Hr

Miroslav Ker a DAC els nyri erstse

Miroslav Ker a DAC els nyri erstse

Hr
| sze 29.6.2022, Nagy Krisztin, foto: Lelkes Ern

A huszonhat ves kzpplys a cseh bajnok Viktoria Plze egyttestl rkezik hozznk.

article_bannerarticle_banner

A DAC 1904 s a cseh bajnokcsapat Viktoria Plze megegyezett a 26 esztends kzpplys, Miroslav Ker dunaszerdahelyi klcsnjtkrl. Az egyezsg tovbbi ktves opcit is tartalmaz.

Miroslav Ker (szl. 1996. februr 2-n) a zsolnai labdargs neveltje, ahol hatvesen indult a plyafutsa s ahol 2020 nyarig megszakts nlkl futballozott. A Sosonok sszes korosztlyos egyttest vgig jrta, egszen a fiatalabb ifikig, ahonnan rgtn a felnttcsapathoz kerlt.

A honi lvonalban val bemutatkozsa alkalmval azonnal be is tallt, s a mai napig a szlovk liga trtnetnek legfiatalabb glszerzje: 2012-ben 16 vesen s 162 naposan a miavai Spartak kapujt vette be (2022. jlius 13-n). Az els lvonalbeli szezonjban 11, a kvetkezben 15 alkalommal lpett plyra, majd az egyttes egyik kulcsemberv vlt. A 2016/17-es szezonban t tallattal s ngy glpasszal jrult hozz a bajnoki cm megszerzshez. A Fortuna Ligban tlttt utols idnyben (2019/20) volt a Zsolna csapatkapitnya.

A 170 cm magas kzpplys 2017 nyarn rszt vett a 21 ven alatti Eb-n. A 2017/18-as idnyt kveten bekerlt a Tehetsgek Tizenegybe, majd ktszer a Fortuna Liga lomcsapatba is (2018/19 s 2019/20). a szlovk lvonalban sszesen 184 plyra lpse alkalmval 32 glt szerzett. Ker egykori utnptls-vlogatott jtkos, aki az U15-stl felfel haladva mindegyik korosztlyban kpviselte Szlovkit. 2017 janurjban kt alkalommal a felntt nemzeti csapat mezt is magra hzhatta.

2020 nyarn a Viktoria Plze jtkosa lett, amellyel idn tavasszal bajnoki cmet nnepelhetett. A cseh Fortuna Ligban 38 alkalommal szerepelt, kt glja mellett t glpassz is szerepel a neve mellett.

Miroslav Ker az eurpai kupasorozatokban is gazdag tapasztalattal rendelkezik: a Zsolna s a Plze szneiben a Bajnokok Ligjban, az Eurpa-ligban s az Eurpa Konferencia Ligban sszesen 17 meccset abszolvlt, ezeken kt glt ltt.

Boldog s elgedett vagyok, amirt az rkezsemrl ilyen rvid id alatt sikerlt megegyezni. Ennek ksznheten nemcsak a holnapi felkszlsi mrkzsen, hanem az Eurpa Konferencia Ligban is plyra lphetek. Megrltem a DAC rdekldsnek, amelyre a tovbbi fejldsem egyik kihvsaknt tekintek s bzom benne, hogy klcsnsen egyms segtsgre lesznk. Az rkezsemben nagy szerepet jtszott Gua vezetedz szemlye, akinek a keze alatt tbb vig futballoztam, akrcsak az ltalam ismert srcoktl szrmaz informcik a klubrl. Tisztban vagyok vele, hogy itt minden krlmny adott a tovbbi fejldsemhez. rlk a krnyezetnek, a szurkolknak s az egsz dunaszerdahelyi szerepvllalsomnak nyilatkozta a szerzdse alrst kveten Miroslav Ker, aki a 66-os szm mezt viseli majd a DAC-ban.

Kaka kzps kzpplys, akit a kzdeni tuds s egyttal a magas szint jtkintelligencia is jellemez. Kivlan helyezkedik, a mrkzseken sokszor r labdba s j befejeznek szmt, emellett kpes pontos utols passzokat kiosztani a csapattrsainak is.

Igyekeztnk egy olyan, a nyolcas pozcijban futballoz jtkost keresni a kzpplyssorunkba, amilyeneket a klubok ltalban szeretnnek a csapatunkban tudni: legyen kellen tapasztalt az eurpai kupasorozatokban is, rendelkezzen egy ers karakterrel, tovbb megfelel gyorsasgi s prharcnyersi mutatkkal. Amikor lehetsgnk nylt megszerezni, akit ismernk s a klub nyitott volt az rkezsre, Miro mellett dntttnk. Bzom benne, hogy a plyn is megmutatja azt a rendkvli elszntsgot, amely a kzs beszlgetseink sorn ltszott rajta. Ismeri a bajnoksgot, vrja, hogy Dunaszerdahelyen szerepelhessen. Miro egy nagyon rdekes labdarg szmunkra, akinek az rkezsvel arra is idt nyernk, hogy Kalmr Zsolt teljesen felplhessen. rlk az rkezsnek, remlem, hogy j teljestmnyt nyjt majd a Csallkzben s a csapat, a klub segtsgre lesz dvzlte j vdenct Adrian Gua vezetedz, aki nemcsak Zsolnn, hanem a Plze grdjnl is egyttdolgozott Kerrel.

Az utbbi hetekben alapos megbeszlseket folytattunk az edzi stbbal a kzpplyssorunk lehetsgeirl. Mivel Bali a mttet kvet rehabilitcija sorn komplikcik lptek fel s Kalmr trdszalagsrlse utni visszatrst nem szabad siettetni, tovbbi lehetsgekre volt szksgnk a kzpplyn. Miro kivlan ismeri a bajnoksgunkat s bzunk benne, hogy az energikus jtkstlusval jl beillik a klubba. Sok sikert kvnunk neki srga-kkbe tette hozz a DAC sportigazgatja, Jan Van Daele.