Előzetes

A Liptószentmiklós - DAC 1904 mérkőzés előtt: A válogatott szünet után a Tátra alá utazunk

A Liptószentmiklós - DAC 1904 mérkőzés előtt: A válogatott szünet után a Tátra alá utazunk

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 30.9.2022, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Háromhétnyi szünet után ismét visszatérünk a bajnoki forgatagba, méghozzá a Tátra alatt a sereghajtó otthonában. A Liptószentmiklós-DAC összecsapás szombaton 18:00 órakor kezdődik Poprádon.

Három hét után

A sárga-kékek szeptember 10-én léptek pályára legutóbb bajnoki találkozón, amikor is 1:1-es döntetlent értünk el Szakolcán. Ezt a harmadik ligás Kálnó otthonában abszolvált kupameccs követte, amely az utolsó több mint negyven év legnagyobb arányú DAC-győzelmét (10:1) hozta tétmérkőzésen. A válogatott szünet előtt még egy bajnoki összecsapáson pályára kellett volna lépnünk, ám a MOL Aréna gyepszőnyegének cseréje miatt a Rózsahegy elleni összecsapásunkat novemberre halasztották.

A csapatnak így két és fél hetes szünet állt a rendelkezésére, amely során kilenc játékosunk utazott el a nemzeti együtteseihez. A válogatott összetartásokról Nikola Krstović és Dominik Veselovský is idő előtt tért vissza sérülés miatt, míg Ion Nicolaescu éppa nemzetközi meccsek miatti pauza alatt igazolt Izraelbe.

A keret többi tagja hazai környezetben gyakorolt és múlt pénteken egy felkészülési mérkőzést is abszolvált a Győr ellen. A 3:3-as döntetlen alkalmával elsősorban a friss bajnoki százados, Kalmár Zsolt villogott, aki kétszer is eredményes volt és egy gólpasszt is adott a meccs első találatát jegyző Szánthónak.

„Lényegében mindössze két és fél napja vannak velünk a válogatottaktól visszatérők. Másrészt, jó hangulatban és energiával telve érkeztek Dunaszerdahelyre. Bízom benne, hogy ezt képesek leszünk az előnyünkre fordítani azzal a munkával együtt, amelyet a rendelkezésre álló srácokkal végeztünk el a válogatott szünet alatt. Eltökéltséget érzek rajtuk, a játékosok tisztában vannak a találkozó fontosságával. Egy olyan bajnoki összecsapás előtt állunk, amelyen nemcsak a minőségünket kell megmutatnunk, de az idegenbeli győzelmet is be kell gyűjtenünk. Ez egy nagy motiváció számunkra, bízom benne, hogy sikerrel járunk” – mondta Adrian Guľa vezetőedző, aki holnap bizonyosan nem számíthat a Davis, Balić páros játékára, míg Kružliak, Risvanis és Moumou pályára lépése kérdéses. „A tegnapi edzésen Brahim egy ütközés során megsérült, így meglátjuk, mi lesz a helyzet vele. Másrészt pozitívum, hogy a hosszabb ideje sérült srácok már a csapattal edzettek és lehetséges, hogy a mérkőzésen is bevetjük őket.” A küldöttség már ma délután elindult a Tátra irányába, ezt megelőzően azonban még edzettek egyet a MOL Akadémián.

Az egyetlen nyeretlen

A Liptószentmiklós a második szezonját tölti a Fortuna Ligában. Tavaly abszolút újoncként a nyolcadik helyen végeztek és a szép helyezésüket az EKL-szereplésért megrendezett play-offban való részvételükkel koronázták meg, méghozzá pont a DAC ellen pályára lépve. A nyáron távozott Marek Petruš vezetőedző, aki hazatért Sároseperjesre. Őt Jozef Kostelník váltotta a kispadon, aki azt megelőzően öt évig a Szakolcát irányította. A múltban Sároseperjesen asszisztensként, míg Szenicén vezetőedzőként gyűjtött élvonalbeli tapasztalatot.

