Interjú

Željko Gavrić: A futballban néha egyetlen pillanat dönt a sikerről vagy a kudarcról

Željko Gavrić: A futballban néha egyetlen pillanat dönt a sikerről vagy a kudarcról

A-CSAPAT
|
Interjú
| csü 31.8.2023, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

„Remélem, hogy a szombati találkozásunk után nekem lesz okom mosolyogni.” Željko Gavrić a szerb utánpótlásválogatottban szerepelt a Trencsén jelenlegi edzője, Ilija Stolica vezetése alatt.

A Besztercebánya elleni volt a harmadik gólod a szlovák bajnokságban, és mindhárom elég mutatósra sikeredett.
„Természetesen tisztában vagyok vele, hogy fontosabb a találatok mennyisége a minőségnél, de mindennél fontosabb, hogy elkezdjük győzni. Talán egy picit rosszabb periódusban vagyunk, de remélhetőleg erősebben lábalunk ki belőle és elkezdjük gyűjteni a három pontokat.”

Szombaton „szerb nap” lehetett volna a MOL Arénában, hiszen Aleksandar Popović büntetőt hárított, te pedig gólt szereztél. Miért nem sikerült győzedelmeskednünk a katonák ellen?
„Úgy éreztem, nem voltunk túl energikusak. Talán ennek az lehetett az oka, hogy hét nap alatt három mérkőzést kellett abszolválnunk, mindet harmincfokos hőségben. Viszont ennek nem szabadna az egyedüli oknak lennie, minden mérkőzésen meg kell találnunk a módját, hogyan legyünk sikeresek. Ez a kulcs.”

Ugyanezt az edzéseken is érezted?
„Épphogy nem. A Besztercebánya elleni összecsapást megelőzően minden rendben volt, erőnlétileg és taktikai szempontból is jól fel voltunk készítve, de többet ki kell magunkból adni a pályán.”

Szombaton Trencsénbe látogatunk, ahol legutóbb 4:0-s sikert arattunk a te közreműködéseddel is. Hogyan emlékszel vissza arra a találkozóra?
„Nagyon kemény mérkőzés volt, az ellenfél három játékosa is piros lapot kapott. Nehéz volt feltörni a védelmüket még úgy is, hogy kevesebben voltak a pályán. Most is nehéz meccsre számítunk, de ebben a bajnokságban mindegyik kilencven perc kemény. A Dukla ellen is megtapasztalhattuk, hogy a DAC-cal szemben mindegyik ellenfél száz százalékot nyújt. Több energiára lesz szükségünk és ha a legjobb tudásunk szerint futballozunk, akkor szombaton miénk lesz a három pont.”

Az említett trencséni összecsapás arról is emlékezetes, hogy szurkolóink hazai környezetet teremtettek a csapatnak…
„Nagyon fontos számunkra, hogy a szurkolóink mindenhova elkísérnek minket. Amikor meghalljuk őket a mérkőzések közben, az mindig óriási segítséget jelent számunkra. Remélhetőleg Trencsénbe is a lehető legtöbbek kísérnek majd el minket.”

A tavaly kilencedik Trencsén jelenleg a harmadik helyen áll, a javulás pedig annak is köszönhető, hogy Ilija Stolica személyében új vezetőedzője van a gárdának. Személyesen is ismered őt?
„Igen, két-három évig dolgoztam a keze alatt az U17-es és az U21-es korosztályos válogatottakban. Egy jó edzőről beszélünk, akinek a csapatai igyekeznek birtokolni a labdát, ezzel több futásra kényszeríteni az ellenfelet. Viszont a mi trénerünk is kiváló és biztos vagyok benne, hogy a szombati meccsre is kitalál valamit.”

Tehát két remek edzővel rendelkező, kiváló együttes csap össze Trencsénben. Szerinted min múlik majd a siker?
„A futballban néha csak egyetlen pillanat dönt a sikerről vagy a kudarcról. Nem tudom pontosan megmondani, szombaton mi lesz a döntő tényező, de szerintem az a csapat nyer, amely jobban fogja akarni a sikert – ez általában mindig így van. Remélem, hogy a szombati találkozásunk után Ilija Stolicával nekem lesz okom mosolyogni, ha pedig gólt is lőnék, az lenne a hab a tortán.”

Ejtsünk még pár szót a válogatott mérkőzések miatti szünetről, amely a hétvégi forduló után következik. Egy hét múlva Szerbia-Magyarország összecsapást rendeznek, mivel a selejtezőkön egy csoportban került a két nemzeti csapat, sőt még Krstović Montenegrója is a kvintett tagja. Hogyan látod a selejtező kimenetelét?
„Szerintem Szerbia erősebb csapattal rendelkezik, kiváló játékosaink vannak. Úgy gondolom, hogy Szerbia lesz a csoportgyőztes, Magyarország a második, míg Montenegró a harmadik helyre fut majd be.”

article_bannerarticle_banner