Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Liptószentmiklós 3:1 (1:1)

Beszámoló: DAC-Liptószentmiklós 3:1 (1:1)

Mérkőzés
| va 1.8.2021, Kiss Balázs

Döcögő kezdet után vidám befejezés! Megvan az első győzelmünk a szezonban, amely a vártnál kicsit nehezebben, de csak megszületett. Az első percben kapott gólra hárommal válaszoltunk, ennek köszönhetően megkezdtük a pontgyűjtést a bajnokságban. Megérdemelten.

article_bannerarticle_banner

Egy vesztes bajnoki és az Európa Konferencia Ligából való kiesés után a Fortuna Liga abszolút újonca, a liptószentmiklósi gárda látogatott a MOL Arénába. A szezon eleji három vereségért kárpótlásra számítottak a szurkolóink, akik az esős idő és a járvány elleni óvintézkedések ellenére ma is megtalálták az utat a stadionba, noha annak csak fele tölthető meg szurkolókkal. Németh Antal a csütörtöki, Partizan Belgrád elleni meccshez hasonlóan ezúttal is a kispadon hagyta Balićot, Njie és Rymarenko viszont a kezdőben kapott helyet.

Alig adta meg a jelt a mérkőzés kezdéséhez a játékvezető, egy perc múlva ismét a kezdőkörből kellett folytatni a játékot. Az történt ugyanis, hogy rögtön az első pillanatban kaptunk egy peches gólt. Egy hosszú indítás Kružliak hátáról lepattanva került Andrić elé, aki 17 méterről bombázott a meglepett Jedlička háta mögé – 0:1. Újonctól ilyen gyorsan még nem kaptunk gólt. Rögtön az elején új mérkőzés kezdődött tehát, a terv pedig nem lehetett más, mint a mihamarabbi egyenlítés.

Ennek érdekében meg is tettek mindent a fiúk, de nem ment olyan könnyen, mint ahogy szerettük volna. A MOL Arénában a legtöbb kiscsapat védekező felfogásban lép pályára, s ez alól a liptóiak sem képeztek kivételt. A 6. percben Divković adott be precízen szabadrúgásból, melyet Schäfer fejjel igyekezett a kapuba juttatni, de nem járt sikerrel. Rymarenko lövésébe beleálltak a védők, Beskorovainyi fejesét a vendégek kapusa, Luksch fogta magabiztosan. Még ennél is nagyobb ziccert hagyot ki Vera, egy Ciganikstól kapott hosszú átadást küldött fölé. Rymarenkónak is volt egy újabb próbálkozása: ezúttal a hosszú sarkot vette célba, de a labda pár centivel kigurult a bal kapufa mellett.

Utána egy fokkal alábbhagyott a lendület, pár percig elmaradt a roham, de a vendégek sem erőltették meg magukat. A 32. percben volt azonban egy veszélyes lövésük. Flak passzát Staš lőtte egyből kapura bal lábbal, de kicsivel mellé célzott. A stadionban kilátogató nézők egyre türelmetlenebbül várták a csapattól az egyenlítést, de Divković is csak a sorfalba rúgta az ígéretes szabadrúgást, Rymarenko pedig éles szögből tekert kapura ugyancsak pontrúgásból, de ez sem ment be.

A negyedik játékvezető már felmutatta a háromperces hosszabbítást jelző táblát, miután jött a várt egyenlítő gól. Ciganiks Schäferhez továbbított, magyar válogatottunk pedig tolt egyet a labdán, majd egy remekbeszabott lövéssel megrezgette a hálót – 1:1. A találattal minden bizonnyal indulhatunk a „Szezon gólja” versenyben.

Biztos volt mondanivalója Németh Antalnak az öltözőben, de a szünetben egyik játékosát sem cserélte le. A félidő viszont elég döcögősen indult. Némi izgalomra egészen az 55. percig kellett várni, amikor Schäfer vágódott el a büntetőterületen belül, Dohál játékvezető azonban rezzenéstelen arccal továbbot intett, sőt még egy sárgát is kiosztott a gólszerzőnknek, reklamálásért. Szerencsére Andrisról lepereg az ilyen, és továbbra is igyekezett vezére lenni a csapatnak.

Nyilván neki is nagy kő esett le a szívéről, mikor jött az 57. perc. Divković előbb lőtt egy bődületes felső lécet, majd a lepattanó megtartása után ismét próbálkozhatott, de a labda végül Taiwóhoz pattant, ő pedig nem hibázott – 2:1. A vezető találat már a MOL Arénában kilátogató 3446 nézőt is nyugodtabbá tette. Mindkét vezetőedző cserékkel igyekezett javítani a játékon, a frissen érkező Moumounak pedig sikerült is gólhelyzetbe hoznia Taiwót, de a 74. percben odalett a ziccer.

Három perccel később Divković tört be a büntetőterületbe, majd lövés helyett még egy cselt is bevetett, de erre talán már nem is lett volna szükség. Ugyanezt gondoltunk Sharani helyzeténél is, aki csereként beállva TGV-ként szárnyalt végig a bal szélen, majd lövés helyett ugyancsak rossz megoldást választott.