A piros-fehérek az alapszakasz első felét követően a tabella utolsó helyén állnak, és egyedüli csapatként még nem sikerült győzelmet begyűjteniük. Négy döntetlenjüknek köszönhetően ugyanennyi pont áll a nevük mellett. Ebből hármat a poprádi stadionban értek el, ahol a hazai találkozóiak rendezik (Nagymihály, Rózsahegy, Szakolca), egyet pedig idegenben (Aranyosmarót).

A válogatott szünet alatt egy felkészülési találkozót vívtak a Sároseperjes ellen, amely 1:1-es döntetlennel ért véget. Ezt az időszakot a klubvezetés is kihasználta, és az igazgatótanács gyűlésen értékelték ki a szezon eddigi menetét. Kostelník vezetőedző ultimátumot kapott, bár a menedzsment azt is elismerte, hogy az eredményességre több játékos sérülése, a keretben és az edzői poszton végbemenő változások is kihatással voltak. Tegyük hozzá, hogy a csapat egy kellemetlen autóbuszbalesetet is átélt, amikor augusztusban hazafele tartottak a Trencsénben lejátszott idegenbeli találkozójukról.

A két csapat eddigi egymás elleni mérkőzései az élvonalban:
2021.8.1. – DAC-Tatran 3:1, gólszerzők: Schäfer, Taiwo, Sharani – Andrić, 3446 néző
2021.10.30. – Tatran-DAC 1:0, gólszerző: Voško, 550 néző
2022.5.24. – DAC-Tatran 4:2, gólszerzők: Nebyla, Ciganiks, Andzouana, Krstović – Káčerík, Flak, 4338 néző
2022.7.17. – DAC-Tatran 2:1, gólszerzők: Krstović, Kružliak – Káčerík, 4630 néző

Történelem

Holnap 5. alkalommal találkozik a két csapat az élvonalban. Az eddigi négy mérkőzésből hármat is hazai pályán abszolváltunk, beleértve az EKL-ért zajló play-off májusi elődöntőjét is, és mindhármat meg is nyertük. Idegenben eddig csak egy alkalommal csaptunk össze: tavaly október végén Poprádon az ellenfél örülhetett.

A felsőliptói gárdával a második ligában is összecsaptunk, méghozzá a 2012/13-as szezonban, amikor szintén az „Én házam, én váram” elve érvényesült. A DAC odahaza 3:0-ra győzött, a Tatran pedig 1:0-ra és 2:1-re. Bízzunk benne, hogy holnap megszakítjuk ezt a hagyományt.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Liptószentmiklós ellen:
2 - Krstović
1 - Schäfer, Taiwo, Sharani,Nebyla, Ciganiks, Andzouana, Kružliak
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Táblázat - Fortuna Liga 2022/23:
Teljes:
4. DAC 10 4-4-2 14:9, 16 pont
12. Liptovský Mikuláš 11 0-4-7 10:23, 4 pont
Hazai pálya:
3. DAC 5 4-0-1 10:3, 12 pont
12. Liptovský Mikuláš 6 0-3-3 5:13, 3 pont
Idegenben:
7. DAC 5 0-4-1 4:6, 4 pont
11. Liptovský Mikuláš 5 0-1-4 5:10, 1 pont

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 28. idény, 854 mérkőzés: 307-213-334, gólarány 1050:1188
Liptovský Mikuláš: 2. idény, 44 mérkőzés: 11-11-22, gólarány 54:84

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 4 3-0-1, gólarány 9:5
Az ellenfél otthonában: 1 0-0-1, 0:1

A Fortuna Liga 12. fordulójának műsora:
Péntek, 2022. szeptember 30., 17:30 ó: Ružomberok-Skalica
Szombat, 2022. október 1., 18:00 ó: Žilina-Trenčín, Liptovský Mikuláš-DAC, Banská Bystrica-Michalovce Vasárnap, 2022. október 2., 17:30 ó: Slovan-Podbrezová, 18:00 ó: Zlaté Moravce-Trnava

A Liptószentmiklós-DAC bajnoki mérkőzés holnap 18:00-kor kezdődik, játékvezetők Dohál - Straka, Čajka.

Mint minden tétmeccsről, holnap Poprádról is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!

article_bannerarticle_banner