Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Nagyszombat 0:0, 4:3 - büntetőkkel

Beszámoló: DAC-Nagyszombat 0:0, 4:3 - büntetőkkel

A-CSAPAT
|
Mérkőzés
| sze 30.10.2019, Kiss Balázs
article_banner
'

Végsőkig kiélezett küzdelem után jutottunk be a Slovnaft Cup negyeddöntőjébe! A gólnélküli kilencven perc után tizenegyesek döntöttek a továbbjutóról. Négy találatunknak és a csereként pályára lépő Benjamin Száraz két remek védésének köszönhetően tavasszal folytatjuk a kupaküzdelmeket!

A szombatival ellentétben meglehetősen hideg időben kellett kifutniuk a pályára a játékosoknak. A B-közép a meccs elején megvillantotta humorát, amikor egy hatalmas piros traktort ábrázoló drapériával köszöntötték a meccsre érkezett mintegy kétszáz vendégdrukkert. A pályán aztán már nyoma sem volt a poénkodásnak, mindkét fél tudta, hogy a cél a negyeddöntőbe jutás. 

Egyik csapat sem vállalta fel a nyílt sisakos játékot, így a találkozó első félideje taktikus, de óvatos focit hozott, komolyabb helyzetek nélkül, ám óriási iramban. A 6. percben Sobczyk használta ki a védelmünkben keletkezett kisebb zavart, de Smolák játékvezető lesen állította meg a vendégek lengyel játékosát. Hasonló veszélyes helyzetre hosszú perceket kellett várni, s mindent elárul a kaput eltaláló lövések száma, amely félórányi játék után is megegyezett az eredménnyel. A jobb szárnyon Vida Kristopher megmozdulásai csillantották fel a reményt, de szorosan őrizték őt a piros-feketék, és ha kellett, oda-odapiszkáltak neki. Ronan pontrúgásai is figyelemre intették a Spartak játékosait, bánatunkra minden egyes próbálkozásnál sikerült tisztázniuk. 

A vendégek edzője helyenként a negyedik játékvezetővel pörölt. Hogy mikor mivel nem volt megelégedve, mi sem tudjuk. A félidő hajrájában elhallgathattuk volna a portugál trénert: a 41. percben Vida Krisz szélről benyesett labdájának csúnyán aláfutott Bolek kapus, nagyobb baj, hogy nem állt a kapu előtt játékosunk, aki bepöckölte volna a hálóba a labdát.

Egyik tréner sem volt annyira elégedetlen az első 45 perc után, hogy bárkit is lecserélt volna a csapatából, de ahogy a játékosok, úgy a játék képe sem változott a folytatásban. Az 53. percben aztán mégiscsak felzendült a lelátó. Divković tört be a 16-osba egy kiváló cselsorozattal, majd középre tálalt, ahol két játékosunk is egymást zavarta. Ebben a helyzetben pedig benne volt a gól. 

Ekkor aztán felpörgött a találkozó. Az egyik oldalon Vida Kristopher, a másikon a nagyszombati Lovat tüzelt fölé, majd jött a párharc addigi legnagyobb helyzete. Az 58. percben Vida Krisz a Kalmártól kapott labdával négy ember között is megtalálta a lövőrést, de nagyon alányesett, és fölé durrantott. Ezt követően a nagyszombatiak végezhettek el két pontrúgást, melyek után kellemetlen pillanatokat élhettünk át, de szerencsénkre a labda egyik alkalommal sem pattant Jedlička hálójába. 

Még magasabb tempóban folyt a küzdelem, mint az első félidőben, ez pedig megerősítette annak a 7550 nézőnek a hangját, aki a 6 °C-os hideg és a hétköznapi időpont ellenére jegyet váltott a MOL Arénába. A Spartak-szurkolói pedig a tőlük már megszokott magyarszidással próbáltak válaszolni. A 71. percben arcukra fagyaszthattuk volna a mosolyt: Divković csent labdát a pálya közepén, majd azonnal kiugratta Kalmárt, akinek a centerébe azonban beleértek. Hiszik vagy sem, az első kaput eltaláló lövésre 74 percet kellett várni. Beskorovainyi labdafelhozatala után Kalmár lába lendült, de Bolek is résen volt. Negyed órával a rendes játékidő vége előtt mindkét edző cseréhez folyamodott, nálunk Divković helyére Blackman érkezett, az ellenfélnél Dangubić váltotta a csapatkapitány Grendelt. 

Minden egyes négyzetcentiméterért megküzdöttek a játékosok, a 80. percben pedig igazán közel voltunk a gólszerzéshez, Vida Krisz próbálkozása azonban a kapufáról pattant vissza Bolek kezébe. A végére már a szurkolók is felfokozott állapotban buzdították a csapatot, amikor jött a feketeleves, Jedlička kiállítása. Kapusunk kifutva próbált tisztázni Tavares elől, de ütemet tévesztett, és elkaszálta a nagyszombatit. Az eset után Smolák játékvezető habozás nélkül villantotta a piros lapot kapusunknak. Hyballa kénytelen volt lehozni Ronant, helyére pedig Száraz érkezett, akire nem kisebb feladat várt, mint a tizenegyespárbaj.

