Mérkőzés

Beszámoló: FCSB - DAC 1904 1:0 (1:0)

Beszámoló: FCSB - DAC 1904 1:0 (1:0)

A-CSAPAT
|
Mérkőzés
| csü 11.8.2022, Kiss Balázs

Kemény diónak bizonyult az FCSB elleni visszavágó Bukarestben. Végig derekasan küzdött a Guľa-legénység a több mint 40 ezer néző előtt, de gólt ezúttal is csak a románok szereztek, összesítésben pedig 2:0-s különbséggel ők jutottak tovább az Európa Konferencia Liga play-off körébe. Emelt fővel, s remélhetőleg gyorsan múló szomorúsággal intünk búcsút az európai kupaszereplésnek.

A vasárnapi bajnokin bokasérülést szenvedett csapatkapitányunk, Kalmár Zsolt és az FCSB-vel vívott párharc hazai mérkőzésén piros lapot kapott Dominik Kružliak, valamint a régóta maródi Balić és a kapus Ricardo nélkül utazott el Adrian Guľa legénysége Bukarestbe, az FCSB elleni visszavágóra.

A DAC korábban még soha nem lépett pályára ekkora nézősereg előtt, mint csütörtök este Bukarestben. A fiúk ennek ellenére nem ijedtek meg a bámulatos kulisszától, hiszen az mérkőzés első nagy helyzete épp a mi nevünkhöz fűződött. Szép akciót vezettünk a jobb oldalon, Blackman laposan középre tette a tizenhatos előterében érkező Baloghnak, aki egy igazítás után 17 méterről óriási erővel lőtt. A labda a lécről vágódott vissza a mezőnybe, Tarnovanu kapusnak esélye nem lett volna!

Vendéglátóink három gyors szöglettel válaszoltak, de egyik sem tette próbára igazán a védelmünket. A 20. percben ismét Balogh lendült támadásba, ezúttal egy remek keresztpasszal hozta helyzetbe Szánthót, akinek lövése nagyjából egy méterrel kerülte el a bal kapufát. Az FCSB birtokolta többet a labdát, mégis mi játszottunk veszélyesebben. A 26. percben Blackman a tizenhatosban cirkáló Krstovićot találta meg egy jobb oldali beadással, ügyeletes gólvágónk kapura is tűzte a labdát, de Tarnovanu számított a lövésre.

Elszántabbak voltunk a románoknál, mégis ők voltak azok, akiknek a 28. percben sikerült gólra váltaniuk az első nagy helyzetüket. A csapatkapitány, Popescu keresztlabdája találta meg Rusut, aki kapufát lőtt, ám a kipattanó egyenesen az üresen érkező Cordea elé került, aki megalkuvás nélkül közelről a kapunkba ágyúzott – 1:0. A találat után visszaesett a helyzetek száma és a két tizenhatos közt folyt tovább a játék. Az egyenlítéshez szükséges gólhelyzetig már nem jutottunk, de a játékunk bíztatónak tűnt, és úgy futhattunk ki a második félidőre, hogy a 2:0-s összesített eredmény ellenére, van még keresnivalónk a pályán.

Cserével kezdtük a második játékrészt, Adrian Guľa Szánthót vette ki a játékból, helyette pedig Nicolaescut rakta be. A hazaiaknál nem történt változás. Az igyekezetünkre nem volt panasz, de sokáig tartott, míg valódi helyzetbe kerültünk. Az 57. percben Blackman centerezése után egy gyors ellentámadást indítottak az FCSB játékosai, amely során Olaru nyargalt végig a pályán, de a végén – Brunettinek köszönhetően – már nem maradt kellő energiája a pontos befejezéshez.

Két perccel később Ramadan veszélyes szabadrúgását Cretu kishíján a saját kapujába juttatta. A 66. percben Balogh harcolt ki egy szabadrúgást, melyet Krstović bikázott kapura. Az elemi erővel megrúgott labda ugyan megtalálta a rést a sorfalon, de végül Tarnovanu kezében kötött ki. A fiúk azonban nem adták fel, és megpróbálták fokozni a nyomást. Nicolaescu kapott remek labdát, de a lövés helyett a rosszabbik megoldást választotta, így oda lett a lehetőség. A közönség is érezte, hogy ezek a mi pillanataink voltak.

A 68. percben Balogh már a büntetőterület széléről szánta el magát lövésre, s csupán egy hajszállal célzott mellé. Ezekben a pillanatokban az FCSB-t védekezésre kényszerítettük. 15 perccel a rendes játékidő letelte előtt Ramadan játszotta be a labdát a sarokról, de Krstović próbálkozása sem haladt át a gólvonalon.

