Hr

Bemutatjuk ellenfelnket az Eurpa Konferencia-ligban: Partizan Belgrd

Bemutatjuk ellenfelnket az Eurpa Konferencia-ligban: Partizan Belgrd

Hr
| cs 17.6.2021, Milan Vrbe, Krisztin Nagy (text), TASR (foto)

A szerb elitklub s a Balkn-flsziget egyik topcsapata, a belgrdi Partizan lesz a DAC tizenharmadik eurpai kupaellenfele. Az jonnan indul Eurpa Konferencia-liga prharcnak els mrkzst jlius 22-n jtsszuk ellenfelnk otthonban, s az elz szezontl eltren ezttal ismt kt meccsen dl el a tovbbjuts sorsa. A nzszmrl a szervez orszgban rvnyes elrsok dntenek.

article_bannerarticle_banner

Hova utazunk:
A tbb mint egymilli lakos Belgrd Szerbia f-, a legnagyobb s legnpesebb vrosa. Annak idejn ez volt Jugoszlvia fvrosa is. Mr idszmtsunk eltt laktk a vrost, amely a 20. szzad vgn lte t trtnelme egyik legkemnyebb idszakt, amikor is a NATO hadserege bombzst kellett elviselnie. A vrost a Duna s a Szva is kett szeli, az odaltogats alkalmval pedig nem szabad megfeledkeznnk a csevapcsicsrl, a burekrl s a jl ismert pljeskavicrl.

Alapinformcik az ellenflrl:
Nv: Partizan Belgrd
Az UEFA-rangsorban elfoglalt helyezs: 90.
UEFA-klubegytthat: 18.000
Alapts ve: 1945
A klub sznei: fekete s fehr
Becenv: fekete-fehrek, gzmozdony
Stadion: Partizan (befogadkpessg: 32 710 nz)
Vros: Belgrd (majdnem 1 200 000 lakos)

A klub legnagyobb sikerei: a Bajnokcsapatok Eurpa-kupa (a BL eldje) 1x dntse (1966); a Kzp-eurpai Kupa (Mitropa-kupa)1x gyztese (1978), 27x nemzeti kupagyztes (A Szerb Npkztrsasg Ligja, Jugoszlv Liga, Jugoszlv/Szerb s Montenegri Liga, Szerb Liga); a nemzeti kupa 16x gyztese (Jugoszlv Kupa, Jugoszlv/Szerb s Montenegri Kupa, Szerb Kupa), a Jugoszlv Szuperkupa 1x gyztese (1989).

A mlttl…
A belgrdi csapat a partiznokrl kapta a nevt, s a hadsereg is alaptotta a klubot. A trtnete sorn eddig kizrlag az lvonalban szerepelt a mindssze 1945-ben alaptott klub, ennek ellenre legnagyobb rivlisval, a CZ Belgrddal az orszg legsikeresebb egyttesei kz tartozik, amelyek Eurpban is nevet szereztek maguknak. 1966-ban els kelet-eurpai s balkni csapatknt bejutott az Bajnokcsapatok Eurpa-kupjnak (a mai Bajnokok Ligja) dntjbe, ahol alulmaradt a Real Madriddal szemben.

…a jelenig
Legjabban a 18 glos Asannal a soraiban, kivl tmadjtkkal s remekl vdelemmel a tabella 2. helyn vgeztek, 13 pontos htrnnyal az egyeduralkod CZ Belgrd mgtt, m risi elnnyel a tbbi csapat eltt. A legutbbi szezonokban a tblzat 2., 2., 3., s 2. helyn vgeztek. Bajnoki cmet legutbb a 2016/17-es idnyben nnepelhettek.

Eurpai kupaszerepls
Az eurpai kupasorozatok csoportkreinek rendszeres szereplje tavaly hozznk hasonlan az Eurpa-liga 3. elselejtezjben vrzett el, amikor is a belga Charleroi bcsztatta. A Partizan az El 2017/18-as kirsban bejutott a legjobb 32 kz, a Bajnokok Ligjnak 2010/11-es szezonjban pedig a csoportkrig menetelt. Az Eurpa-liga csoportkrben legutbb 2019 szn szerepelt.

Az j szezonra val felkszls
Ellenfelnk hozznk hasonlan jnius 14-n, htfn kezdte meg az j idnyre val felkszlst. A Partizan rgtn az els sszecsapson ki akarja majd hasznlni a hazai plya elnyt, ahol az elz vadban szinte verhetetlen volt a belgrdi alakulat (a bajnoksgban 18-1-0-s mrleg).

Vilghr szurkolk
A csapatnak Szerbin kvl is sok szimpatiznsa van. A Crvena Zvezda s a Partizan is a rendkvl szenvedlyes, odaad, m veszlyes szurkoltborrl is ismert. A szurkolk lehetsges visszatrse alkalmval egszen biztosan pokoli hangulat fogad majd minket Belgrdban.

Jtkoskeret
A szerb topcsapat jtkoskerett tbb vlogatott (Nath, Holender, Vujai, tuli, Lazar Pavlovi, Jovi, eki, Sanianin) alkotja, de egykori jtkosunk, a MOL Arna trtnetnek els glszerzje, Marko ivkovi, vagy a Nyitrrl s a Slovanbl ismert Seydouba Soumah is a klub alkalmazsban ll. A tartalkegyttesben megtallhatjuk Duan Lalatovi nevt, akik 2020-ban tlttt el egy rvid idt Dunaszerdahelyen.

Tavaly szeptembertl a 47 ves szerb vezetedz, Aleksandar Stanojevi irnytja a csapatot, aki a szkesfehrvri Videotonban fejezte be aktv jtkos-plyafutst. Edzknt Knban is dolgozott, rvid ideig a Maccabi Haifa vagy a PAOK Szaloniki szakmai munkjt is irnytotta. A mltban asszisztensknt (2007) s vezetedzknt (2010-2012) is megfordult mr a klubnl.

A Partizan Eurpa egyik legjobb utnptls-akadmijval rendelkezik. Ellenfelnk jtkoskeretnek sszrtke a transfermarkt szerint 36,15 milli eur, mg egyttesnket 11,63 milli eurra takslja a honlap.