A szabályok értelmében a rendes játékidőt nem követte kétszer tizenöt perces hosszabbítás, hanem azonnal jöttek a büntetők. Kružliak és Kalmár bevágta, majd Fábry rontott, de Száraz két remek hárításának, valamint Beskorovainyi és Davis újabb két góljának köszönhetően bejutottunk a Slovnaft Cup negyeddöntőjébe!

Kicsi volt a szorzó arra, hogy a meccs hőse a cserekapusunk, Száraz lesz, de ismét bebizonyosodott, hogy a futball kiváló forgatókönyvíró. Jedlička 83. percben kapott piros lapja miatt kényszerű cserét kellett végrehajtania Hyballának, így történhetett, hogy a továbbjutásról döntő büntetőrúgásoknál a fiatal Száraz állt szembe a Spartak tüzéreivel. Két hárítása pedig elég volt ahhoz, hogy kiejtsük a kupából örök riválisunkat, a címvédőt. Ez a találkozó leginkább erről marad emlékezetes, na meg a meccs utáni önfeledt ünneplésről. A negyeddöntőbeli ellenfelünkről sorsolás dönt majd.

Edzői értékelés:

Peter Hyballa (DAC): „Az első félidőben problémánk adódott a helyzetkihasználással. Nagyon magasan letámadott az ellenfél, amely arra kényszerített bennünket, hogy a széleken játszunk, és nem hagyta, hogy középen kibontakozzunk. Az első játékrész utolsó húsz percében hosszú labdákkal próbálkoztunk. Térfélcserét követően változtattunk a taktikánkon, Beskorovainyi jobban kihúzódott a bal oldalra, Kružliak pedig jobbra, Kalmárt és Ronant pedig feljebb toltam. Voltak lehetőségeink a gólszerzésre, de a labda egyszer sem ment be. Remek kapusgárda dolgozik a csapatnál Martin Raška vezetésével, aki az egyik legjobb kapusedző Szlovákiában. Száraz becserélésekor egyáltalán nem estem pánikba, mert tudom, hogy nagyszerű kapus, aki hosszú sérülésből visszatérve is bizonyított. Somorján rendszeresen játszik, és kiváló reflexei vannak, bár a lábmunkáján még van némi javítani való. Lehet azon filozofálni, hogy a büntetőrúgás szerencse kérdése-e vagy sem, én azonban futballedző vagyok, nem filozófus. Nagyon örülünk a továbbjutásnak.”

Ricardo Chéu (Nagyszombat): „Nagyon jó meccs volt, amelynek a 70. percéig bírtuk kondícióval. Nem a legszerencsésebb, hogy 48 óra után ismét tétmeccset játszottunk, a Zsolna elleni vasárnapi bajnoki sok energiát kivett a játékosaimból, de megtettünk mindent, amit tudtunk. A DAC tudta, hogy fáradtak vagyunk. Sobczyknak volt két nagy helyzete, az elsőt nagyon elrontotta, a másiknál is rossz megoldást választott. A szünet után már jobb volt az ellenfelünk, mi a kontrákban bíztunk, a kiállítás előtt azonban tiszta helyzetbe kerültünk. A büntetőrúgások előtt stratégiai megfontolásból cseréltünk kapust, míg a hazaiaknak kényszerű cserét kellett végrehajtaniuk ezen a poszton, és mi húztuk a rövidebbet. Ilyen értelemben a piros lap döntötte el a továbbjutást. Nem hiszek a szerencsében, a munkában hiszek. Sajnálatos, ha két nagy csapat ilyen korán szembekerül egymással a kupában. A DAC egy góllal többet rúgott, és folytathatja a küzdelmeket. Gratulálok nekik, mi harcolunk tovább a bajnokságban.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - FC SPARTAK NAGYSZOMBAT  0:0, 4:3 tizenegyesekkel
Slovnaft Cup, nyolcaddöntő, MOL Aréna, 2019.10.30., 18:00
Játékvezetők: Smolák - Hancko, Pozor
Nézőszám: 7550
11-es lövők: Tešija - 0:1, Kružliak - 1:1, Mitrea - 1:2, Kalmár - 2:2, Lovat - 2:3, Fábry - kihagyta, Tavares - kihagyta, Beskorovainyi 3:3, Halilović - kihagyta, Davis - 4:3
Sárga lap: 62. Divković, ill. 28. Halilović
Piros lap: 83. Jedlička
DAC: Jedlička - Vida Máté, Kružliak, Beskorovainyi, Davis - Oravec, Kalmár (K), Ronan (85. Száraz) - Vida Kristopher, Ramirez (89. Fábry), Divković (75. Blackman)
Nagyszombat:
Bolek (90+1. Rusov) - Turňa, Mesík, Mitrea, Lovat - Halilović - Gomes, Grendel (K) (76. Dangubić), Tešija, Tavares - Sobczyk (67. Yilmaz)

A mérkőzés statisztikája:
Labdatartás: 57% : 43%
Lövések: kapura: 5:1, mellé: 11:9
Szöglet: 5:2
Les: 2:3

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

article_bannerarticle_banner