Mérkőzés

Beszámoló: Nagymihály - DAC 1904 0:0

Beszámoló: Nagymihály - DAC 1904 0:0

A-CSAPAT
|
Mérkőzés
| szo 29.7.2023, Kiss Balázs

Döntetlennel indul a bajnoki idény. Néha szinte felborult a pálya Nagymihályban, akkora fölényben játszottunk, a lehetőségeinket azonban nem tudtuk gólra váltani, ezért a ligarajton be kell érjük az egy ponttal.

Az Európa Konferencia Ligából való gyors kiesés után valamivel több mint egy héttel máris elkezdődött a bajnoki pontvadászat. A Niké Liga első fordulójában a legmesszebbre, Nagymihályba utazott a csapat. Adrian Guža együttese már egy nappal korábban elutazott Kelet-Szlovákiába, hogy kipihenve állhasson rajthoz. A csapatkapitányi karszalag ezúttal Káčer kezére került, Kalmár a padon várt bevetésre.

A játékosok az új idegenbeli mezben futottak ki a pályára. A csapatunkat elkísérő 98 vendégdrukker rögtön az elején nyomatékosította, hogy szurkolás tekintetében már a kezdő sípszó előtt megnyertük a mérkőzést, a pályán azonban ők is szép játékot, és győzelmet vártak a fiúktól. Káčerék az első perctől magukhoz ragadták a kezdeményezést, és csak idő kérdése volt, mikor kerülünk helyzetbe. Erre először a 8. percben került sor, amikor Mendez balról jövő labdáját Trusa nem tudta átpréselni a korábban nálunk is védő kapuson, Szárazon.

Növeltük azonban a tempót, és nagy nyomást helyeztünk a hazaiakra, akik nem cifrázták túl a dolgot: ha labdát vesztettünk, azonnal előre- vagy oldalra vágták, nehogy nagyobb legyen a baj. Az első negyedóra végén Gavrić hámozta át magát öt védőn, ám lövésére leért a hazai hálóőr. A 19. percben Krstović lapos kísérlete ment el centikkel a bal kapufa mellett. Ezt követően kijött a szorításból a Zemplín. Újabb lehetőség szűk tíz perc múlva adódott előttünk. Gavrić szöglete Risvanisról Trusa elé pattant, csatárunk azonban Szárazzal ütközött, a labda pedig nem talált utat a hálóba. Az akció után a hazai kapuson kívül görög védőnk is ápolásra szorult, de mindketten folytatni tudták a játékot.

Risvanis akár az idei szezon első gólszerzőjévé is válhatott volna, ha kicsit pontosabb a fejese a 32. percben, de Száraz ismét a helyén volt. Utána viszont a Nagymihály is fejelhetett, méghozzá a veterán Žofčák révén, aki jól továbbította Marcin beadását a kapunk felé, de erre Petrᚠis számított. Ez volt a hazaiak addigi egyetlen és legnagyobb lehetősége a gólszerzésre. Igyekeztünk még a félidő végét jelző sípszó előtt kezdeni valamit az eredménnyel, de ez már nem sikerült.

A második félidőt cserével kezdtük: Risvanis a sérülése miatt nem tudta folytatni a játékot, így Csinger Márk bemutatkozhatott a honi élvonalban. Nem tudjuk, csak sejtjük, hogy Guža edző hatékonyabb támadásbefejezéseket kért a szünetben, de úgy tűnt, a játékosok nem értették meg teljesen az akaratát. Gavrić 11 méterre a kaputól az égbe durrantott, Brunetti centerét pedig Krstović fejelte méterekkel mellé. Fél óra volt még hátra a meccsből, amikor másodszor is cseréltünk. A ligában debütáló Vitálist Ramadan váltotta. A szír beállítása jó húzásnak bizonyult, megélénkültek és veszélyesebbé is váltak a támadásaink, de a gól továbbra is váratott magára.

Domináltunk, jöttek a szélekről beadott labdák, ám vagy jól blokkoltak a védők, vagy mi voltunk pontatlanok. Gavrić és Krstović, a két balkáni „bombázó” is tette a dolgát, ám egyikőjük sem célzott elég pontosan ahhoz, hogy meglegyen a vezetés. Bő tíz perccel a rendes játékidő letelte előtt újabb csere következett: Gavrić és Dimun helyére Kalmár és a DAC-hoz a héten visszatért Herc jött be. A negydik játékvezető már felmutatta a hatperces hosszabbítást jelző táblát, amikor Ramadan bombája csupán centikkel suhant el Száraz kapuja mellett. A végén már az egykor Nagymihályban futballozó Záhradník is a pályán volt, mindent egy lapra feltéve rohamoztunk, ellenfelünk pedig foggal-körömmel védekezett.

