Mrkzs

Beszmol: Cliftonville - DAC 1904 0:3 (0:1)

Beszmol: Cliftonville - DAC 1904 0:3 (0:1)

Mrkzs
| cs 14.7.2022, Kiss Balzs

Irny tovbb! Meggyz flnnyel vertk sajt otthonban az szakr Cliftonville-t, s bejutottunk az Eurpa Konferencia Liga msodik selejtezkrbe. 5:1-es sszestssel jutottunk tovbb, a kvetkez ellenfelnk a fereri Vikingur Gota csapata lesz, mr jv szerdn.

article_bannerarticle_banner

Egyglos elnnyel rkeztnk meg szak-rorszg fvrosba, Belfastba, hogy a Cliftonville ellenben kiharcoljuk a bejutst az Eurpa Konferencia Liga 2. selejtezkrbe. A hazai els mrkzsen Sznth s Krstovi gljaival nyertnk, kettejk kzl most viszont csak az elbbi kerlt a kezdbe, montenegri csatrunk kisebb rosszulltre panaszkodott, ezrt a cserepadra szorult. A trner azonban nem szmthatott a hosszabb ideje harckptelen Kalmr, Szendrei, Ricardo s Bali mellett srlssel vagy betegsggel kzd Davis, Ciganiks, Nicolaescu trira sem, Moumou pedig a piros lapos eltiltsa miatt el sem utazott Belfastba.

A csapat bizakodva vrta a visszavgt, melyet a vilg egyik legrgibb futballstadionjban, a Solitude-ban rendeztek, mfves plyn. A mrkzs elejn a hazaiak lptek fel kezdemnyezbben. Tipikus szigetorszgi focit jtszva oldalrl bevelt labdkkal operltak, s bizony oda kellett figyelnnk, hogy egyglos elnynk ne olvadjon el rgtn az elejn. A hazai publikum minden egyes tizenhatosba rkez labdnl nagyon lelkes tapsolsba, szurkolsba kezdett, de vdink s Veszelinov ura volt a helyzetnek.

A mfves borts nha megtrflta a jtkosokat, Blackman ez els tz percben ktszer is megcsszott, szerencsre egyszer sem dnt pillanatban. A 12. percben igazn fontos volt, hogy ne inogjon meg az a lb: Balogh alapvonalrl visszatett labdjt Veselovsk vgta a jobb kapufa segtsgvel a hlba 0:1. Ez volt az els kaput eltall lvs a mrkzsen, s mris gllal zrult. sszestsben 3:1 volt ekkor az lls a javunkra, a hazaiak pedig, mint akiknek igazbl nincs veszteni valjuk, tovbbra is aktvak voltak az elrejtkban, elssorban pontrgsokbl veszlyeztettek.

Kontrbl alaktottunk ki glhelyzetet a 16. percben, Kernek viszont nem sikerlt jl az emels, gy Talley lett a labda. Vlaszknt jabb szabadrgsok kvetkeztek, melyek feladja McDonagh volt, de komoly veszlyt egyik prblkozs sem jelentett a kapunkra. A kzpplya motorja, Ker egy tvoli lvssel knlta meg a hazai kapust. A sikeres vds utn Talley most nem hzta gy az idt, mint egy httel korbban a MOL Arnban. A Vrsk is messzirl tzeltek, de Ronan Hale 25-30 mterrl megeresztett lkete elhalt Veszelinov lben.

A 28. percben egy szp s gyors passzolgats utn Sznth zrta lvssel az akcit, de nagyon kevs ert vitt bele, a labda alig vnszorgott el a kapuig. Az els flidben ezen kvl mr csak Brunetti tvoli prblkozsa rdemel emltst, de 30 mteres bombja jcskn fl szllt. Szurkolink ennek ellenre is boldogok voltak, zgott a Hajr DAC! az szakr jszakban.

A msodik jtkrszre Sznth mr nem futott ki a tbbiekkel, helyre Andzouana rkezett. Hahn nagy helyzetvel indult a flid, les szgbl centikkel a fels lc tetejre emelt. Utna viszont Mallon bresztett r bennnket, hogy mg nem rezhetjk lefutottnak a tallkozt: a hazai jtkos lvst Veszelinovnak kellett szgletre tnie. Helyzet ezutn a msik oldalon addott: Veselovsk szglete utn Dimun kzelrl a fels kapuft tallta el.

lnk, j iram meccset ltott a vilg egyik legrgebbi futballstadionjnak ktezer fs kznsge, a hazai publikum pedig nagyon lelkesen megtapsolt minden kisebb lehetsget, pldul Ronan Hale fl szll lvst is az 59. percben. Ennl azonban sokkal nagyobb ziccert hagytunk ki mi: Balogh zrhatott volna le gllal egy kivl kontrt, melyet Veselovsk s Ker vezetett, de ekkor mg nem tudtuk megpecstelni a Cliftonville sorst.

