Hír

Igazi fociünnep volt a III. Kukkonia Liga Sportnap a MOL Akadémián

Igazi fociünnep volt a III. Kukkonia Liga Sportnap a MOL Akadémián

AKADÉMIA
|
Hír
| sze 15.5.2024, FAA, Ugroczky
article_banner
article_banner
article_banner

Csaknem 3000-en gyűltek össze a május 8-án, az ünnepnapon a MOL Akadémián, hogy a III. Kukkonia Liga Sportnapon együtt ünnepeljék a labdarúgás szeretetét, élvezzék az U9-es, U11-es és U13-as korosztály mérkőzéseit, valamint egymás társaságát.

Dunaszerdahelyen május 8-án kétségkívül a MOL Akadémián zajlott a legnagyobb közösségi rendezvény. A zsúfolásig megtelt parkolók is jelezték, nagy esemény zajlik a DAC edzőközpontjában. 54 csapat 5 korcsoportra osztva vett részt a focitornán, amely a sportélmény mellett igazi közösségi élményt is nyújtott a fiatal focistapalántáknak és őket elkísérő szüleiknek.

A tavaly második alkalommal megrendezett Kukkonia Liga Sportnap sikere semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy a szervezők idén is összehívják a Dunaszerdahelyi járás utánpótláscsapatait, hogy egy nagyszabású tornán összemérjék erejüket. Ők pedig jöttek szívesen, hiszen nem mindennapos dolog, hogy a MOL Akadémia kiválóan előkészített pályáin hódolhatnak legkedvesebb szabadidős tevékenységüknek, a labdarúgásnak. Összesen 30 település képviseltette magát a tornán, ami pedig azt jelenti, hogy a játékosok létszáma – a csapatvezetőkkel együtt – meghaladta a 750-et.

A sportnap a DAC klubhimnusza, a Nélküled közös eléneklésével kezdődött, melyet ezúttal Bittera Sophie énekelt el.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt, Végh Tibor a DAC 1904 futballklub elnöke, Benovič Árpád, a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-szövetség elnöke, a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség alelnöke, Mudr. Puha Zoltán, Dunaszerdahely város alpogármestere, Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás elnöke, Németh Krisztián, a DAC Akadémia igazgatója, valamint Ravasz Tibor, a DAC Akadémia ifjúsági fejlesztési vezetője.

Az U9-es korosztály 14 csapattal, az U11-es korosztály 17 csapattal képviseltette magát, míg a legnagyobbak, az U13-sok 12 csapatba verbuválódva érkeztek a sportnapra, amely egész napos programot nyújtott a kilátogatóknak. Az idei sportnapon részt vettek a DAC és az ETO Akadémia U9, U10, U11-es korosztályos csapatai is, valamint a Kukkonia ligában szereplő települések U7-es csapatai.

A III. Kukkonia Liga Sportnap hivatalos megnyitója reggel 8:15-kor kezdődött, s ezt követően máris útjára indult a labda. Sok izgalom, kiélezett csaták, de ami még ennél is fontosabb, rengeteg mosoly, önfeledt jókedv és családias hangulat jellemezte a mérkőzéseket és az azokat kísérő programokat. Merthogy ezekből is volt bőven.

A látványkonyhában már korán reggel beizzították a tűzhelyeket, hogy senki se térhessen haza üres gyomorral az egész napos akcióról. Azok a gyerekek, akik számára nem volt elég a focipályán a mozgás, az ugrálóvárban adhatták ki magukból a felesleges energiájukat, de további ügyességi játékokat is kipróbálhattak, köztük a szivacskézilabdát Csölle Andrea és a HC DAC U11 utánpótlás csapata segítségével. A nemeshodosi Fight Club Holus növendékei karate bemutatót tartottak, délután pedig a dunaszerdahelyi Gaál Westring Team birkózói mutatták be a birkózást az érdeklődőknek. A rendezvényen lehetőség volt az UEFA Grassroots Awards trófeával is egy közös fényképet készíteni a fotófal előtt.

