Előzetes

A DAC 1904 - Nagyszombat mérkőzés előtt: A minőségi ellenfél, mint motiváció

A DAC 1904 - Nagyszombat mérkőzés előtt: A minőségi ellenfél, mint motiváció

A-CSAPAT
|
Előzetes
| szo 30.9.2023, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Két héttel a Slovan elleni rangadó után jön a következő derbi, ezúttal megyei. A DAC-Nagyszombat mérkőzés vasárnap 18:00 órakor kezdődik.

Az ősz fele

A mostani hétvégén zárul a Niké Liga 18 fordulós őszi részének az első fele. Két héttel a Slovan elleni parádés győzelmet követően a MOL Aréna újra egy rangadó helyszíne lesz, ezúttal a nagyszombati Spartakot fogadjuk a kerületi derbin.

Eredetileg a találkozót már ma kellett volna megrendezni, ám a rendőrség kérése alapján, amely a parlamenti választások zökkenőmentes lebonyolítására ügyel szombaton, a mérkőzést október első napjára halasztották.

A DAC a Slovan után a Szakolcát is legyőzte (1:0) idegenben, és a bajnokság során első alkalommal nyert sorozatban két meccsen. Szerdán a kötelező kupatovábbjutást is kivívta a csapat: a Slovnaft Cup 3. fordulójában a VI. ligás Felsőszeli otthonában arattunk 4:0-s sikert.

„Várjuk a következő rangadót. Számunkra komoly motiváció, hogy minőségi ellenféllel találkozunk. Viszont a Slovan ellen és a Szakolca otthonában is jó formát mutattunk, akárcsak a kupamérkőzésen. Bízom benne, hogy ezt a soron következő összecsapáson is bizonyítjuk a csodálatos szurkolóink előtt. A jó teljesítményt győzelemmel akarjuk alátámasztani. A Nagyszombatnak sikerült bejutnia az Európa Konferencia Liga csoportkörébe, ami a piros-feketék minőségét bizonyítja. Rutinos játékosaik és tapasztalt csapatuk van, így tehát egy komoly kihívás vár ránk, de remélhetőleg képesek leszünk otthon tartani a három pontot” – összegezte az elvárásait Adrian Guľa vezetőedző.

Trénerünk közvetlenül a szerdai kupamérkőzés után elkezdte a Nagyszombatra való felkészülést a csapattal. „Csütörtöktől bajnoki menetrendbe kapcsoltunk, videón megnéztük azt is, mi várhat ránk holnap és mi történt az ezt megelőző egymás elleni találkozókon. Ma a stadionban edzettünk, ami szintén csodálatos dolog számunkra. Bízom benne, hogy az egészségügyi helyzet tekintetében még erősebbek leszünk, mint a legutóbbi összecsapáson, mert tudjuk, hogy Fernand Goure sérüléssel bajlódott Szakolcán, ezért szerdán nem is állhatott a rendelkezésünkre. Ugyanez volt érvényes Záhradník esetében is. Szerencsére a kupában csak kisebb karcolásokat szereztünk, amelyek remélhetőleg rendbejönnek vasárnapig – Gruszkowskiról és Redzicről van szó. Remélhetőleg mindenki bevethető lesz és olyan csapatot választhatunk ki, amely a találkozó elején, közben és a végén is erős lesz” – tette hozzé a sárga-kékek 48 esztendős vezetőedzője.

Urblík Norbert viszont hosszabb időre kidőlt, aki az edzésen balszerencsés térdsérülést szenvedett és a hét folyamán artroszkópiás beavatkozáson esett át. „Mihamarabbi visszatérést kívánunk neki. A fiatal szervezete kellő időt kap arra, hogy százszázalékosan felépüljön.”

Spartak Nagyszombat: siker az EKL-ben

A legutóbb három idény bronzérmese és az elmúlt két szezon kupagyőztese az évadban már 16 tétmérkőzést abszolvált (a DAC 12-t). Ez a szám az európai kupaporondon való sikeres szereplés eredménye, ahol az Európa Konferencia Liga 2. előselejtezőjéből egészen a csoportkörig jutottak. A lett Auda búcsúztatása után a favoritnak kikiáltott Lech Poznaň és a Dnipro-1 együttesén is túljutottak.

Az EKL H-csoportjában már túl is vannak az első fellépésükön: múlt csütörtökön 0:4-es vereséget szenvedtek a bolgár Ludogorec otthonában. Következő csütörtökön a Fenerbahce Isztanbult fogadják, míg a csoport negyedik tagja a dán Nordsjaelland.