A 65. percben viszont gll rett a flnynk. Az egy pillanattal korbban bellt Krstovi els labdarintsbl bevette Talley kapujt egy gynyr tallattal 0:2. A tbb mint flszz szurkol egytt nnepelte a jtkosokkal a glt, s ekkor mr mindenki rezte, hogy megvan a tovbbjuts. Mindkt oldalon jabb cserk kvetkeztek, az szakrek pedig tulajdonkppen elhalkultak, de nhny pontrgsnl azrt mg buzdtottk a kedvenceiket.

Replj velnk a szerelem szrnyn... zgta a srga-kk szektor, s taln szre sem vettk, hogy kzben Muhamedbegovi is a hlba fejelt, de sajnos lesllsbl. Utna Rymarenko rghatta volna meg a harmadikat, de a Vrsk a glvonalrl menteni tudtak az utols pillanatban. A mrkzs utols percben jtt a kegyelemdfs: Kerrel szemben szablytalankodott a bntetterleten bell a kapus, Krstovi pedig magabiztosan rtkestette a megtlt tizenegyest 0:3. Montenegri csatrunk sszesen hrom gllal vette ki a rszt az 5:1-es sszestssel zrult prharcbl, s gy a tovbbjutsbl. A hazai drukkerek nagy rsze mr meg sem vrta a harmadik glt, jval a lefjs eltt a kijrat fel vette az irnyt, m azok, akik vgig maradtak, vastapssal ksrtk le a plyrl Adrian Gua legnysgt. Szp volt, fik!

Az elzetes elvrsoknak megfelelen kiejtettk szakr ellenfelnket, s bejutottunk az EKL msodik forduljba, ahol a fereri Vikingur Gotval kell megkzdennk. Kemny napok llnak a srcok eltt, hiszen jv szerdn mr a nem pp nyri idjrsrl hres szigeten kell helytllniuk, eltte pedig vr rnk a bajnoki nyitny a MOL Arnban, ahol vasrnap a Liptszentmiklst fogadjuk. Ezt akartuk, erre vgytunk. Ksz, fik!

Edzi rtkels:

DAC (Adrian Gua): Nagyon rlnk a gyzelemnek s a tovbbjutsnak. Gratullok a csapatnak s ksznm a szurkolknak, hogy eljttek, buzdtottak minket, s segtettek abban, hogy folytatni tudjuk ezt a sorozatot. Azoknak is ksznm, akik otthonrl szortottak neknk. A jtkosok nemcsak a meggyz eredmnnyel tettek minket boldogg, hanem a teljestmnykkel is. Egyltaln nem volt knny mrkzs, mert nem vagyunk hozzszokva, hogy ilyen krnyezetben, valamivel szkebb plyn jtszunk. Sok fontos jtkosunkat kellett ma nlklznnk, ezrt is vagyok boldog az eredmny miatt, rtk is kzdttnk. A tovbbjuts az vk is, s remlem, hogy a kvetkez krben mr jtkba avatkozhatnak k is. Bzom benne, hogy egyre ersebbek lesznk.

CLIFTONVILLE FC - DAC 1904 0:3 (0:1)
Eurpa Konferencia Liga, 1. selejtezkr, visszavg, Solitude Stadium, Belfast, 2022.07.14., 20:00 (helyi id szerint)
Jtkvezetk: Thorvaldur Arnason - Johann Gunnar Gudmundsson, Andri Vigfusson
Nzszm: 
Glszerzk: 12. Veselovsk, 65., 90. Krstovi
Srga lap: 89. Talley, ill.  56. Muhamedbegovi, 66. Hahn
DAC 1904: Veszelinov - Blackman, Kruliak (K), Brunetti, Muhamedbegovic - Ker, Dimun, Balogh (64. Krstovi) - Sznth (46. Andzouana), Hahn (72. Rymarenko), Veselovsk (84. Andrezinho)
Cliftonville: Talley - Lowe (69. Rory Hale), Turner, Addis (82. Robinson ) - McDonagh (83. Ch. Curran), Gallagher (83. Casey), Mallon, Doherty (54. Gormley), Ives (K) - Ron. Hale, R. Curran

A mrkzs statisztikja:

Labdatarts: 47% : 53%
Lvsek: kapura: 5:10, mell: 7:4 
Szabadrgs: 11:8
Szglet: 6:5
Les: 2:2

L SZVEGES KZVETTS