Interjú

Pavol Diňa: A DAC megérdemelné a bajnoki címet

Pavol Diňa: A DAC megérdemelné a bajnoki címet

A-CSAPAT
|
Interjú
| csü 25.5.2023, Nagy Krisztián, foto: fortunaliga.sk
article_banner
article_banner
article_banner

Az önálló szlovák élvonal első gólkirálya és 49 találatával a DAC elsőligás történelmének a legeredményesebb játékosa első futballistaként kapott helyet a szlovák legfelső bajnokság Dicsőségtribünjén. Pavol Diňával a vasárnapi ünnepség után beszélgettünk.

Gratulálunk, első játékosként került fel a Dicsőségtribünre, amelyet a Ligák Klubok Uniója hozott létre az önálló szlovák élvonal legendái számára a bajnokság 30. évfordulóján. Hogyan tekint erre?
„Egy hatalmas megtiszteltetés számomra első futballistaként bekerülni olyan személyiségek közé, akiket már beiktattak vagy be fognak az elkövetkező évek során. Nagyra értékelem, egy újabb elégtételt jelent számomra a labdarúgásért meghozott áldozatokért és azért is, amit a pályafutásom során elértem.”

Önön kívül Jozef Adamec és Jozef Jankech is az elsők között került be, mindkettejüket lehetősége volt edzőként megismerni a karrierje során. Hogyan jellemezné őket?
„Adamec úr Besztercebányán volt az első élvonalbeli edzőm. Három-négy évet töltöttem el a kezei alatt, így nagyon jól megismerhettem. Jankech urat szintén jól ismerem, olyan emberekről van szó, akik rengeteget tettek a szlovák labdarúgásért.”

Az elmúlt évek során gyakran beszélgettünk arról, mikor ad ismét gólkirályt a DAC, de ezt a témát idén Nikola Krstović zárólejbe tette. Szimbolikusan lezárt ezzel egy harmincéves kört, hiszen a szlovák legfelső osztály első és jelenlegi gólkirályát is a klubunk adta…
„Nagyon boldog vagyok, hogy legalább egy kupa Dunaszerdahelyre került. Úgy gondolom, több találatot is szerezhetett volna, sajnos a sérülések miatt megállt tizennyolcnál. Nagyon kívántam neki, hogy sikerüljön megdöntenie az önálló szlovák élvonal első idényében szerzett 19 gólomat. Most nem jött össze neki, de ha elkerülik a sérülések, a következő idényben sokkal magasabb számig is eljuthat. Nikola kiváló futballista, le a kalappal előtte. Kemény a lövése, jól fedezi a labdát, bármelyik védővel képes elbánni. Egy különleges gólvágóról van szó és amennyiben egy csatár eredményes akar lenni, elsősorban saját magára kell gondolnia.”

Klubunk legendájaként minden bizonnyal figyelemmel követte a DAC mérkőzéseit. Hogyan látta ön az elmúlt idényt?
„Igen, folyamatosan figyelem a bajnokságunkat. Négy fordulóval a vége előtt bíztam benne, hogy a Dunaszerdahely megszerzi a bajnoki címet. Meg voltam erről győződve, hiszen hatpontos előnnyel vezettünk a Slovan előtt. A Zólyombrézó otthonában elszenvedett vereség és főleg a Slovan elleni hazai meccs volt a fordulópont. Utóbbin még lehetett volna valamit tenni, kár érte. A DAC megérdemelné a bajnoki címet – főleg a szurkolók miatt. Természetesen a játékosok miatt is, akik mindig igyekeznek a maximumot nyújtani.”