Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Szenice 1:0 (0:0)

Beszámoló: DAC-Szenice 1:0 (0:0)

Mérkőzés
| szo 20.11.2021, Kiss Balázs

Jól sikerült az új edzőnk, Joao Janeiro bemutatkozása a kispadon. A második félidő közepén egy szép támadásból született a mérkőzés egyetlen találata. A többhetes sérüléséből visszatérő Moumou gólja három pontot hozott a számunkra.

article_bannerarticle_banner

Kéthetes válogatott szünet után a Szenice csapata látogatott el a MOL Arénába, ahol a századik mérkőzésünket játszottunk. A legutóbbi, Szered elleni meccset követően edzőt cseréltünk, a távozó Németh Antalt a Kisvárdáról érkező Joao Janeiro váltotta. A portugál trénernek egy hete volt, hogy megismerkedjen a játékosokkal, de a válogatott futballistáinkkal mindössze egy-két nappal a mérkőzés előtt találkozott először a mester. Az új edző mellett új mezzel is bemutatkoztunk, amely száz százalékban újrahasznosított műanyagból készült.

„Pleasure guys!”, azaz „Élvezzétek a játékot, fiúk!” – ezeket a szavakat intézte az összecsapás előtt Joao Janeiro a játékoskijáróban felsorakozott focistáinkhoz. Ziemba játékvezető kezdő sípszava után egyből a 4-2-3-1-es felállásban próbáltunk támadást vezetni a piros-kék mezesek ellen, s legtöbbször a szélről jövő beadásokkal próbálkoztunk – sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel. A 16. percben Hahn vette célba a kaput egy szöglet utáni kavarodás lezárásaképp, de Ravas leért a labdára.

Négy perccel később Veselovský centernek szánt labdáját tolta ki a léc alól a vendégek hálóőre. A MOL Aréna közönsége – akárcsak a korábbi 99 alkalommal – ezúttal is lelkiismeretesen buzdította a fiúkat, de örülni csak a közel 70 százalékos labdabirtoklásnak tudtunk, mert a helyzeteknek igazából híján voltunk. Schäfernek is a lábában maradt a gól, egy perc alatt kétszer is. Az első lövésnél Ravas védett nagyot, a másodiknál már laposan próbálkozott, de kicsivel mellé célzott.

A 29. percben megrezzent a hálónk, és a 3175 néző is összerezzent egy kicsit, de érvénytelen volt a vendégek találata, a gólt ugyanis leshelyzet előzte meg. Sukisa lövésébe még Oršula is beletette a labdát, szabálytalan helyzetben. Továbbra is próbálkoztunk, de a döntő passzokat elrontottuk, pedig gyakran jártunk az ellenfél tizenhatosában vagy annak környékén. A 40. percben másodszor is megrezdült a hálónk, de ebben az esetben is leshelyzetben született a találat. Jurdík lehetett volna a gólszerző. A félidő végét jelző sípszóig már nem sok minden történt, de Veselovský gólba tartó lövésének joggal tapsoltak a nézők. Saját nevelésű fiatal játékosunk szépen csinálta meg magának a helyzetet, majd kapura is tűzte jobbal, de Ravas számított a labdára és védett.

A második félidőt cserével kezdtük: Balić kapott játéklehetőséget Janeirotól, Veselovský pedig a lelátóról nézte tovább a meccset. A szünet után a vendégek aktívabbnak bizonyultak, és ha Šumbera jobban összpontosít a befejezésnél, meg is szerezték volna a vezetést. Az 53. percben Balić elrontott átadása után került ziccerbe az erdőháti, de fölé durrantott. A B-közép a vendéghelyzet ellenére is kitartóan buzdította tovább a csapatot. Erre a háttére pedig szükségünk is volt a masszívan védekező ellenféllel szemben.

Az 56. percben jártunk, amikor ismét változtatásra szánta el magát a dunaszerdahelyi hangulattal ismerkedő tréner: Sharanit és Verlindent vette ki a játékból, helyükre pedig Andzouana és a sérüléséből felépült Moumou érkezett. Élénkebbé is vált a támadójátékunk, Andzouana szinte első labdaérintésből gólt szerezhetett volna, de nem tudta kapura irányítani a neki szánt átadást. A kimaradt helyzet így is feljebb nyomta a B-közép hangerejét, a játék pedig egyre élvezhetőbb lett, és egyre több veszélyt rejtett magában mindkét oldalon. Előbb Sukisa fejéről szállt kapu fölé a labda, aminek nagyon örültünk, majd az ellenkező oldalon Hahn fejéről mellé, aminek már nem örültünk annyira. Davistől kapta a pontos passzt az NB1 tavalyi gólkirálya.

