Mérkőzés

Beszámoló: DAC-Szered 6:0 (3:0)

Beszámoló: DAC-Szered 6:0 (3:0)

Mérkőzés
| va 9.8.2020, Kiss Balázs

Kell-e szebb szezonnyitó, mint az ellenfél totális megsemmisítésével záruló, klubrekordnak számító hatgólos győzelem? Úgy daráltuk be a Szeredet, hogy azt öröm volt nézni. Bernd Storck csapata megmutatta a ligának, hogy játszik a macska az egérrel, és esélyt sem adva az ellenfélnek, begyűjtötte a három pontot. Az idei nyár egyik legmelegebb, egyben legemlékezetesebb estéjén van túl Dunaszerdahely.

article_bannerarticle_banner

Új szezon, új arcok, új célok – tikkasztó hőség várta a MOL Aréna közönségét az új évad első mérkőzésére, melyen nem lehetett más célunk, mint az egyértelmű győzelem. Bernd Storck vezetőedző a szezonnyitó sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, minden hazai meccset meg kell nyernünk, hogy esélyünk legyen a lehető legmagasabb helyen zárni a bajnokságot. A német mester két újoncot állított a kezdőbe Müller és Friede személyében. A forduló többi mérkőzését már egy nappal korábban lejátszották, és tudtuk, hogy nem lazsálhatjuk el a nyitányt, ha lépést akarunk tartani legnagyobb riválisainkkal, akik csont nélkül lehozták az első meccset: a Slovan ötöt, a Zsolna négyet vágott ellenfelének, úgy, hogy közben egyet sem kapott. Magasra tették ezzel a lécet, de nem megugorhatatlanra. 

Pláne nem úgy, hogy 13 percnyi játék után már 3:0-át mutatott az eredményjelző! Hogy is történt mindez? Azt az első labdaérintések megmutatták, hogy nem a Slovan vagy a Zsolna az ellenfelünk, de arra még mi magunk sem számítottunk, hogy ilyen gyorsan sikerül szert tenni ekkora előnyre. Az idény első sárga-kék találatára mindössze 8 percet kellett várni. Ekkor kapitányunk úgy gondolta, kéne egy gólt rúgatni Ramirezzel, hogy önbizalmat szerezzen a ránk váró angol hetekre. Ramirez pedig köszönte szépen, és élt a lehetőséggel: minden körülötte állónál magasabbra ugorva fejjel bólintott a hálóba – 1:0. 

A gyerekeknek már az óvodában megtanítják, hogy használat után csukják el a vízcsapot, de más a helyzet, ha a gólcsapot nyitja meg egy csapat. Már pedig mi most ezt tettük, és eszünk ágában sem volt elzárni. A 12. percben ismét Kalmár ívelt a tizenhatosba, ám ezt a labdát kivágták a védők, de pechjükre rossz helyre. Ami nekik balszerencse, az számunkra aranyat érő gólpassz. A labda ugyanis a teljesen üresen hagyott Balić elé pattant, akinek még arra is volt ideje, hogy toljon rajta egyet, mielőtt beakasztotta volna Kanurić hálójába – 2:0. A folytatás pedig rém egyszerű volt: középkezdés, majd újabb találat. De még milyen! Davis a saját térfeléről kanyarította előre a labdát, melyre a leshatáron cirkáló Divković csapott le vérbeli csatár módjára, és úgy továbbította azt a kapuba, hogy öröm volt nézni – 3:0. A hangosbemondónk nem győzte ünnepelni a két horvát gólszerzőt. 

Negyedórányi játék után a közönség már a „Játszik a DAC!”-ot énekelte. Az igazság viszont az, hogy a biztos vezetés kissé visszavett a tempóból, mert agresszív támadásépítések helyett körbepasszolgatást láttunk percekig. Ez pedig felbátorította a vendégeket, akik a 24. percben szépíthettek volna. Előbb Mészáros Bandi célozta meg Jedlička kapuját, majd az ismétlést Jarović fejelte kapura – Kružliaknak a gólvonalról kellett mentenie. Ez a lehetőség egy kis önbizalmat adott a vendégeknek, mert a dunaszerdahelyi származású Iván Alex révén volt még két ígéretes próbálkozásuk, de különösebb riadalmat egyik akció sem keltett szurkolóinkban. A félidő utolsó öt perce alatt pedig mi kontráztuk le többször is a szeredieket, de egyik alkalommal sem tudtuk pontosan befejezni a támadást, így a szünetig már nem módosult a mérkőzés állása.

A fehér mezesek három friss emberrel futottak ki a második félidőre, míg Bernd Storck későbbre tartogatta a cseréit. A második felvonás elején Kalmár kínálta meg pontrúgásból a vendégek kapusát. Olyan szögből végezte el a szabadot, mint a Marseille ellen a felkészülés során, de Kanurić nem hagyta becsapni magát. Három perccel később szépíthetett volna Lérant Péter legénysége. Kalmár pontatlanra sikeredett újabb pontrúgása után indítottak egy kontrát, amelyet Iván Alex zárhatott volna le góllal, de Jedlička megakadályozta ebben az igyekezetében. 