Ramadan amint lövőhelyzetbe került, tüzelt, de mindenki más is csak arra összpontosított, hogy a hálóba kerüljön a labda. Kalmár a ráadás perceiben megkoronázhatta volna a meccset egy bődületes góllal, de a ritkán látott jelenet után a hazaiak lehettek boldogabbak. Kapáslövése a jobb oldali kapufáról Száraz hátára vágódott, majd onnan ment mellé. Harcoltunk tovább a gólért, de a bírói sípszó végül a 96. percben véget vetett a csatának, és maradt a 0:0.

Hosszú út vezetett Nagymihályba, és a győzelemre is sokáig vártunk – mindhiába. Ha a focit pontozásra játszanák, akkor most azt írhatnánk, hogy fölényes győzelmet arattunk. Erről tanúskodik egyebek mellett a 76 százalékos labdatartási arány is a javunkra. Ezt a sportágat azonban gólokra játsszák, és abból ma egyik csapat sem rúgott egyet sem. Egy pontot szereztünk az első fordulóban. Javítani a jövő héten lehet odahaza az újonc Kassa ellen.

Edzői értékelés:

Adrian Guža (DAC 1904): „A döntetlen nekünk kevés. A fölényünk ellenére nem mentek be a helyzeteink. Figyelmesen védekezett az ellenfél. Hiányzott a könnyedség, mert még a nemzetközi kupameccs árnyéka vetült ránk. Ezt muszáj azonnal megoldani, mert ez a győzelem kárára ment. Ismerve a minőségünket, azt várjuk el, hogy eredményesebbek legyünk. Sokkal eredményesebbek. A nyugalom hiánya csak döntetlent eredményezett. Ez számunkra és a szurkolóink számára is kevés. Köszönöm, hogy eljöttek. Csak kemény munkával és kitartással tudunk előbbre jutni. Még intenzívebben fogunk dolgozni ezen, és remélem, hogy ennek mihamarabb meglesz az eredménye, mert jövő héten a Kassa ellen lépünk pályára odahaza. Egyértelműen meg kell nyernünk azt a meccset. Gratulálok a hazaiaknak a teljesítményükhöz, a szurkolóinknak pedig ahhoz, hogy ismét az első perctől az utolsóig buzdították a csapatot, amiért megérdemelték volna a győzelmet.”

Marek Petruš (Nagymihály): „Nagyra értékeljük az egy pontot, mert azt egy nagyon erős ellenféllel szemben szereztük meg. Tudtuk, hogy mire készülhetünk, hogy szinte egész idő alatt a mi térfelünkön zajlik majd a játék. Ebből indultunk ki. Az előrejátékban nem voltunk effektívek, másrészt viszont örülök a csapat védelmi teljesítményének, ami nagyszerű és önfeláldozó volt. Meg kell becsülnünk a pontot, mert az ellenfelünk nagyon jó csapat. A keretünk még nem teljes, stabilizálnunk kell, és szükségünk van még 2-3 játékosra, és akkor jobb lehet a támadójátékunk. Elégedett vagyok, köszönöm a fiúknak a mai teljesítményt.”


ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS


MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE - DAC 1904 0:0 
Niké Liga, 1. forduló, Štadión MFK Zemplín Michalovce, Nagymihály, 2023.07.29., 18:00
Játékvezetők: Gemzický - Straka, Hrmo
Nézők: 1374
Sárga lap: 96. Petruš (edző), ill. 74. Trusa, 87. Csinger, 90. Krtstović
DAC 1904: Petrᚠ- Andzouana, Risvanis (46. Csinger), Brunetti, Mendez - Káčer (K) (90. Záhradník), Dimun (80. Herc), Vitális (61. Ramadan) - Trusa, Krstović, Gavrić  (80. Kalmár)
Nagymihály: Száraz - Magda, Vaško, Marjanović, Volanakis - Shimamura, Bednár - Danko (62. Steinhübel), Žofčák (K) (96. Adekunle), Marcin - Pavúk (92. Musák)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 31% : 69%
Lövések: kapura: 1:3, mellé: 3:12
Szöglet: 2:7

article_bannerarticle_banner