 30. percben igazi hangrobbanást produkáltak szurkolóink, mert Kalmár egy bombasztikus szabadrúgásból kiegyenlített – 1:1. A labda gyönyörűen cikázva repült a hálóba, Šemrinec már csak utánakapni tudott a pazarul meglőtt lasztinak.

Az egyenlítést követően felgyorsultak az események, mert három perccel később Davis megmozdulását ítélte szabálytalannak a bíró, s mivel mindez a tizenhatosunkban történt, befújta a tizenegyest. Čatakovič viszont a felső lécre rúgta a büntetőt, a játék pedig 1:1-el folytatódott tovább. De már nem soká, mert a 36. percben átvettük a vezetést. Kalmár remekül vette észre, mennyire szabadon hagyták a trencséni védők a hosszú oldalon érkező Divkovićot, ezért felé küldte meg a labdát, ő pedig akrobatikus mozdulattal pofozta azt a hálóba – 2:1.

Kalmár ezen a meccsen is elképesztő formában futballozott. A gólja és a gólpassz után több alkalommal is a kapusba lőtte a biztosnak számító ziccert. Így tett például a 38. perben is. Négy perccel később pedig kiharcolt egy szabadot, melyből Davis találta telibe a kapufát. A lepattanó után kezezést reklamáltunk, de a játékvezető nem emelte szájához a sípot. A félidőt így egygólos vezetéssel zártuk.

A folytatás elején kissé nehezen melegedtek be a játékosok. Az 58. percben viszont egy pazar akcióból vehettük volna be ismét a kaput. Müller az alapvonal mellől oldalt váltott, majd Kalmár labdaérintése után Davis előtt adódott lövőhelyzet, de Šemrinec útját állta a kapuba tartó labdának.

Fél órával a mérkőzés vége előtt emberelőnybe kerültünk, miután a bíró másodszor is sárga lapos figyelmeztetésben részesítette Zubairut, aki így azonnal mehetett zuhanyozni. A történteket a trencséniek holland edzője, Stijn Vevren sem hagyta szó nélkül, de túlzott reklamálásért ő is kapott egy sárgát. Mi pedig köszöntük szépen, és a lehető legrövidebb időn belül kihasználtuk a létszámfölényt. A 62. percben Ramirez lefejelt labdáját szelídítette meg Divković, majd két védőt is megszégyenítve vette be a kaput – 3:1.

Kétgólos vezetés tudatában és plusz egy emberrel a pályán már nem az volt kérdés, kié lesz a három pont, hanem hogy hány gólt rámolunk még be az ellenfélnek. Erre pedig minden lehetőségünk megvolt. Előbb Fábry tekerése ijesztett rá Šemrinecre, ám a vendégek kapusának védőtársai is a segítségére siettek. A 75. percben Divković szerezhetett volna mesterhármast, de a kapus útját állta a hálóba tartó labdájának, majd ugyanezt tette egy perccel később Kalmár ziccerénél.

A 80. percben ismét bizakodhattunk, mert újabb remek szögből végezhettünk el egy szabadrúgást, s az utóbbi időben, ha Kalmár áll oda a pontrúgáshoz, az már önmagában fél gólnak számít. Arról már nem is beszélve, hogy minden kapusnak megremeg a lába. Ez most is így történt, de a labda ezúttal levágódott a sorfarról. Ha meg nem a sorfal esküdött ellenünk, akkor a kapufa! Már másodszor a meccsen: a 87. percben Davis tekert egy újabb pontrúgást a bal oldali hálóvasra. Kicsivel nagyobb szerencsével többgólos is lehetett volna a vezetésünk. A hajrában Kalmár még kétszer is mattolhatta volna Šemrinecet. Előbb leshelyzetben fejelt mellé, majd gyengén gurított a kapus kezébe. Maradt a 3:1, ami azért nem egy rossz végeredmény.

