Elzetes

A Partizan-DAC mrkzs eltt: elszntan a favorit ellen

A Partizan-DAC mrkzs eltt: elszntan a favorit ellen

A-CSAPAT
|
Elzetes
| cs 22.7.2021, Nagy Krisztin, foto: Lelkes Ern
article_bannerarticle_banner

A hetedik eurpai kupakalandunkat ma este a szerb lvonal ezstrmesnek otthonban kezdjk. Az Eurpa Konferencia Liga 2. elselejtezjnek Partizan-DAC prharcnak els felvonsa cstrtkn 21:00 rakor kezddik.

A DAC trtnete sorn hetedszer s sorozatban negyedik alkalommal mutathatja meg magt az eurpai kupaporondon. A mr nem ltez Kupagyztesek Eurpa-kupjban (1987/88) s az UEFA-kupban (1988/89 s 1993/94) val rszvtelnk utn az elz hrom szezonban az Eurpa-ligban szerepeltnk. Az utols reformot kveten az j, 2021/22-es idnytl mr hrom klubsorozat zajlik az reg kontinensen: a Bajnokok Ligja, az Eurpa-liga s az j Eurpa Konferencia Liga (EKL).

Szlovkia az UEFA klubcsapatok ranglistjn elfoglalt helyezsnek ksznheten amely az elmlt t v eredmnyeit sszegzi a srga-kkek a Nagyszombattal s a Zsolnval karltve az EKL-ben szerepelnek. Az emltett rivlisoktl eltren, a DAC a bajnoksg ezstrmeseknt csak a 2. elselejtezben csatlakozik a kzdelmekhez. A csoportkrbe val esetleges bejutshoz hrom ellenfelet is bcsztatnunk kell (2. s 3. elselejtez, play-off).

A 2. selejtezkr jlius 16-i sorsolsa a lehetsges ellenfelek kzl a legmagasabban rtkeltet sodorta az utunkba: a 27-szeres szerb bajnok risklubbal, az FK Partizan Belgrddal mrkznk. A tavalyi idnytl eltren ismt kt meccsen dl el a tovbbjuts sorsa, a visszavgt jv cstrtkn rendezik a MOL Arnban.

A Partizan stadionjban megrendezend mai mrkzs, ahova a szerb megszortsok miatt nagyjbl 13 000 nz ltogathat ki, a 22. lesz a DAC eurpai kupatrtnelmben. A fekete-fehrek a tizenharmadik eurpai ellenfelnk, mghozz a tizenkettedik orszgbl.

Kvetkezzen egy kis trtnelmi kitekint, hiszen pp mra esik a hres nndorfehrvri diadal 565. vfordulja: 1456. jlius 22-n a helyi vr melletti csatban a keresztnyek (magyarok s szerbek) legyztk a trkket. A keresztnyek Szilgyi Mihly vezetsvel addig hsiesen vdtk Nndorfehrvr (a mai Belgrd) vrt II. Mehmed trk szultn a nagy tlerben lev ostroml seregvel szemben. A vdkhz tzezer katonjval csatlakozott Hunyadi Jnos s Kapisztrn Jnos 3035 ezer keresztese is, ami a diadal kulcsa volt. Ennek emlkt egybknt a belgrdi vrban egy ktbla (is) rzi. Remljk, szmunkra is j men lesz a mai dtum.

Az eddigi mrleg az eurpai kupkban (Bajnokok Ligja, Eurpa-liga, illetve annak eldei KEK/UEFA-kupa):

DAC: 21 7-3-11, 34:43-as glarny
Partizan: 272 106-51-105, 404:372-es glarny

A fenti mrlegbl is lthat, hogy a Partizan gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetkzi szntren. A tavalyi bajnoki szezont a msodik helyen zrta, az jat pedig egy sima, 4:0-s sikerrel kezdte a Proleter Novi Sad otthonban. A szerb fvros klubjrl szl tovbbi informcikat itt olvashatnak.

Vezetedznk, Nmeth Antal klnbz forrsokbl gyjttt informcit a 47 ves mester, Aleksandar Stanojevivdenceirl. A Partizan egy komoly minsget kpvisel egyttes, amelynek tbb mrkzst is lttuk a felkszls sorn, s az els bajnoki fordulban is megtekintettk ket. Technikailag, taktikailag s ernltileg is remekl felksztett futballistkkal rendelkezik az ellenfl. Viszont a tovbbjuts a clunk. Fiatal s nagyon tehetsges csapatunk van, megprblunk egy minl jobb meccset abszolvlni s hatstalantani az ellenfl erssgeit. Bzom benne, hogy a prharc utn mi lesznk a boldogabbak jelentette ki a tegnapi hivatalos mrkzs eltti sajttjkoztatn a DAC vezetedzje. 

Dn jtkvezetk

Az UEFA dn jtkvezetket nevezett a mrkzsre. A 39 ves Jens Maae fjja a spot, akinek a cstrtki lesz a 13. mrkzse az eurpai kupasorozatokban. A vonalakon honfitrsai, Daniel R. Nørgaard s Jakob Lodal Lynge Mastrup segtik a munkjt, mg a negyedik jtkvezet Mikkel Redder lesz. Az UEFA ellenri pozcijt ezttal a kazah Kuanysh Kanapjanov tlti be.

Az Eurpa Konferencia Liga FK Partizan Belgrd DAC 1904 2. elselejtez prharcnak els mrkzse ma 21:00 rakor kezddik. A tallkozt az RTVS msodik csatornja lben kzvetti.