A razgradi mérkőzést követően Michal Gašparík védencei rögtön két találkozót is abszolváltak, méghozzá mindkettőt otthon: a Rózsahegy ellen hétvégi 2:2-es döntetlen után szerdán könnyedén, 3:0-ra verték a Kassát.

A Niké Liga tabelláján a 8. forduló után a 7. helyen állnak, két ponttal lemaradva tőlünk. Az öt hazai mérkőzésük mérlege 2-1-2, idegenben egy győzelem és két döntetlen áll a nevük mellett. A bajnokságban a háromgólos Michal Ďuriš a gárda legeredményesebb játékosa, aki eddig a Spartak színeiben lejátszott mindhárom ligameccsén eredményes volt.

A Slovnaft Cup-ban még csak egy találkozót abszolváltak a piros-feketék: a 2. fordulóban az ötödosztályú Nagysurányt (Šurany) ütötték ki 8:0-ra. A 3. fordulóbeli meccsükre október 11-én kerül sor a harmadik ligás Papszabadi (Lehota pod Vtáčnikom) otthonában.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2022.5.21. – Nagyszombat-DAC 1:0, gólszerző: Bamidele, 8037 néző
2022.8.20. – Nagyszombat-DAC 3:1, gólszerzők: Daniel, Mikovič, Bukata – Nicolaescu, 3879 néző
2023.11.5. – DAC-Nagyszombat 1:0, gólszerző: Krstović, 6625 néző
2023.3.19. – DAC-Nagyszombat 3:1, gólszerzők: Gavrić, Káčer, Szánthó – Taiwo, 7390 néző
2023.4.23. – Nagyszombat-DAC 1:1, gólszerzők: Taiwo – Andzouana, 5051 néző

Történelem

A Nagyszombat és a Slovan a leggyakoribb ellenfeleink az élvonalban, a holnapi után mindkettejük ellen 74 lejátszott mérkőzésünk lesz. A Spartakkal 1985 szeptemberétől találkozunk, holnap 37. alkalommal fogadjuk őket odahaza.

A legutóbbi idényben mindkét mérkőzést megnyertük a MOL Arénában; ősszel Krstović a 88. percben szerzett fejesgólja hozta meg a sikert, míg tavasszal 3:1-es győzelmet arattunk. Idegenben egy pontot szereztünk: az augusztusi vereség után áprilisban 1:1-es döntetlen került a jegyzőkönyvbe. Érdekesség, hogy a DAC a Nagyszombat elleni szerzett legutóbbi 12 gólját mindannyiszor más játékos jegyezte.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Nagyszombat ellen:
5 - Ramirez
4 - Pavlík, Pačinda
3 - Divković
2 - Fieber, Šoltés, Liba, Radványi, Diňa, Ürge, Kráľ, Matůš, Gašparík, Taiwo, Balić, Nicolaescu
1 - Šrámek, Majoros, Bartoš, Krištof, Maixner, Simon, Vytykač, Rimanovský, Bari, Chytil, Bogora, Balla, Landerl, Boya, Kweuke, Németh K., Parvin, N‘Kendo, Adiaba, Bajevski, Halimi, Ujlaky, Gergel, Szabó, Štepanovský, Bayo, Fábry, Vida K., Kružliak, Balogh, Krstović, Gavrić, Káčer, Szánthó, Andzouana
öngól - Ekhardt, Kopčan
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 884 mérkőzés: 327-218-339, gólarány 1103:1215
Trnava: 76. idény, 2187 mérkőzés: 892-526-769, gólarány 3083:2892

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 73 24-18-31, gólarány 77:104
Stadionunkban: 36 20-8-8, 46:31

A Niké Liga 9. fordulójának műsora:
Péntek, 2023. szeptember 29., 17:30 ó: Žilina-Skalica
Szombat, 2023. szeptember 30., 18:00 ó: Ružomberok-Michalovce, Trenčín-Banská Bystrica
Vasárnap, 2023. október 1., 17:30 ó: Podbrezová-Košice, 18:00 ó: DAC-Trnava, Zlaté Moravce-Slovan

A DAC-Nagyszombat bajnoki mérkőzés holnap 18:00-kor kezdődik, játékvezetők Ziemba - Bednár, Štofik.

article_bannerarticle_banner