Mérkőzés

Beszámoló: DAC 1904 - Slovan 3:1 (2:0)

Beszámoló: DAC 1904 - Slovan 3:1 (2:0)

A-CSAPAT
|
Mérkőzés
| va 17.9.2023, Kiss Balázs

Csodás este a MOL Arénában! A Slovan legyőzésével visszataláltunk a győzelem útjára. Gouré egy góllal és két gólpasszal mutatkozott be, így azonnal belopta magát a fantasztikus kulisszát teremtő publikum szívébe.

A válogatott mérkőzések miatti szünet után a címvédő Slovan elleni hazai rangadóval folytatódott számunkra a Niké Liga. A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése egészen emlékezetesre sikeredett, még akkor is, ha végül az égszínkékek örülhettek. A csapat most szeretett volna visszavágni Vladimír Weiss fiainak. „Azután, amit májusban átéltünk, nem beszélhetünk egy átlagos mérkőzésről, mert az a vibráló hangulat mindenkit beszippant” – nyilatkozta a találkozót megelőzően Adrian Guľa. Vezetőedzőnk ezúttal nem számíthatott a piros lapos eltiltását töltő Risvanisra, és az átigazolási időszak végén érkezett két új játékos, Redzic és Barišić játékára. A többiek viszont elhivatottan várták az ősi rivális elleni rangadót.

„Bölcsőd az, s majdan sírod is” – ez a Szózatból kölcsönzött idézet emelkedett a magasba egy csodás koreográfiával együtt, mikor a pályára vonultak a játékosok. A szurkolói kulissza ezúttal is pazar volt, mindenki abban bízott, hogy a játék is megközelíti majd a lelátói hangulat színvonalát.

A Slovan kezdte aktívabban a találkozót, az első öt percben Abubakarinak, Čavrićnak és Kuckának is volt egy-egy próbálkozása, de végül egyik alkalommal sem rezdült a hálónk. Mi azonban nem csupán helyzetekig, hanem azonnal gólig jutottunk. A 11. percben az újonc Gouré előbb átvette Káčer szemfüles passzát, majd egy technikás, bal lábas lövéssel megszerezte a vezetést – 1:0. Remek bemutatkozás volt az elefántcsontparti részéről, akinek nevét a gólörömnél máris ezrek kiáltották.

Jó tempóban, de veszélyes helyzetek nélkül folytatódott tovább a játék. Az első találatunk utáni következő emlékezetes pillanat pedig a második gólunk volt. A 28. percben Borjan bizonytalankodását Gouré használta ki, az általa megszerzett labdát pedig Čermák vágta a jobb kapufa segítségével a kapuba mintegy 28-30 méterről – 2:0. Gouréhoz hasonlóan a cseh középpályás is első alkalommal talált a kapuba a DAC színeiben.

Nagyon szervezett volt mindkét csapat, Adrian Guľa végig a vonal mellől dirigált, míg Vladímír Weiss ezúttal higgadtabb volt a tőle megszokottnál, bár Kankava veszélyes lövésénél azért ő is felpattant a kispadról. A Slovan játékosa azonban szerencsénkre nem találta el a kapunkat. Öt perccel a félidő vége előtt centik hiányoztak a harmadik gólunkhoz: Andzouana centere Trusa tarkójáról tekeredett tovább, de a labda végül nem esett be a kapuba, csak a felső lécen csattant. A maradék időben is adódott még lehetőség mindkét csapat ellőtt, Abubakari lapos lövését azonban védte Popović, Andzouana bombájánál pedig a vendégek kapusa, Borjan jeleskedett, a kipattanóval pedig Gourénak már nem volt szerencséje.

A két edző közül csak Weiss cserélt a szünetben, rögtön kettőt is, míg Guľa nem változtatott a csapatösszeállításon. Izgalmasan kezdődött a második félidő, Lovat ugyanis kézzel ért a labdához a tizenhatosunkban, s Gemzický játékvezető azonnal tizenegyest fújt. A bírót azonban kihívták a VAR-szobában dolgozó kollégái a vonal melletti monitorhoz, majd a videó megtekintését követően visszavonta a büntetőt. Tízpercnyi eseménytelen mezőnyjáték után aztán ismét volt minek örülnünk. Čermák remekül ugratta ki védője mögül Gourét, aki mintegy négy méterre a kaputól középre gurított, és berúgatta a harmadik gólunkat is a csapatkapitányi szalagot viselő Gavrićcsal – 3:0. Az elefántcsontparti csatár ekkor már egy gólnál és két gólpassznál járt – nem rossz antré, valljuk be.

Az örömünket némileg viszont visszafogta a Slovan szépítő találata, amely a 60. percben született. A csereként beállt Streleccel szemben hiába voltunk túlerőben az ötös vonalának környékén, nem tudtuk őt megakadályozni a gólszerzésben – 3:1. A találatot követően két sárgát is begyűjtöttek a vendégek, majd mindkét csapat dupla cserét hajtott végre. A játékmegszakítások között nem alakult ki nagy helyzet, de egy érdekes jelenségnek így is szemtanúi lehettünk: a Slovan szurkolói fogták magukat, és angolosan távozva, önszántukból elhagyták a vendégszektort. Pedig ezúttal nem kényszerítette őket erre senki.