A vendégek erejéből már csak a védekezésre futotta, három perccel a rendes játékidő vége előtt mégis meglephettek volna bennünket. Hranáčot hagytuk egy sarokrúgás után tisztán fejelni, de Jedlička megmentett minket a góltól. Rögtön ezt követően Divković zárhatta volna le a meccset. Schäfer remekül vitte el a labdát, hogy aztán mesteri módon visszagurítsa azt lövésre, de horvát csatárunk 10 centivel a jobb kapufa mellé célzott.

Az ötperces ráadás legvégén viszont feltettük az i-re a pontot. A házi gőzmozdonyunkat, Sharanit ezúttal sem tudta megállítani senki, Moumou indításával a leshatárról kiugorva egészen a kapuig nyargalt, és ezúttal higgadtan megoldotta a feladatot – 3:1. A kezdeti nehézségek után így végül boldogan fejezhettük be a mérkőzést.

Nem kellemes, ha a kezdőrúgást követő percben máris jön egy újabb középkezdés, mert mindjárt az elején gólt kapunk. De amilyen rosszul indult, olyan jól ért véget. Az újonc gyorsan megszerzett vezetésére három találattal sikerült válaszolnunk, így végre győztesként hagyhattuk el a pályát. Kellet már ez a győzelem a csapatnak, amely következő mérkőzését idegenben játssza majd a Szered ellen, jövő héten vasárnap.

Edzői értékelés:

Németh Antal (DAC): „Számítottunk rá, hogy nehéz meccs vár ránk, mert három vereség után voltunk. Kétszer kikaptunk a Partizan Belgrádtól, és az első bajnokinkon is alulmaradtunk Nagymihályban. A csütörtöki találkozón sok energiát vesztettünk. Ez a mérkőzés azonban nem csak a fizikai, hanem sokkal inkább a mentális oldaláról is szólt. Több pontot akartunk szerezni, és jobb eredményt akartunk elérni, mint eddig. Saját magunkat is szerettük volna legyőzni. Meg kellett oldanunk a feladatot, hogy visszaállítsuk az önbizalmunkat arra a szintre, ahol a három korábbi meccs előtt volt. Nemcsak a három pontért küzdöttünk tehát, hanem az önbizalmunkért és a szurkolóinkért is. Tudom, hogy három elvesztett meccs után nekik sem volt könnyű. Nem volt egyszerű az első percben szerzett gól után, de ma ezt megoldottuk.”

Marek Petruš (Liptószentmiklós): „Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a hazaiaknak a megérdemelt győzelemhez, ami viszont nem született könnyen. Mindjárt az első akcióból betaláltunk az első percben, de a vendéglátóink jópár gólhelyzetet kidolgoztak még az első félidőben. Ebben a játékrészben nekünk is volt még két lehetőségünk. Az öltözőbe kapott gól bánt a legjobban. A DAC a második félidőt ott folytatta, ahol az elsőt abbahagyta. Nyomás alatt tartott bennünket. A második gól után élénkebb volt a játékunk. A gólokat a saját hibáinkból kaptuk, akárcsak múlt héten a Slovan ellen. A végén igyekeztünk kiegyenlíteni, de helyzetbe hoztuk a DAC-ot, és eldőlt a mérkőzés. Négy játékosom is lesérült a meccsen. Nem szeretném a bírók teljesítményét értékelni, de néhány párharcot keményebben is büntethettek volna. Az első négy fordulóban azokkal a csapatokkal játszunk, melyek az európai kupaporondon is megméretik magukat a nyáron. Azt gondolom, hogy számunkra csak a negyedik fordulót követően indul a verseny. Meg kell dicsérnem a játékosaimat. Tanulunk, én pedig szívesen adok lehetőséget a hazai fiatal játékosoknak.” 

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - MFK TATRAN LIPTÓSZENTMIKLÓS 3:1 (1:1)
Fortuna Liga, 2. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2021.08.01., 18:00
Játékvezetők: Dohál - Straka, Jánošík
Nézők: 3446
Góllövők: 45+1. Schäfer, 57. Taiwo, 90+5. Sharani, ill. 1. Andrić
Sárga lap: 55. Schäfer
DAC: Jedlička - Kružliak (K), Beskorovainyi, Brunetti - Vera (60. Moumou), Schäfer, Njie (Veselovský), Ciganiks - Rymarenko (67. Balić) - Divković, Taiwo (79. Sharani)
Liptószentmiklós: Luksch - A. Krčík, D. Krčík, Hranáč, Janec (83. Filinský) - Bartoš (K), Staš - Laura (69. Pinte), Flak (36. Kim), Kačerík (69. Švec) - Andrić (83. Voško)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 65% : 35%
Lövések: kapura: 7:3, mellé: 18:6
Szabadrúgás: 21:9
Szöglet: 11:4
Les: 0:3

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS