Mérkőzés

BESZÁMOLÓ: Atromitosz - DAC 3:2 (2:0)

Emelt fővel távozunk az Európa-ligából. Még 2:0-s hazai vezetés után is vissza tudtunk jönni a meccsbe, és megcsillant előttünk a továbbjutás reménye, de a végén az athéniak ünnepelhettek, és 5:3-as összesítéssel ők mennek tovább.

„Nem kirándulni, hanem győzni jöttünk Athénba” – nyilatkozta a mérkőzés előtt egy nappal a sajtónak kapusunk, Martin Jedlička. De azt is tudta, hogy a győzelem önamágban még nem elég, legalább kétgólos siker kell a biztos továbbjutáshoz. A csapatot pokoli hőség fogadta a görög fővárosban, a hőségérzet a meccs időpontjában is meghaladta a 40 °C fokot. Peter Hyballa viszont pontosan tudta, mire kell felkészíteni a csapatát. A MOL Arénában pályára küldött kezdőhöz képest két cserét hajtott végre a mester: Davis helyett Blackman, Divković helyett pedig Taiwo lépett pályára a kezdő sípszótól kezdve.

Mi kezdtük aktívabban – Kalmár fejese a 19. percben be is akadhatott volna, ha pontosabban céloz –, de mintha csak ugyanabból a kottából játszották volna a meccset, mint egy héttel korábban: hiába voltak jobbak a statisztikai mutatóink, a gólokat mégsem mi lőttük. Az első húsz percben komoly helyzetet nem dolgozott ki egyik csapat sem, de a 22. percben Katranis révén megszerezte a vezetést az Atromitosz – 1:0. Védősorunkat rendesen beültette a hintába, Jedlička pedig már tehetetlen volt. A gól a hellének első egészséges támadásából született, és úgy gondolták, ha egyet rúgtak, miért ne rúgják be rögtön a másodikat is. A 28. percben Oravec buktatta a tizenhatosban Manoussost, a svéd bíró pedig elég közel állt az esethez, és habozás nélkül a mészpontra mutatott. A büntetőt maga a sértett végezte el, és Manoussos nem tette meg nekünk azt a szívességet, hogy hibázzon – 2:0.

Ezzel eldőlt, hogy hosszabbítás már biztos nem lesz, valamint, hogy három gólt kellene, berámolni, bekotorni, bepöckölni Megyeri kapujába. Mindegy, hogy hogyan, de hármat. Ja, és egyet sem kapni közben. Az első találatra Ramireznek lett volna nagy sansza, de Kalmár remek passza után lövés helyett a cselt választotta – rossz döntés volt. A másik oldalon Manoussos igencsak elemében érezte magát, újabb próbálkozása viszont nem találta el a kaput. Vellios egy ollózós megmozdulás során pedig a labdát, így aztán maradt a hazai előny.

Hyballának reagálnia kellett a kétgólos hátrányra, ezért Čmelík helyett Vida Kristophert küldte fel a második félidőre. Ellenfelünknek sehová sem kellett sietnie. Ronan szabadrúgásból próbálkozott, Koštrna lövésre vállalkozott, de egyik jelenet után sem rezdült a háló. Nem úgy Ramirez, aki viszont az 54. percben szépített – 2:1. Azonnal visszajött a remény, hát még akkor, amikor pár másodperccel a középkezdés után Vida Kristopher azonnal kiegyenlíthetett volna! A vendégszektorból is azonnal jött a „Hajrá, DAC!” – buzdítás a mintegy 100 vendégdrukkertől.

A 67. percben növelhették volna előnyüket a hazaiak, de Blackman az utolsó pillanatban még tisztázni tudott. Két perccel ezután Taiwo válhatott volna sztárrá, de a csereként beálló Veselovský beadásáról milliméterekkel maradt le. Nagyon szép akció előzte meg a helyzetet, melyből Kalmár és Vida Kristopher is kivette a részét. Ami nem ment helyzetből, az viszont összejött büntetőből. Khila rúgta fel Blackmant a 72. percben, a szabálytalanságért járó büntetőt pedig Kalmár vágta be Megyeri kapujába – 2:2.

