Hír

Két tehetségünk első professzionális szerződése

Két tehetségünk első professzionális szerződése

A-CSAPAT
|
Hír
| csü 16.5.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

A klubunkat a közelgő U17-es Eb-n is képviselő Udvaros Nathan és Denis Valko első profi kontraktusukat kötötték meg.

Klubunk vezetősége megegyezett a Udvaros Nathan (szül. 2007. szeptember 17-én), Denis Valko (2007. április 13.) párossal a professzionális szerződésük aláírását illetően. Az U17-es válogatott tagjai egyaránt 2027 nyaráig kötelezték el magukat a DAC-nál.

Udvaros Nathan Vágsellyén született, hatévesen ott indult a pályafutása is. Kilenc esztendős korában Nyitrára igazolt, ahonnan 2021 nyarán Dunaszerdahelyre került. „Édesapám inspirált, aki a második ligában futballozott. Kijártam a mérkőzéseire, egyúttal Vágsellyén én is elkezdtem látogatni az edzéseket. A labdarúgást mindig is nagyon szerettem, boldog vagyok, amiért a DAC szerződést ajánlott. Be kell vallanom, hogy nem vártam ezt a lépést, de annál boldogabbá tett a klub döntése. Továbbra is szeretnék a DAC és a szlovák válogatott mezében nyújtott teljesítményemre összpontosítani. Ezzel a szerződéssel semmi sem ér véget, épp ellenkezőleg: minden csak most kezdődik” – mondta a 16 éves támadó középpályás a szerződés-aláírást követően, majd ejtett néhány szót a 17 éven aluliak közelgő Európa-bajnokságáról is. A szlovák fiatalok május 21-től Cipruson Svédországgal, Olaszországgal és Lengyelországgal találkoznak. „Célunk a negyeddöntőbe való jutás, számomra pedig a lehető legtöbb játékperc. Mindössze másodszor kaptam helyet a csapatban, de szeretném bizonyítani, hogy kiérdemeltem a szövetségi kapitány meghívóját.”

Denis Valko Bártfán született, Kolossón (Kľušov) nőtt fel, ahol már ötévesen kergette a labdát. A fiatalabb diákok korosztályában a Bártfa játékosa lett, majd 2022 nyarán az akadémiánkra került. „Elsősorban szeretnék köszönetet mondani a klubnak és az egész családomnak, akik kiskoromtól a labdarúgás felé tereltek és a nehezebb pillanatokban is mellettem voltak. Ez egy jó lehetőség és motiváció folytatni azt, amit csinálok és amit szeretek.” Denis a 17 éven alatti szlovák nemzeti csapat kulcsemberei közé tartozik és az Eb iránt is komolyak az elvárásai. „Biztosan egy nagyon jó tapasztalat lesz. Nehéz mérkőzések várnak ránk, de azzal a céllal utazunk, hogy felvegyük a versenyt az ellenfelekkel és hogy bejussunk a kieséses szakaszba.”

„Nathan kreatív támadó középpályás, aki fantasztikusan átlátja a játékot. Képes váratlan döntéseket hozni, ami kivételes képesség, ezzel pedig a nemzetközi színtéren is kitűnik. Denist két éve hoztuk az ificsapatunkba. Egy tipikus középcsatárról van szó, aki erős a kapunak háttal való játékban. Kitűnik a testi paramétereivel, van orra a gólhoz, jobbal, ballal és fejjel is veszélyes. A tehetségét már külföldi tornákon és a szlovák válogatottban is megcsillantotta. Mindketten a tizenhét éven alatti korosztályos csapatunk erősségei, a DAC U19-es gárdájában is folyamatosan lehetőséget kapnak. Egyúttal tagjai a szlovák 17-es nemzeti csapatnak is, amellyel a közelgő Európa-bajnokságra készülnek, ahol szurkolunk nekik. A szerződéskötés a hozzáállásuk, fejlődésük és tehetségük eredménye” – egészítette ki a DAC Akadémia igazgazója, Németh Krisztián.