Hr

j gyepsznyeg a MOL Arnban

j gyepsznyeg a MOL Arnban

Hr
| cs 15.9.2022, Nagy Krisztin, foto: Lelkes Ern

A dunaszerdahelyi MOL Arna kzel hat v utn kap j gyepsznyeget.

article_bannerarticle_banner

A DAC 1904 futballklub stadionja, amely a 2019-es Stadium of the Year nagy presztzs versenynek a negyedik helyn vgzett, komoly vltozson megy keresztl ezekben a napokban. Jelenleg a gyepsznyeg cserje zajlik, amelyen 2016 novemberben rendeztek elszr mrkzst.

A MOL Arna gyepsznyege kizrlag a labdargst szolglja s klnleges trdst ignyel. Egyszerre masszvnak s rugalmasnak kell lennie, hogy hossz ideig ellenlljon a nehz terhelsnek, de egyttal kellkppen puhnak is, hogy a futballistk lvezhessk a jtkot s hogy megelzhetk legyenek a srlsek.

Egy bizonyos id utn filcrteg alakul ki a gyepen, ami egyre jobban nehezti a vz s a tpanyagok tfolyst a talajba, ezltal pedig a gykrzethez val lejutst. Valamilyen szinten mechanikus ton el lehet ezt tvoltani, de ez a folyamat idvel egyre nehezebb lesz. Ezen kvl ahogy azt a leltrl is ltni lehetett klnfle foltok jelentek meg a plyn egy egyszer gyomnvny elszaporodsval, amit lnyegben lehetetlen kiirtani. Minl idsebb a gyep, annl fogkonyabb a betegsgekre s annl nehezebben regenerldik. Ezrt a professzionlis labdargsra sznt gyepsznyeget idvel cserlni kell, nhny nagyobb klub ezt akr vente is megteszi magyarzta Mhr Tams, a DAC plya s terlet karbantarts vezetje.

Az els kt nap sorn, teht htfn s kedden, a fels 5 centimtert ledarltuk. Ezt kveten a talajra felkerlt egy specilis rteg, amely homok s egy klnleges anyag keverke, amit sszekevertnk a megmaradt talajjal. Ezutn egy specilis munkaeszkzzel kiegyenltsre kerlt a talaj, majd szerda reggel elkezdtk lerakni az els gyepsznyegtekercseket, ami kedvez idjrs esetn ktnapos munkt jelent. A folyamat legvgn pedig rkerl egy adag mtrgya, s a pnteki nap folyamn ismt hasznlatba vesszk a kiviteleztl. Az als rtegek, belertve a ftst s a vzelvezetst, remek llapotban vannak, ezekhez nem kell nylni. Az ntzrendszer nhny elhasznldott alkatrszt kicserltk s belltottuk az egyes ntzfejek magassgt rta krl Mhr Tams a munkafolyamatok menett, amelyeket a Richter Rasen cg vitelez ki. 2016-ban is k raktk le a MOL Arna gyepsznyegt, s olyan klubok stadionjaiban, edzkzpontjaiban dolgoztak, mint a RB Lipcse, Hertha Berlin, Wolfsburg, Dinamo Kijev, Olympique Marseille, OGC Nizza, Juventus Torino, Rapid Bcs s mg sorolhatnnk.

A legykerezshez is szksges bizonyos id, ezrt is halasztottk el a Rzsahegy elleni 11. fordulbeli mrkzsnket a Fortuna Ligban. A gykrzet idelis megkapaszkodshoz hrom-ngy ht szksges. Bzunk benne, hogy az j gyepsznyeggel s a mindennapi gondoskodssal hozzjrulunk a csapat sikeressghez tette hozz klubunk gyepmestereinek a fnke.