Előzetes

A LASK Linz-DAC mérkőzés előtt: tovább álmodni az álmunkat

Története során első alkalommal lép pályára a DAC immár a harmadik ellenfele ellen egyazon kupasorozatban ugyanabban az évben. Az Európa-liga 3. előselejtezőjének a LASK Linz-DAC összecsapása csütörtökön 20:30 órakor kezdődik.

Múlt csütörtökön értékes skalpot szerzett a DAC. Az Európa-liga 2. selejtezőkörében csapatunk képes volt kétszer is hátrányból visszajönni a cseh Jablonec ellen a MOL Arénában, és egy drámai találkozón 5:3-as sikert arattunk hosszabbítás után. Mivel az izlandi Hafnarfjördur elleni 1. előselejtezőn (2:0) is győztünk, egy történelmi sikert értünk el: a klubtörténet során először tudtunk egy kiírásban két ellenfelet is búcsúztatni valamelyik európai kupasorozatban.

A 3. selejtezőkör holnapi találkozóján az eddigi legerősebb ellenfél vár ránk, amely nem más, mint az osztrák Bundesliga tavalyi évadjának negyedik helyezettje, a LASK Linz. Az előző kiírásban komoly sikert értek el a fekete-fehérek, amikor is bejutottak az Európa-liga nyolcaddöntőjébe, ahol a Manchester United már túl nagy falatnak bizonyult. Az ellenfélről bővebben itt olvashatnak.

Dominik Thalhammer vezetőedző védencei a jelenlegi szezonban eddig csak három tétmérkőzést abszolváltak: kettőt a bajnokságban (a bécsi Austria elleni hazai 1:0-s győzelem, legutóbb 1:1-es döntetlen Innsbruckban), egyet pedig a kupában a negyedik ligás ASV Siegendor otthonában (3:0-s siker). Holnap tehát ez első európai megmérettetés vár rájuk.

A LASK elleni lesz a DAC 21. mérkőzése az európai kupasorozatokban, amelyek során a 11. országból a 12. ellenfelünkkel találkozunk. Pont Ausztria az első olyan ország, amelyből megvan a második ellenfelünk is.

1987/88, Kupagyőztesek Európa-kupája:
Előselejtező: DAC-AEL Limaszol 1:0 (idegenben) és 5:1 (otthon)
1. forduló: DAC-Young Boys Bern 2:1 (o) a 1:3 (i)
1988/89, UEFA-kupa:
1. forduló: DAC-Östers Växjö 0:2 (i) a 6:0 (o)
2. forduló: DAC-Bayern München 1:3 (i) a 0:2 (o)
1993/94, UEFA-kupa
1. forduló: DAC-Casino Salzburg 0:2 (i) a 0:2 (o)
2018/19, Európa-liga
1. előselejtező: DAC-Dinamo Tbiliszi 1:1 (o) a 2:1 (i)
2. előselejtező: DAC-Dinamo Minszk 1:3 (o) a 1:4 (i)
2019/20, Európa-liga:
1. előselejtező: DAC-Cracovia Krakkó 1:1 (o) a 2:2 hu. (i)
2. előselejtező: DAC-Atromitosz Athén 1:2 (o) a 2:3 (i)
2020/21, Európa-liga:
1. előselejtező: Hafnarfjördur-DAC 0:2
2. előselejtező: DAC-Jablonec 5:3 h.u.
3. előselejtező: LASK Linz-DAC ???

Az egész csapat és a stáb tegnap délelőtt esett át a kötelező koronavírus-tesztelésen, amely szerencsére ismét kizárólag negatív eredményeket hozott. Ma koraeste a holnapi párharc helyszínén, a Linzer Stadionban edzett a gárda. A gyakorlást megelőzően Bernd Storck vezetőedző és Kalmár Zsolt csapatkapitány részt vett a mérkőzés előtti hagyományos sajtótájékoztatón.

„Boldogok vagyunk, hogy sikerült bejutnunk a harmadik fordulóba, a játékosok az ezt megelőző két mérkőzésen nyújtott fantasztikus teljesítményükért teljesen megérdemelték. Szeretnénk tovább álmodni az álmunkat. Egy nagyon erős és tapasztalt ellenfél vár ránk, amely legutóbb képes volt a legjobb tizenhat közé jutni az Európa-ligában és az új bajnoki szezont is jól kezdte. Tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel, fiatal csapatunk van, amely a hazai és a nemzetközi színtéren is bizonyított. Ha képesek leszünk kihasználni az erősségeinket és folytatjuk az eddigi teljesítményt, akkor meglephetjük a párharc esélyesét. Itt mi csak nyerhetünk, de a saját célunkkal vágunk neki a meccsnek. Intenzíven készültünk az összecsapásra, a futballban minden megtörténhet” – jelentette ki a DAC mestere.

A hivatalos mérkőzés előtti edzésünk kezdési időpontjában beborult az ég Linz felett és intenzíven esni kezdett, amely miatt a sárga-kékek néhány percnyi késéssel futottak ki a kiválóan előkészített talajú pályára. Bízzunk benne, hogy az eső nekünk hoz majd szerencsét.

Eddigi mérleg az európai kupasorozatokban (Európa-liga, illetve annak elődjei – KEK/UEFA-kupa):
DAC: 20 7-3-10, 34:36-os gólarány
LASK Linz: 42 17-5-20, 49:67-es gólarány

Francia játékvezetők

Az UEFA francia játékvezetőket nevezett a holnapi összecsapásra. A főbíró a 34 éves Jérôme Brisard (szül. 1986. március 24-én), akinek a holnapi lesz az ötödik európai kupameccse. A vonalakon Benjamin Pages és Guillaume Debart segítik majd a munkáját, míg a tartalék játékvezető szerepét honfitársuk, Mikaël Lesage tölti be. Az UEFA ellenőre a szlovén Dane Jošt lesz.

Az Európa-liga 3. előselejtezőjének LASK Linz - DAC 1904 összecsapása holnap 20:30 órakor kezdődik. Az RTVS második csatornája élőben közvetíti a mérkőzést.

Az Európa-liga 2020/21-es kiírásának az összes előselejtezőjén egy zártkapus mérkőzésen dől el a továbbjutás. A pályaválasztóról a sorsolás dönt. Döntetlen esetén 2x15 perces hosszabbítás, majd esetlegesen tizenegyespárbaj következik. A holnapi összecsapás nyertese a Sporting Lisszabon-Aberdeen találkozó továbbjutójának az otthonában lép majd pályára a play-off körben. 

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Videó
Fotók

Fotók: Linz - DAC (7:0)

csütörtök 24.9.