Piroskáék megpróbáltak válaszolni az elrontott ziccerünkre, de a csereként beállt Vikri a kapufát találta el egy szögletet követően. Fellélegeztünk a kimaradt helyzet után, majd újabb kettőt cseréltünk: Hahn helyén Krstović, Davis helyén pedig Ciganiks lépett pályára a hátra lévő több mint húsz percre.

A várva várt gól a 68. percben érkezett. Krstović harcias labdatartás után a tizenhatos vonalán passzolta le a labdát a kiválóan érkező Moumounak, akinek bőven volt ideje megnézni, hogy hova rúgja a labdát. Végül a hosszú sarkot választotta – 1:0. Megvolt a vezetés, megvolt a remek hangulat, de továbbra is figyelnünk kellett hátul, mert Vikri kis híján kiegyenlített. Három perccel később növelhettük volna az előnyünket. Vera futtatta lyukra Krstovićot, aki oldalról passzolta vissza a kapu elé. Már a kapus is verve volt, amikor Andzouana tüzelt, de Twardeknek a gólvonalon állva sikerült mentenie.

A következő kaput eltaláló próbálkozásunk Krstović nevéhez fűződik, de távoli lövésén rajta volt Ravas. A mérkőzés hajrájában tartottuk az egygólos előnyt, és igyekeztünk a másodszor is betalálni, de ez sajnos nem sikerült. Pedig Andzouana biciklicselei után Ciganiks ívelt a kapu elé, ott viszont nem tartózkodott olyan sárga-kék játékos, aki berúgta volna. Még ezt követően is volt egy ziccerünk: négy a kettő ellen vezettünk támadást, amely végén Andzouana tehette volna fel a pontot az i-re, de megpattanó lövéséből csupán szögletig jutottunk. Az akció után Ziemba lefújta a meccset, így meg kellett elégednünk az egygólos győzelemmel.

A portugál tréner egyelőre még ismerkedik új állomáshelyével és a játékosokkal, de az első meccsén aratott győzelem minden bizonnyal könnyebbé teszi az ismerkedést számára és a csapat számára is. Több helyzetet és több gólt hozó meccset is láttunk már, a mai találkozó legfőbb célja a három pont megszerzése volt, és ez össze is jött. 24 pontot gyűjtve a negyedik helyet foglaljuk el a tabellán, jövő héten pedig a hullámzó teljesítményt mutató trencséni csapathoz látogatunk, ahol folytathatjuk a pontgyűjtést, és az élmezőnyhöz való felzárkózást.

Edzői értékelés:

Joao Janeiro (DAC): „Nehéz mérkőzés volt, de sosem egyszerű, ha új edző érkezik egy csapathoz. 10-12 játékos állt a rendelkezésemre a héten, 11 válogatottunk a mérkőzést megelőző napokban érkezett vissza. Egy jól szervezett csapat ellen játszottunk. A találkozó néhány fázisában megmutattuk azt a küzdőszellemet, amit elvárok a csapattól. Most az a legfontosabb, hogy győztünk és megszereztük a három pontot. Sokat kell dolgoznunk, van hová fejlődnünk, de ez általánosan érvényes a futballban, még a legnagyobb csapatoknál is. A futballban pedig nem lehet elkényelmesedni. Azért vagyok itt, hogy segítsek a játékosoknak.”

Pavel Šustr (Szenice): „Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk.Minőségi ellenfél, gyönyörű környezet, új edző. A lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk felkészíteni a csapatot. A szerzett góljainkat leshelyzet előzte meg, bár még nem néztem vissza őket. Aztán egy taktikai hibát vétettünk, és az ellenfelünk megszerezte a vezetést, és már nem tudtunk semmit sem kezdeni az eredménnyel.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - FK SZENICE 1:0 (0:0)
Fortuna Liga, 15. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2021.11.20., 15:00
Játékvezetők: Ziemba - Straka, Kmec 
Nézőszám: 3175
Góllövők: 68. Moumou
Sárga lap: 14. Muhamedbegović, 65. Dimun, 87. Ciganiks, ill. 23. Sukisa, 78. Piroska, 83. Šumbera
DAC: Jedlička - Vera, Kružliak (K), Muhamedbegovic, Davis (64. Ciganiks) - Dimun, Schäfer - Sharani (56. Andzouana), Veselovský (46. Balić), Verlinden (56. Moumou) - Hahn (64. Krstović)
Szenice: Ravas - Twardek, Gáč (88. Niarchos), Pavlík, Šimčák (78. Duda) - Halabrín (78. Repa), Piroska (K) - Oršula (56. Vikri), Jurdík (57. J. Buchel), Šumbera - Sukisa 

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 56% : 44%
Lövések: kapura: 7:0, mellé: 6:10
Szabadrúgás: 16:10
Szöglet: 10:5
Les: 3:4

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS