Hr

Bemutatjuk ellenfelnket az EKL 3. selejtezkrben: FCSB

Bemutatjuk ellenfelnket az EKL 3. selejtezkrben: FCSB

Hr
| szo 30.7.2022, Milan Vrbe, Krisztin Nagy (text),fcsb.ro (foto)

A Cliftonville s a Vkingur kiejtse utn a romn FCSB a 16. eurpai kupaellenfelnk. Az orszg legsikeresebb klubja 1986-ban megnyerte az akkori Bajnokok Ligjt, m a hres Steaua Bukarest utni utdlsi jogok eddig krdjelesek. A prharc els felvonst mr augusztus 3-n, szerdn 20:30 rtl rendezik a MOL Arnban.

article_bannerarticle_banner

Hova utazunk?
Bukarest Romnia fvrosa. Az Eurpai Uniban tallhat, teht ltogatskor nincs szksg tlevlre. Eurpa egyik leggyorsabban fejld vrosa az elegns ptszetvel tnik ki, amelynek a legkiemelkedbb pldja a vilg egyik legnagyobb pletnek szmt parlament. A fvrost a kelet Prizsnak is nevezik.

Alapinformcik az ellenflrl:
Nv: FCSB
Alapts ve: 1947
A klub sznei: piros s kk
Stadion: Arena Național befogadkpessg: 55 600 nz
Vros: Bukarest (csaknem 1 900 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 26x romn bajnok (orszgos rekord); 24x romn kupagyztes (orszgos rekord); 6x Romn Szuperkupa-gyztes (orszgos rekord); 2x Romn Ligakupa-gyztes; a Bajnokcsapatok Eurpa-kupjnak (a Bajnokok Ligja eldje) 1x gyztese; 1x Eurpai Szuperkupa-gyztes
A klub UEFA-egytthatja: 17.500 (92. hely)

A Steaua Bukarest utdja?
Az FCSB 2017 ta viseli ezt a nevet. Azonban a hres eldje, az orszg egyrtelmen legsikeresebb klubja, a Steaua Bukarest mltjt is szeretn magnak tudni. Az eredetileg katonaklubknt alaptott Steaua konfliktusba kerlt az FCSB tulajdonosval, Gigi Becalival. Ezzel az sszezrdlssel kapcsolatban rendeztek egy szavazst a Sport.ro oldalon. Ezen 120 000 szurkol vett rszt, akik orszgosan 95 szzalkos eredmnnyel vlasztottk meg az FCSB-t a Steaua jogutdjnak.

Az UEFA-kupa dntje vagy a 2020-as Eb
Legkzelebbi ellenfelnk a 2011-ben plt, 55 600 frhelyes nemzeti stadionban jtssza a hazai mrkzseit, amely egy vvel ksbb mr az UEFA-kupa dntjnek a helyszne volt s a tavaly rendezett 2020-as Eurpa-bajnoksgbl is rendeztek itt ngy tallkozt.

Az 1986-os Bajnokok Ligja gyztese
Az FCSB tbb tucatnyi kupval bszklkedhet hazai porondon, de a nemzetkzi szntren is elrt egy kimagasl sikert. 1986-ban Jenei Imre vezetsvel megnyerte a jelenlegi Bajnokok Ligja eldjt, a Bajnokok Eurpa-kupjt. k voltak az els kelet-eurpai klub a gyztesek a listjn, utnuk s mr csak a belgrdi Crvena Zvezda tudott felrni Eurpa tetejre. Ami a hazai porondot illeti, utoljra 2015-ben szerzett romn bajnoki cmet, a Romn Kupt pedig a 2019/20-as idnyben hdtotta el legutbb. Az aktulis idny mr a 64. szmukra az eurpai kupkban.

Egy pontnyira a bajnoki cmtl
Romnia legnpszerbb klubja immr ht ve nem szerzett bajnoki cmet, m tovbbra is az orszg legszkebb elitjbe tartozik. A legutbbi szezonban csak egyetlen ponton mlott a bajnoki elssgk, amikor is a feszlt versenyfutsban a CFR Kolozsvr elzte meg ket. Tavaly nyron az Eurpa Konferencia Ligban sem alaktottak nagyot, hiszen rgtn a 2. selejtezkrben a kazah Sahtyor Karaganda bcsztatta ket.

Keddi edzcsere
Az FCSB a 2022/23-as idnyt sem kezdte jl. A grz Szaburtalo Tbiliszi otthonban rgtn az els meccset elvesztette 0:1-re, a romn bajnoksgot pedig az jonc Universitatea Kolozsvr elleni 1:1-es hazai dntetlennel s a bukaresti Rapidtl elszenvedett 0:2-es kudarccal indtotta. gy kedden Nicolae Dica szemlyben j edz rkezett a csapat lre, aki Anton Petret vltotta. Az j trnerrel a fedlzeten csak a 87. percben szerzett tallat hozta meg a 3. selejtezkrbe val bejutst.

Tz vlogatott jtkos
A neves klubnl zajl turbulens idszak sok krdjelet vet fel a prharc eltt, m az biztos, hogy ellenfelnk jtkoskerett fknt romn futballistk s tz vlogatott alkotja, a csapatkapitny s a legjobb gllv Florin Tanase tvozsrl pedig egyre hangosabban beszlnek. Az FCSB nemrg egykori jtkosunk, Pavol afranko irnt rdekldtt. Ellenfelnk jtkoskeretnek az rtke a transfermarkt szerint 33,6 milli , mg egyttesnk et 11,73 milli eurra takslja a mrtkad honlap.