Kétgólos hátrányból jöttünk vissza a meccsbe! De mindössze öt percig bizakodhattunk, mert egy rögzített szituáció után Risvanis ismét vezetéshez juttatta az Atromitoszt – 3:2. Mi pedig újfent ott voltunk, ahol a legelején: újabb két gólt kellett volna szereznünk, de már alig volt hátra negyed óránk, hogy megdögönyözzük a görögöket. Pedig meg is volt az esélyünk, és megcsillant előttünk a remény, de Kalmár kapu közeli kísérletét a gólvonalról vágták ki, Vida Máté kapuba tartó labdáját pedig bravúrral hárította Megyeri Balázs. A ráadás perceiben Jedlička mutatott be hasonlót Manoussos próbálkozásánál, Kalmár pedig még a kapufát is eltalálta, de a háló ugyancsak nem rezzent. Megpróbáltuk, az esélyünk is megvolt rá, de nem sikerült.

Görög öröm, sárga-kék bánat – rúgtunk két gólt, de sajnos kaptunk is hármat, ez pedig nem tette lehetővé, hogy bejussunk a selejtező harmadik fordulójába. Zeusz és Apollón is a hazaiakat segítette, s hiába jöttünk fel egy gólra a továbbjutás kiharcolásához, az Akropolisz fényei az Atromitosz sikerét hirdetik. A fővárosi gárdára jövő héten a Legia Varsó vár, nekünk pedig marad a bajnokság és az augusztusban megkezdődő hazai kupaküzdelmet. Nincs miért csüggednünk, nem vallottunk szégyent, jövőre pedig remélhetőleg tovább folytatjuk a menetelést.

Edzői értékelés:

Peter Hyballa (DAC): „Gratulálok az Atromitosznak a továbbjutáshoz. Az értékelés nagyon egyszerű, az első 10-15 percben jók voltunk, aztán könnyű gólt kaptunk: egy görög játékos azt csinált négy emberünkkel, amit csak akart. Utána jött a tizenegyes, ami ugyan vitathatónak tűnt, de berúgták, és 2:0-val vonultunk az öltözőbe. A második félidő már nagyon tetszett, és büszke vagyok a fiúkra. 2:2-nél visszajött a remény, újra megvolt az esély a továbbjutásra. Remek volt a hazaiak kontrajátéka, erre készültünk is, viszont egyértelműen mi játszottunk szebben. Az első meccsen dőlt el a párharc. Négy meccs alatt nyolc gólt kaptunk, ami túl sok a harmadik körbe jutáshoz.”

Yannisz Anasztasziou (Atromitosz): ”Nem voltam elégedett mindennel, amit ma bemutattunk, de a legfontosabb, hogy továbbjutottunk. Az első félidőben több jó helyzetünk is volt, hogy megszerezzük a harmadik gólt, de nem éltünk a lehetőségekkel. Ezekben a pillanatokban hiányzott a megfelelő koncentráció, amin javítanunk kell. Mondtam a játékosoknak az öltözőben, hogy mindig a lefújás pillanatáig kell összpontosítani. Az ellenfél mindkét meccsen veszélyes volt és erős. Öt gól esett, és a nézők remek futballt láthattak.”

ATROMITOSZ FC - FC DAC 1904 3:2 (2:0)
Európa-liga, 2. selejtezőkör, visszavágó, Atromitos FC Stadium, 2019.08.01., 19:00
Játékvezetők: Mohammed Al-Hakim (SWE) - Mehmet Culum (SWE), Fredrik Klyver (SWE)
Nézőszám: 2450
Góllövők: 22. Katranis, 28. Manoussos (11m), 77. Risvanis ill. 54. Ramirez, 72. Kalmár (11m)
Sárga lap: 44. Manoussos, 71. Katranis, ill. 59. Koštrna, 76. Kružilak, 84. Taiwo
DAC: Jedlička - Blackman (77. Blackman), Oravec (62. Veselovský), Kružliak, Koštrna - Vida Máté - Ronan, Kalmár - Taiwo, Ramirez, Čmelík (46. Vida K.)
Atromitosz: Megyeri - Kivrakidis, Risvanis, Goutas, Katranis - Madson, Charisis - Manoussos, Umbides (87. Natsos), Nsikulu (70. Farley) - Vellios (60. Khila)

A mérkőzés statisztikája:
Labdatartás: 45% - 55%
Lövések: kapura: 7:6, mellé: 10:4
Szöglet: 4:8
Les: 3:2

Kapcsolódó hírek

Mérkőzés
Interjú
Hír
Szurkolók
Szurkolók