Így aztán nélkülük zajlott tovább a mérkőzés, s noha a drukkerek feladták, a Slovan játékosai még nem. A 72. percben Lovat bombáját kellett kiöklöznie Popovićnak, majd Tolić találta telibe a vinklit. A másik oldalon egy szép támadás után Ramadan volt pontatlan. Utána ismét Lovat kísérletezett – ezúttal szabadrúgásból –, de a sorfalról lepattanó labdát Marcelli is csak Popović kezébe rúgta. Újabb cserék következtek mindkét oldalon, és a hajrára már eléggé töredezetté vált a játék. A B-közép az ötperces hosszabbításra talpra állíttatta az egész MOL Arénát, melynek közönsége egy remek találkozó végén tapsolhatott a győzelemnek és az azzal járó három pontnak.

Ha az előző két találkozón le is tértünk a győzelem útjáról, vasárnap este egyértelműen visszataláltunk abba az irányba, melyet követnünk kell a bajnokságban. A sárga-kék publikum ezúttal is parádés hangulatot teremtett, míg az „égszínkék” szurkolók a második félidő közepén elhagyták a szektorukat. Így aztán nélkülük ünnepeltük meg a győzelmet, melyekhez legközelebb egy hét múlva Szakolcán gyűjthetünk újabbakat, és támadhatjuk meg a dobogót.

Edzői értékelés:

Adrian Guľa (DAC 1904): „A csapat és a szurkolók miatt is nagyon örülök, hogy sikerült ezt az erős, minőségi pozsonyi csapatot legyőznünk. A győzelmünk oka, hogy csapatként működtünk, és beleadtunk egy nagy adag akaratot és küzdőszellemet a mai meccsbe, ami úgy érzem, hogy megérdemelt győzelmet hozott. Természetesen nem született könnyen. A meccs kezdeti fázisában érezni lehetett, hogy az előző időszakban elért eredmények miatt hiányzott az önbizalmunk, de ezekben a percekben Popović megtartotta a csapatot, és jött Goure fontos találata. Ezután nagyon jó ellentámadásokat vezettünk, és sikerült legyőznünk a minőséget képviselő Slovant. Gratulálok a fiúknak, és köszönöm a szurkolóknak ezt a csodálatos hangulatot, amit ma is teremtettek. Remélem, hogy ez a győzelem az egész csapatot és az egész klubot arra ösztönzi, hogy elkezdődjön egy győzelmi széria. Nemcsak néha szeretnénk nyerni, hanem egy hosszú sorozatot szeretnénk produkálni. Ez a célunk, ezért küzdünk, ezért dolgozunk.”

Vladimír Weiss (Slovan): „Nagyon jó bajnoki mérkőzés volt, sajnos számunkra rossz végeredménnyel. Ha kikap a csapat, természetesen nem lehetünk elégedettek, és úgy érzem, hogy megérdemelt a hazai győzelem, mert míg ők három gólt rúgtak, mi csak egyet. Nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, nem voltunk elég hatékonyak, hátul pedig nagy hibákat vétettünk. Tudjuk, hogy a gólok mindig hibák után esnek, de tudunk ennél jobban is játszani. A bajnokság még csak most kezdődött a számunkra, ezt a lemaradást még be lehet hozni. A kérdés, hogy velem vagy nélkülem. Nagyon szeretem ezt a klubot, szeretném folytatni, de meglátjuk, mit hoz a jövő. Jobban is tudunk játszani, és jobban is kell játszanunk. Remélem, hogy ezt már csütörtökön a kupamérkőzésen be is mutatjuk, viszont vannak olyan dolgok, amik nem véletlenek. Gratulálok a hazaiaknak a győzelemhez. A bajnokság nagyon nehéz és kiélezett lesz. Ma jól kezdtünk, viszont az első hazai lövésből gólt kaptunk. Volt egy rossz előérzetem a meccs előtt, és sajnos ez be is igazolódott. A hazaiak akarata és harciassága érvényesült, ezért megérdemelten szerezték meg a három pontot.”

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

DAC 1904 - ŠK SLOVAN BRATISLAVA 3:1 (2:0)
Niké Liga, 7. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2023.09.17., 17:30
Játékvezetők: Gemzický - Hancko, Poláček
Nézőszám: 8866
Gólszerző: 11. Gouré, 30. Čermák, 57. Gavrić, ill. 60. Strelec
Sárga lap: 14. Andzouana, ill. 14. Barseghyan, 62. Bajrić, 64. Kashia
DAC 1904: Popović - Pinto, Kaša, Csinger, Andzouana - Káčer (65. Herc), Dimun, Čermák (80. Gruszkovski) - Trusa (80. Niarchos), Goure (65. Ramadan), Gavrić (K) (88. Brunetti)
Slovan: Borjan - Pauschek (67. Blackman), Kashia, Bajrić, Lovat - Kucka (K) (67. Tolić), Kankava, Savvidis (46. Marcelli) - Barseghyan (86. Sharani), Abubakari (46. Strelec), Čavrić

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 39% : 61%
Lövések: kapura: 6:5, mellé: 4:7
Szabadrúgás: 16:15
Szöglet: 4:7
Les: 1:3

article_bannerarticle_banner