Négy perccel később aztán a román csapat is helyzetbe került, a második félidő során csupán először. Szabadrúgást végezhettek el Nicolae Dica védencei, Olaru játszotta meg a labdát, Rusu pedig befejezőként iratkozhatott volna fel a góllövőlistára, de Veszelinov egy remek védéssel megakadályozta őt ebben. A 81. percben Olaru vállalkozott lövésre, a labda azonban csak kívülről mozgatta meg a hálónkat, noha a Nemzeti Aréna 40 ezer fős közönsége már bent látta. Minden igyekezetünk és veszélyes helyzetünk ellenére a mérkőzés végéig már nem sikerült betalálnunk a román rekordbajnoknak, így végül rúgott gól nélkül 2:0-s összesítéssel búcsúzunk az európai kupasorozattól.

Egygólos hátránnyal utaztunk a bukaresti visszavágóra, amelyen a dunaszerdahelyi „odavágóhoz” hasonlóan, 1:0-s vereséget szenvedtünk az FCSB-től. Pont került az idei európai szereplésünk végére, a többfrontos harcban most elhagyjuk az egyik csatateret, és összpontosítunk tovább a bajnokságra, illetve a hazai kupaküzdelmekre. Szurkolóinknak köszönjük, hogy Bukarestben is ott voltak a csapattal, várjuk őket vasárnap is 20:30-kor a MOL Arénába, amikor az újonc Besztercebánya lesz az ellenfelünk.   

Edzői értékelés:

Adrian Guľa (DAC 1904): „Nagyszerű mérkőzés volt. Ez igazából mindkét találkozóról elmondható. A hatékonyság, ami hiányzott. Az elején volt három óriási helyzetünk, melyeket sajnos nem sikerült berúgnunk. A második félidőben kicsit megváltoztattuk a felállást, egy kicsit megnyugtattuk a srácokat. Úgy gondolom, hogy egyértelműen mi voltunk a jobb csapat. Minden adott volt ahhoz, hogy drámaivá tegyük a végjátékot. A játékosaim az utolsó pillanatig küzdöttek, harcoltak. Mindenki megmutatta azt a nagy lehetőséget, ami benne rejlik, nemcsak egyénileg, hanem csapatszinten is. Látom a fiúkon, hogy csalódottak, de ez egy jó jel egy ilyen mérkőzés után, egy ilyen ellenféllel szemben. Ha már ki kell esni, akkor így kell kiesni, ilyen teljesítménnyel. Azt hiszem, hogy fizikailag, erőnlétileg és taktikai szempontból is minden benne volt ebben a meccsben. Küzdöttünk, a helyzeteket nem rúgtuk be, de bízom benne, hogy a mai teljesítményünk fog minket hajtani a következő napokban. Gratulálunk az ellenfélnek a továbbjutáshoz.”

Nicolae Dica (FCSB): „„Nehéz, kemény meccset játszottunk, de erre fel is voltunk készülve. A DAC-nak mindjárt az elején voltak helyzetei, de szerencsére nem tudta kihasználni azokat. Biztos, vagyok benne, hogy ha akkor gól születik vagy később egy másik lehetőségből, akkor teljesen más meccset látunk. Kemény küzdelem volt, de a végén győzni tudtuk, és ez a legfontosabb. A kimaradt vendéglehetőségek után sikerült betalálnunk, és megnyernünk az első félidőt. A második játékrészben is ébernek kellett maradnunk. Arra összpontosítottunk, hogy az ellenfél ne kerüljön gólhelyzetbe. Úgy gondolom, hogy a védelmünk jól tette a dolgát, állta a sarat. Ennek ellenére az utolsó pillanatig volt mitől tartanunk. Tisztában voltunk vele, hogy a DAC nagyon jó az előrejátékban. A második félidőben nekünk is volt helyzetünk, de nem szereztünk újabb gólt. Az 1:0-s eredmény így is elegendő volt a továbbjutásunkhoz. Köszönöm a csapatnak a mai teljesítményt.”

SC FOTBAL CLUB FCSB SA BUKAREST - DAC 1904 1:0 (1:0)
Európa Konferencia Liga, 3. selejtezőkör, visszavágó, Arena Naționala, Bukarest, 2022.08.11., 20:30 (helyi idő szerint)
Játékvezetők: Aliyar Aghayev (AZE) - Zeynal Zeynalov (AZE), Akif Amirali (AZE)
Nézőszám: 40 457
Gólszerzők: 29. Cordea
Sárga lap: 86. Sut, ill. 78. Dimun
DAC 1904: Veszelinov - Blackman (K), Risvanis, Brunetti (80. Davis), Muhamedbegovic - Káčer, Dimun - Szánthó (46. Nicolaescu), Balogh, Ramadan (80. Veselovský) - Krstović
FCSB: Tarnovanu - Cretu, Dawa, Tamm, Radunović - Edjouma, Olaru - Cordea (72. Sut), Popescu (K), Miculescu (51. Oaida), Rusu (87. Stoica)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 47% : 53%
Lövések: kapura: 4:5, mellé: 10:9
Szabadrúgás: 5:15
Szöglet: 9:2
Les: 2:0

article_bannerarticle_banner