Egy baja volt csak ennek a meccsnek: hogy ismét 11 700 néző rekedt a kapukon kívül. Azt már szinte megszoktuk, hogy a bajnokságban vert helyzetből is tudunk fordítani – ma sem volt ez másként. Lassan az is természetessé válik, hogy Kalmár bombagólt lő szabadrúgásból – ennek is szemtanúi lehettünk. Divković góljai is a „biztos tipp” – kategóriába kerülnek hamarosan. De az még mindig nagyon szokatlan és fájó, hogy nézők nélkül kell megrendezni a mérkőzéseket. Beszéljünk inkább valami örömtelibbről: a lehető legtöbb, 24 ponttal vezetjük a bajnokságot, Kalmár Zsolti csúcsformában, 8 találattal áll a góllövőlista élén, őt pedig közvetlenül Divković követi 6 góllal. Mindezeket a számokat jövő szombaton növelhetjük Zsolnán, ám előtte a Slovnaft Cup-on belül is megkezdjük a küzdelmet, szerdán ugyanis Pöstyénbe látogatunk egy jó kis kupameccsre.

Edzői értékelés:

Bernd Storck (DAC): „Gratulálok a csapatomnak, de nemcsak a győzelemért, hanem azért is, ahogy az Európa-ligából való kiesés után visszatalált a győztes útra. Ez nem volt egyszerű, de már a tegnapi edzésen is jó érzésem volt, és az is szóba került, mit kell tennünk, hogy a jövőben erősek legyünk a nemzetközi porondon. A Trencsén nagyon jól szervezte meg ellenünk a játékot, a kapustól kezdve a többi alakzaton át szépen felépített stratégiával rukkolt elő. A különbség a részletekben rejlett, néhány esetben pedig mellénk állt a szerencse. A trencsénieknek is megvoltak a helyzetei, tizenegyest is rúghattak, de nem találtak be. Hogy valóban jogos volt-e a büntető, azt most nem firtatom. A második félidőt jól indítottuk, emberelőnybe kerültünk, majd 3:1-re módosítottuk az állást. A kiállítás után már egyszerűbb dolgunk volt, s végül a nyolcadik meccsünket is megnyertük, ami hihetetlen eredmény az erős szlovák bajnokságban. Hétközben néhányan pihenni fognak a kupameccsen, jövő hét végén pedig ismét győzelmi céllal utazunk majd Zsolnára.”

Stijn Vreven (Trencsén): „Gratulálok a DAC nyolcadik győzelméhez, ez egészen fantasztikus teljesítmény. Jól kezdtük a játékot, megszereztük a vezetést, és kis híján kétgólos is lehetett volna az előnyünk, de elpuskáztunk egy százszázalékos helyzetet. Majd szabadrúgásból egyenlítettek a hazaiak, mi pedig nem értékesítettük a tizenegyest. A piros lap után tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés. Minden a részleteken múlott, de végül csak az eredmény az, ami számít. Egy nagyon jó csapat ellen játszottunk, és ha az olyan erős ellenfelek ellen, mint a DAC nem használjuk ki a lehetőségeinket, akkor nem sok esélyünk van a sikerre. Ez a játék a gólokról és az eredményről szól. Meg kell találnunk a győzelmi utat. Ezen kell dolgoznunk, de jó csapatunk van, amely a szezon végén oda fog érni, ahol lenni szeretne.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - AS TRENCSÉN 3:1 (2:1)
Fortuna Liga, 8. forduló, MOL Aréna, 2020.09.27., 18:00
Játékvezetők: Smolák - Hrmo, Borsányi
Góllövők: 30. Kalmár, 36., 62. Divković, ill. 15. Roguljić
Nézőszám: 1000
Sárga lap: 33. Davis, ill. 34., 61. Zubairu, 61. Stijn Vreven (edző), 40. Ligeon, 85. Ikoba
Piros lap: 61. Zubairu
DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis - Fábry (80. Mendez), Schäfer (66. Friede), Balić - Divković (80. Nicolaescu), Ramirez, Kalmár (K)
AS Trencsén: Šemrinec - Ligeon, Šulek, Kapuadi, Pirinen - Zubairu, El Mahdioui - Roguljić (K), Kadák (66. Corryn), Ahmad (68. Comvalius) - Čataković (80. Ikoba)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 58% : 42%
Lövések: kapura: 10:2, mellé: 9:5
Szabadrúgás: 15:7
Szöglet: 2:3
Les: 0:3

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Fotók
Szurkolók