Hír

Bemutatjuk ellenfelünket az EKL 3. selejtezőkörében: FCSB

Bemutatjuk ellenfelünket az EKL 3. selejtezőkörében: FCSB

A-CSAPAT
|
Hír
| szo 30.7.2022, Milan Vrábeľ, Krisztián Nagy (text),fcsb.ro (foto)
article_banner
article_banner
article_banner

A Cliftonville és a Víkingur kiejtése után a román FCSB a 16. európai kupaellenfelünk. Az ország legsikeresebb klubja 1986-ban megnyerte az akkori Bajnokok Ligáját, ám a híres Steaua Bukarest utáni utódlási jogok eddig kérdőjelesek. A párharc első felvonását már augusztus 3-án, szerdán 20:30 órától rendezik a MOL Arénában.

Hova utazunk?
Bukarest Románia fővárosa. Az Európai Unióban található, tehát látogatáskor nincs szükség útlevélre. Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa az elegáns építészetével tűnik ki, amelynek a legkiemelkedőbb példája a világ egyik legnagyobb épületének számító parlament. A fővárost a „kelet Párizsának” is nevezik.

Alapinformációk az ellenfélről:
Név: FCSB
Alapítás éve: 1947
A klub színei: piros és kék
Stadion: Arena Națională – befogadóképesség: 55 600 néző
Város: Bukarest (csaknem 1 900 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 26x román bajnok (országos rekord); 24x román kupagyőztes (országos rekord); 6x Román Szuperkupa-győztes (országos rekord); 2x Román Ligakupa-győztes; a Bajnokcsapatok Európa-kupájának (a Bajnokok Ligája elődje) 1x győztese; 1x Európai Szuperkupa-győztes
A klub UEFA-együtthatója: 17.500 (92. hely)

A Steaua Bukarest utódja?
Az FCSB 2017 óta viseli ezt a nevet. Azonban a híres elődje, az ország egyértelműen legsikeresebb klubja, a Steaua Bukarest múltját is szeretné magáénak tudni. Az eredetileg katonaklubként alapított Steaua konfliktusba került az FCSB tulajdonosával, Gigi Becalival. Ezzel az összezördüléssel kapcsolatban rendeztek egy szavazást a Sport.ro oldalon. Ezen 120 000 szurkoló vett részt, akik országosan 95 százalékos eredménnyel választották meg az FCSB-t a Steaua jogutódjának.

Az UEFA-kupa döntője vagy a 2020-as Eb
Legközelebbi ellenfelünk a 2011-ben épült, 55 600 férőhelyes nemzeti stadionban játssza a hazai mérkőzéseit, amely egy évvel később már az UEFA-kupa döntőjének a helyszíne volt és a tavaly rendezett 2020-as Európa-bajnokságból is rendeztek itt négy találkozót.

Az 1986-os Bajnokok Ligája győztese
Az FCSB több tucatnyi kupával büszkélkedhet hazai porondon, de a nemzetközi színtéren is elért egy kimagasló sikert. 1986-ban Jenei Imre vezetésével megnyerte a jelenlegi Bajnokok Ligája elődjét, a Bajnokok Európa-kupáját. Ők voltak az első kelet-európai klub a győztesek a listáján, utánuk s már csak a belgrádi Crvena Zvezda tudott felérni Európa tetejére. Ami a hazai porondot illeti, utoljára 2015-ben szerzett román bajnoki címet, a Román Kupát pedig a 2019/20-as idényben hódította el legutóbb. Az aktuális idény már a 64. számukra az európai kupákban.

Egy pontnyira a bajnoki címtől
Románia legnépszerűbb klubja immár hét éve nem szerzett bajnoki címet, ám továbbra is az ország legszűkebb elitjébe tartozik. A legutóbbi szezonban csak egyetlen ponton múlott a bajnoki elsőségük, amikor is a feszült versenyfutásban a CFR Kolozsvár előzte meg őket. Tavaly nyáron az Európa Konferencia Ligában sem alakítottak nagyot, hiszen rögtön a 2. selejtezőkörben a kazah Sahtyor Karaganda búcsúztatta őket.

Keddi edzőcsere
Az FCSB a 2022/23-as idényt sem kezdte jól. A grúz Szaburtalo Tbiliszi otthonában rögtön az első meccset elveszítette 0:1-re, a román bajnokságot pedig az újonc Universitatea Kolozsvár elleni 1:1-es hazai döntetlennel és a bukaresti Rapidtól elszenvedett 0:2-es kudarccal indította. Így kedden Nicolae Dica személyében új edző érkezett a csapat élére, aki Anton Petreát váltotta. Az új trénerrel a fedélzeten csak a 87. percben szerzett találat hozta meg a 3. selejtezőkörbe való bejutást.

Tíz válogatott játékos
A neves klubnál zajló turbulens időszak sok kérdőjelet vet fel a párharc előtt, ám az biztos, hogy ellenfelünk játékoskeretét főként román futballisták és tíz válogatott alkotja, a csapatkapitány és a legjobb góllövő Florin Tanase távozásáról pedig egyre hangosabban beszélnek. Az FCSB nemrég egykori játékosunk, Pavol Šafranko iránt érdeklődött. Ellenfelünk játékoskeretének az értéke a transfermarkt szerint 33,6 millió €, míg együttesünk et 11,73 millió euróra taksálja a mértékadó honlap.