Sok gyerkőc állt sorba a Vovoland arcfestőinél és a lányoknak csodás hajfonatot varázsolt Sóki Dóri. Még ebédidő előtt megérkeztek a rendezvényre a DAC 1904 játékosai, akiket hatalmas tömeg vett körül. Az autogramosztás és beszélgetés után a helyosztó mérkőzésekkel folytatódott a nap, hiszen mégiscsak egy futballtornáról volt szó, melyen győztest kellett hirdetni az egyes korosztályokban és kategóriákban.  

A III. Kukkonia Liga Sportnapon az U9-esek csatáját Jányok nyerte a második Egyházgelle és a harmadik Kisudvarnok előtt. Az U11-es korosztályban Nyékvárkony végzett az élen, míg a második Nagypaka, a harmadik pedig Kisudvarnok csapata lett. A legidősebbek korcsoportjában, az U13-asok közt Nagymagyar csapata állhatott fel a képzeletbeli dobogó első fokára, a második Nyárasd és a harmadikként záró Kisudvarnokot megelőzve. A nap végén külön díjazták az egyes korosztályok legjobb góllövőit, a legjobb kapusokat, valamint a torna legjobb játékosai közül all-stars csapatot is hirdettek. Az all-stars csapatba bekerült játékosok részt vehetnek a június végén megrendezett Megaturnaj Senec nevet viselő tornán. Az emelkedett pillanatok után kerültek a gyerekek nyakába az idei évben rendhagyó UEFA Grassroots Awards érmek, melyeket minden gyerkőc nyakába egy-egy DAC játékos és az edző akasztott. A dobogón végzett csapatok pedig átvehették a nekik járó kupákat.


Dóka Tímea, a rendezvény szervezője elmondta – „Rendhagyó az ide sportnap, egy közös sikert is ünnepelünk ma együtt, hiszen a Kukkonia Liga kezdeményezéssel a DAC 1904 áprilisban elnyerte a UEFA Grassroots Awards díját. Ez a siker egy jó példa arra is, hogy együttműködéssel és kitartással nagy sikereket érhetünk el és hogy érdemes nagyot álmodni és tenni a céljainkért.“ – fogalmazott a Kukkonia polgári társulás elnöke.

„Nagy érdeklődéssel vártuk, milyen teljesítménnyel rukkolnak elő újfent a környék tehetségei. Idén sem okoztak csalódást, nagyon színvonalas mérkőzéseket láthattunk. Nagyon sok tehetséges fiatal csillogtatta tudását és jól felkészült csapatok futottak ki a pályákra, amiért a felkészítő edzőknek nagy köszönet és dicséret jár. A torna és a záróünnepség folyamán olyan emóció dús jeleneteket, örömkönnyeket és ünnepléseket láthattunk, amit csak a sport és a labdarúgás szeretete tud elő csalogatni! Ezek azok a pillanatok amiért is ez a projekt létrejött és ezek azok a momentumok, amik bizonyítsák, hogy van létjogosultsága. A torna végén egy éremmel szerettük volna szimbolizálni minden egyes játékos és edző felé, hogy az UEFA-nál elért siker nagyban az ő érdemük is hiszen ahogy a szlogenünkben is elhangzik, Mindenki nyertes, ha mindenki játszik!“ – tette hozzá Ravasz Tibor, az akadémia ifjúsági fejlesztési vezetője.

A III. Kukkonia Liga Sportnap főszervezője a Kukkonia polgári társulás, és a dunaszerdahelyi DAC Akadémia, valamint a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-szövetség. Az eseményt támogatta a a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség, Aquadrift, az Innopharma, a Schindler vállalat. Az sportesemény az EÚ társfinanszírozásával az Interreg Magyarország - Szlovákia Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának keretében valósul meg.