A meccsnek ebben a szakaszában ismét a körbepasszainkkal fárasztottuk a Szered csapatát, majd hipp-hopp benn is volt a negyedik találat. De milyen találat! A 60. percben Davis indított el egy akciót, majd jött az egyérintős mesejáték, Balićcsal, Divkovićcsal, végül a befejezés az egész elindítójától, Davistől, kapásból ballal a jobb kapufa tövéhez – 4:0. A hangosbemondónk ekkor már extázisban kiáltotta a mikrofonba az újabb gólszerzőnk nevét, és játszott a közönséggel, a 5450 néző pedig vette a lapot, és boldogan éltette a csapatot. És akkor még sehol nem volt a vége. Mert elérkezett a 63. perc, és vele együtt egy újabb remek támadás, még precízebb befejezéssel. Ramirez a jobb szélről tálalt a középen labdára váró Kalmárhoz, aki nem sokat teketóriázva kapásból továbbított a kapuba – 5:0. 

Szusszanásképp Storck is meglépte a hármas cserét, a frissen pályára küldöttek pedig fürödtek a szurkolók éljenzésében. A 73. percben Duranski szép lövéssel tette próbára Jedličkát, de számunkra ennél sokkal jobban tetszett Blackman ezt követő magánakciója a jobb oldalon. Panamai szélsőnk „megtetetett” két vendéget, akik „be is kajálták” szélsőnk cseleit. Ő pedig ezen felbátorodva egészen a kapuig vitte az akciót, és még egy kényszerítő is belefért, mielőtt Ramirezhez továbbított volna. Első gólunk szerzője viszont nem tudta megszerezni a hatodikat, mert épp Kanurić kezébe helyezett. Ezen az estén még ez is belefért. Sőt, Mendez még nagyobb helyzetbe került, majd jött Sharani tutija, ami szintén kimaradt. A közönség ezt is megbocsátotta, a csapat pedig kárpótolt. Mivel mással, mint hatodik góllal! Balić vitte be a Szered számára a kegyelemdöfést, és megkoronázta ezt a felejthetetlen nyári estét – 6:0.

Vegyük elő egy percre a statisztikát tartalmazó jegyzetfüzetünket. Visszalapozva láthatjuk, hogy Bernd Storcknak (az előző szezont is beleszámítva) ez volt a hatodik bajnoki meccse a DAC kispadján. És most jön a lényeg. Ezeken 5 győzelem, 1 vereség, 17:3-as gólarány. A hat bajnokin ötből még csak gólt sem kapott a Storck legénység. Az pedig, hogy ma gurítottunk egy hatost, nem mást jelent, minthogy az első forduló után vezetjük a bajnokságot, mert a riválisainknál jobb a gólarányunk. Bajnoki meccsen még soha korábban nem rúgtunk hat gólt. Ki mit szólna egy rajt cél győzelemhez? De ne rohanjunk ennyire előre, mert szusszanni nem sok időnk lesz. Hétfőn ellenfelet kapunk az Európa-ligában, szerdán pedig máris itt az újabb bajnoki a Pohronie ellen. Radványi Miki, tudod, hogy szeretünk, de egy hasonló eredménnyel nálatok is megelégednénk.

Edzői értékelés:

Bernd Storck (DAC): „Gratulálok a csapatomnak. Fantasztikus szezonkezdés volt a meccs, de semmi több, mert három nap múlva ismét pályára lépünk. Fontos volt, hogy gyors gólt adjunk. A második találat volt a kulcsmomentum. Megörvendeztetett, ahogy beléptünk a meccsbe, mindenki száz százalékot nyújtott. Jól reagáltunk a szerediek által játszott 4-4-2-es hadrendre. Ha elmondanám, milyen taktikával készültünk a meccsre, az előny lenne az ellenfeleink számár, azért nem fedem fel a titkot. Lehet, hogy egy más meccsen más taktikát alkalmazunk majd. Boldoggá tettek viszont a cserejátékosaink is, akik jól szálltak be a mérkőzésbe. Erősebb lett a kispadunk. A felkészülés alatt elszenvedett súlyos vereségen túl tudta tenni magát a csapat, ez mutatja az erőnket.”

Lérant Péter (Szered): „Sajnos csak a nyolcadik percig tudtuk tartani magunkat, aztán megmutatkozott a DAC ereje, gyorsasága és az egyéni képességekben való különbség kettőnk között. Nem értékelhetjük pozitívan a találkozót. A szünetben élve a lehetőséggel hármat is cseréltem. Igyekeztünk stílust váltani, de kaptunk három újabb gólt. A játékosaim pszichikailag nem bírták. Néhányan még nincsenek úgy felkészülve, mint kellene. Realisták vagyunk, és tudjuk, hogy az itteni feltételek valahol teljesen máshol vannak, mint nálunk, ezért más célunk nem is lehetett, minthogy meglepetést szerezzünk, de nem jött össze.”


FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - ŠKF SZERED 6:0 (3:0)

Fortuna Liga, 1. forduló, MOL Aréna, 2020.08.09., 18:00
Játékvezetők: Kráľovič - Štrbo, Vitko
Góllövő: 8. Ramirez, 12., 90+2. Balić, 13. Divković, 60. Davis, 63. Kalmár
Nézőszám: 5450
Sárga lap: 49. Michalík
DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis (68. Mendez) - Friede (68. Fábry), Schäfer, Kalmár (K) (86. Bednár), Balić - Divković (68. Andzouana), Ramirez (80. Sharani)
Szered
: Kanurić - Morong, Djiby Ba, Hučko (K), Slaninka (46. Pankaričan) - Tatranský (46. Šumský), Duranski (81. Potoma)- Iván, Špehar, Mészáros (46. Michalík) - Jarović (66. Jureškin)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 59% : 41%
Lövések: kapura: 10:5, mellé: 7:4
Szabadrúgás: 8:13
Szöglet: 2:5 
Les: 1:1

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS