Előzetes

A DAC 1904 - Cliftonville mérkőzés előtt: az első szigetországi ellenfél

A DAC 1904 - Cliftonville mérkőzés előtt: az első szigetországi ellenfél

A-CSAPAT
|
Előzetes
| sze 6.7.2022, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
'
article_banner
'

Az északír ezüstérmes elleni hazai összecsapással veszi kezdetét a DAC nyolcadik európai kupakalandja. Az Európa Konferencia Liga 1. előselejtezőjében megrendezett DAC-Cliftonville párharc első felvonása csütörtökön 20:30 órakor kezdődik.

A klubtörténet során nyolcadik alkalommal és sorozatban ötödször mutathatja meg magát az európai kupaporondon a DAC. A ma már nem létező Kupagyőztesek Európa-kupájában (1987/88) és az UEFA-kupában (1988/89 és 1993/94) való indulás után 2018 és 2020 között háromszor az Európa-ligában szerepeltünk, majd a versenysorozatok átszervezését követően egy éve az Európa Konferencia Ligában (EKL) futballozhattunk.

Az EKL jelenlegi kiírásának 1. előselejtezőbeli sorsolása június 14-én a legrégibb északír klubot és a tavalyi ezüstérmes Cliftonville FC gárdáját sodorta az utunkba. A párharc kétmeccses, a visszavágót jövő hét csütörtökön rendezik a belfasti Solitude stadionban.

A MOL Arénában sorra kerülő holnapi összecsapás lesz a DAC 24. európai kupameccse. A vörösök a tizennegyedik „európai” ellenfelünk a tizenharmadik különböző országból. Holnap első alkalommal csapunk össze a Brit-szigetekről érkező gárdával.

A két csapat eddigi mérlege az európai kupasorozatokban (Bajnokok Ligája, EKL, Európa-liga, illetve annak elődjei – KEK/UEFA-kupa):

DAC: 23 7-3-13, 34:46-os gólarány
Cliftonville: 28 4-5-19, 16:65-ös gólarány

Együttesünk az UEFA ranglistájának a 193. helyén áll, a Cliftonville a 381. pozíciót foglalja el. A DAC első alkalommal került a kiemeltek közé a sorsoláskor és azt is említsük meg, hogy nem kiemeltként az utóbbi években képesek voltunk búcsúztatni a Dinamo Tbiliszi, a Cracovia Krakkó, a Hafnarfjördur vagy a Jablonec gárdáját is.

A Cliftonville legutóbb három éve szerepelt az európai kupaszíntéren, amikor is az Európa-liga 1. selejtezőkörében a norvég Haugesund búcsúztatta őket. Az északír fővárosban székelő klubról itt találhatnak további információkat.

Vezetőedzőnk, Adrian Guľa több forrásból is gyűjtötte az információkat a 42 éves tréner, Patrick ’Paddy’ McLaughlin védenceiről. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezek ne csak videófelvételekből, hanem személyes kapcsolatból származó információk is legyenek. Az asszisztensem, Laco Kubalík két felkészülési mérkőzésen is élőben látta az ellenfelet Walesben. Nemcsak egy tipikus, szigetországi stílusban futballozó ellenfélre számítok, hosszú passzokkal és remek fejjátékkal, hanem egy olyan együttesre, amely képes focizni is, ha területeket hagyunk nekik. Bízom benne, hogy működnek majd az elveink és kellőképpen aktívak, agresszívek és gyorsak leszünk. Ez az első tétmérkőzésünk Dunaszerdahelyen, örülünk a szezonnyitónak. Ugyanezt érzem a csapaton is. Összpontosítunk és felkészültek vagyunk, megvan a kellő önbizalmunk, ugyanakkor szerényen indulunk harcba. Szeretnénk örömet okozni a szurkolóinknak, számítunk a támogatásukra” – jelentette ki a mai hivatalos mérkőzéselőtti sajtótájékoztatón a DAC mestere, aki holnap sem számíthat Kalmár, Ricardo, Szendrei és Balić játékára, Njie azonban ma már teljes erőbedobással edzett a csapattal. Az 1. előselejtezőre szóló keretbe utólag bekerült a Miroslav Káčer, Samuel Petráš páros is. 

Spanyol játékvezetők

Az UEFA spanyol játékvezetőket nevezett az összecsapásra. A 39 éves Juan Martínez Munuera lesz a főbíró, aki gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a nemzetközi labdarúgásból és a spanyol élvonalból egyaránt, ahol vezethette a legendás El Clásicot is. A vonalakon honfitársai, Diego Barbero Sevilla és Miguel Martínez Munuera segítik a munkáját. A negyedik játékvezető szerepét Javier Alberola Rojas tölti be. Az UEFA ellenőre a magyarországi Tömő Attila, míg a játékvezetők megfigyelője az izlandi Eyjölfur Ólafsson lesz.

Az Európa Konferencia Liga 1. előselejtezős DAC 1904 - Cliftonville FC párharcának az első felvonása holnap 20:30 órakor kezdődik. A mérkőzést az RTVS sportcsatornája élőben közvetíti.

A párosításunkból továbbjutó gárda a feröeri-gibraltári Víkingur – Európa FC párharc győztesével találkozik a 2. selejtezőkörben. 

article_bannerarticle_banner